Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

31Tem/150

Vali Güzeloğlu’na Akçakoca Gazi Çağrısı – İsmail KAHRAMAN

Vali Güzeloğlu’na Akçakoca Gazi Çağrısı - İsmail KAHRAMAN

Kocaeli bölgesi tarih ve kültür bakımından çok büyük zenginliklere sahip. Ama ne acıdır ki bu tarih ve kültür zenginliklerini ne Kocaeliler olarak kendimiz tanıyoruz ne de buraları Türkiye tanıyor. Kocaeli Orhangazi döneminin Büyük komutanlarından Akçakoca Gazi tarafından fethedilmiş, ilimiz Kocaeli’nin adı da Bu büyük komutandan Akçakoca’nın eli anlamına gelmektedir.   

Geçtiğimiz yıl Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından “Akçakoca Gazi Seöpozyumu” düzenlendi. Biz de bu sempozyuma araştırmacı gazeteci ce Devri Alem Belgesel programı yapımcısı olarak “Akçakoca Gazi’den günümüze Marka Kent Gebze” bildirisi sunarak tarihimize karşı vefa borcumuzu ödedik. Ama sempozyuma katılan çok sayıda Bilim adamı maalesef Akçakoca Gazi’nin mezarının bulunduğu Kandıra bölgesine götürülmedi. Keşke bu Akademisyenler Kandıra bölgesinde bilimsel araştırmalar yapabilselerdi.

AKÇAKOCA GAZİ’NİN MEZARI NEREDE?

Büyük Komutan Akçakoca Gazi’nin mezarının Başbakanlık Osmanlı arşiv belgelerinde Kandıra Baba Tepesi değil Lokmanlı köyünde olduğu söylenmekte bu konuda ciddi araştırma ve çalışmalar yapılamadığı için gerçek ortaya çıkarılamıyor. Aslında Kandıra bölgesiyle ilgili ciddi bir kültür ve tarih araştırması da yok.

Akçakoca Gazi’nin mezarının  Kandıra Lokmanlı köyünde olduğunu söyleyen vatandaşların daveti üzerine bölgede araştırma yapıp belgesel çektik. Konuyla ilgili de ayrıntılı bir haber hazırladık. Bizzat mezarını bulunduğu yerde araştırma yaptık. Her biri 700 yıllık meşe ağaçlarının olduğunu tespit ettik. Buradan Kocaeli Valisi sayın Hasan Basri Güzeloğlu’ndan bu bölgede ciddi bir bilimsel araştırma yapılması için ilgili ve yetkilileri harekete geçirmesini arzu ediyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanı Sayın İbrahim Karaosmanoğlu’nu bizzat Lokmanlı köyünde söz konusu bölgeye gidip bizzat görmesini istiyoruz.

Kocaeli Kültür ve Turizm il Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı, Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi dekanlığının Lokmanlı Köyü ve Tarihi mezarların olduğu yerde araştırma yapmasını, yapılan araştırmaları kamuoyu ile paylaşmasını arzu ediyoruz.

Tarih ve Kültür değerlerimize büyük önem veren sayın Vali’miz ve sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızdan başta Akçakoca Gazi olmak üzere milli ve manevi Kahramanlarımızla ilgili araştırmalar yaptırıp, tarih ve kültür bilinci oluşturmasına yönelik plan ve programlar yapmasını arzu ediyoruz. Bu konuda yaptığımız haberin resimli olarak bir özetini tüm kamuoyu le paylaşıyoruz. Haber birlikte okuyalım :

AKÇAKOCA’YA VEFASIZLIK!

Devr-i Alem Programı ve Gebze Gazetesi ekibi Kandıra’yı fetheden Akçakoca’nın köyü Lokman’lı da çok önemli bilgilere ulaştı. Akçakoca’nın soyundan olan Lokmanlı  köyü sakini Mustafa Sayan, Anıt Mezarı Baba Tepesi’nde olan Akçakoca’nın Lokmanlı’da öldüğünü, eski anıt mezarının olduğu yeri çevirdiklerini, buraya yetkili kişi ve kurumların sahip çıkmasını gerektiğini söyledi.

Devr-i Alem Programı ve Gebze Gazetesi ekibi Akçakoca’nın Köyü’nde çeşitli araştırma ve incemeler yaptı. Toprakları çok verimli, insanları sıcak olan Lokman’lı, yeni yasa ile Kandıra’ya bağlı bir mahalle. Devr-i Alem ekibini köyde Muhtar Cavit Ölmez, Akçakoca’nın soyundan olduğunu söyleyen Mustafa Sayan karşılıyor. Köyün içinde araştırma yapıktan sonra, köy halkına göre Akçakoca’nın vefat ettiği ve köyü hâkim tepeye çıkıyoruz. İzmit  Öğretmenevinde aşçı olarak çalışan Mustafa Sayan hem anne ve hem baba tarafından Akçakoca’ ile akraba olduklarını söyleyerek başlıyor konuşmasına. Akçakoca’nın Kandıra’yı fethettikten sonra bu köye karargahını kurduğunu söyleyen Mustafa Sayan, Akçakoca’nın  köyde lokma dağıtığını ve bundan dolayı buranın önce Lokmalı daha sonra Lokmanlı köyü  olarak değiştiğini söylüyor. Bu tepede başka mezarların bulunduğunu, eskiden burada anıt mezar olduğunu belirten Sayan, definecilerin para aradığını ve mezarları tahrip ettiğini söyledi.

HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR

Evet sonuç olarak Akçakoca Gazi’ye büyük bir vefa borcumuz var. Baba tepe de anıt mezar Akçakoca gazinin şan ve şerefine uygun olarak Büyükşehir Belediye başkanı sayın Karaosmanoğlu tarafından çok güzel düzenlendi, mescit aslına uygun olarak yapıldı. Başkan Karaosmanoğlu’na minnet ve şükran borcumuz var. Bizim burada gündeme getirdiğimiz anıt mezarın taşınması noktası değil, Lokmanlı köyünde ki Akçakoca gazi ile ilgili tarihi belgelerin ortaya çıkarılması. Bu noktada hem Vali Güzeloğlu’na hem de Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’na tarihi görev düşüyor.

19 Temmuz 2015 http://www.gebzegazetesi.com/vali-guzelogluna-akcakoca-gazi-cagrisi-makale,1145.html

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.