Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

31Tem/150

HAYATIMIZDAKİ GÜZEL ANLARI AKLIMIZA TEKRAR NASIL GETİREBİLİRİZ? – Yrd. Doç. Dr. Zülfikar ÖZKAN

zülfikar özkan y doçHAYATIMIZDAKİ GÜZEL ANLARI AKLIMIZA TEKRAR NASIL GETİREBİLİRİZ? – Yrd. Doç. Dr. Zülfikar ÖZKAN

Ruh sağlığımızı korumamız, sağlıklı ve mutlu bir ömür sürebilmemiz için, hayatımızdaki mutlu anlara zaman zaman dönmemizde fayda vardır. Özellikle şu günlerde kendi mutlu anlarımızı hatırlamamızın önemi büyüktür.

Bunun çok basit bir yolu vardır. Gülümseme….

Gülümsediğimiz zaman kendimizle ilgili daha güzel anılar aklımıza gelir. Bu konuda çok önemli araştırmalar yapılmıştır.

Clark Üniversitesinda psikolog olan James Laird’ in yaptığı araştırmaya göre, yüz ifadelerimiz bizi güzel hatıralarımıza götürerek ruh halimizi olumlu olarak değiştirebilir. Laird’in öğrencilerle yaptığı araştırmalara göre, öğrenciler gülümserken güzel şeyler hatırlamışlardır. Bunun tersi olduğunda da yani surat asıp kaşlarını çattıkları zaman, akıllarından yaşadıkları kötü şeyleri geçirdiklerini keşfetmiştir.

Laird ile benzeri araştırmalar yürüten Fritz Strack da yüz ifadelerimizin duygusal hayatımızın önemli bir parçası olduğunu ileri sürmüştür. Strack, araştırmaya katılanların ağızlarında bir kalem tutarak gülmeye zorlandıklarında, çizgi filmlerine daha çok tepki verdiğini görmüştür.

Her iki araştırmacı da, gülüşümüzün gerçek mi sahte mi olduğunun hiç önemli olmadığı konusunda hemfikirdirler. Sahte bir gülüşte mutlu düşünceler çağrıştırabiir. Araştırmacılara göre önemli olan, biraz zorlamayla olsa bile gülebilmemizdir ( Allen Klein, Mizahın İyiletirici Gücü, s. 103).

Ayrıca gülümseme, psikolojik ve fizyolojik ağrılardan kurtulmamıza da yardımcı olmaktadır.
Bir dakikalık bir gülümsemenin etkisi ömür boyu sürmektedir.

Gülümseme, sahte bile olsa, kendimizi kötü hissettiğimizde hem enerjimizi artırıyor, hem de insanlarla samimi ilişkiler kurmamızı sağlayarak moralimiiz düzeltiyor.

Gülümseme vereni fakirleştirmeden, alanı zenginleştiriyor.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.