Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

17Nis/150

Sezgin “Birlikte yaşamanın sırrı Yunus ve Aşık Veysel’in şiirlerinde

DSC_0266  14 Nisan 2015 Salı / Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın Kutlu Doğum Haftası kapsamında düzenlediği toplantıda konuşan Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir Sezgin “Birlikte yaşamanın sırrı Yunus ve Aşık Veysel’in şiirlerinde” Dedi.

Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın davetiyle İzmitlilere hitap eden E. Müftü, Akademisyen, Yazar Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir Sezgin “Türkiye’de Birlikte Yaşamak” başlıklı konferans verdi.

Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir Sezgin konuşmasında Türk ve Müslüman unsurlar arasında ayrıştırıcı politikaların getirdiği sonuçları ve bunların sebeplerini açıkladı. İşte bu konuşmadan birkaç satırbaşı:

“Özellikle ‘yüzde yüz Türklük şuuruna sahip bir Müslüman topluluk olan Alevileri’ İslam dışında gösterme gayretleri de, ‘Türk’e tarih boyunca hiç ihanet etmemiş olan Çingeneleri’ Müslüman Türklerin kendilerinden saymaması gibi bir yanlışlık dış mihrakların uzun yıllar süren çalışmalarının ürünüdür.”

“Türkiye’de herkes keşke ‘Amentü’ye etmişiz iman’ diyen, Alevi/Kızılbaş şairi Âşık Veysel’in din anlayışını yansıtan birleştirici, bir arada yaşamayı kolaylaştırıcı, sevgi ve iman dolu ‘Kara toprak’ vb müthiş şiirleriyle İslami eğitim almış olsa.”

Alisiz Alevilik” gibi garip ve saçma bir felsefeyi yaymak için kurulmuş dernek vb. kuruluşların çoğu Almanya menşelidir. Aleviliği ayrı bir din olarak tanıyan Avrupa ülkeleri var. Almanya’da bazı eyaletlerde Alevilik ayrı bir din olarak kabul edildi. Fransa’da bu yönde gelişmeler oldu.

“Dünyada 4 Sünni fıkıh mezhebi (Henefi, Şafiî, Hanbeli Maliki), 3 adet Şii Mezhebi (Caferi, Zeydi, İsmaili) vardır. Bu mezhepler arasında temel konularda hiçbir ihtilaf yoktur. Kur’an metninde, helal ve haramlarda, Kitap ve Peygamber’de farklılık yoktur. Aradaki farklar sadece kültürel konularda ve geleneklerdedir.”

“Bulgaristan’da Jivkof zulmünden bunalan Türkler (Özal döneminde) Türkiye’ye göç ederken Bulgaristan Çingeneleri ‘biz Türkiye’ye göç etmeyeceğiz, Türklüğü burada korumaya devam edeceğiz’ dediler. Çingeneler arasındaki eğitim azlığı ve fakirlikten doğan sosyolojik vakalar, devletimizin ve hepimizin kusurundan kaynaklanmaktadır. Maalesef Camide bile, Çingene Müslümanlar aynı safta durmak istemeyen Müslümanlar var.”

“Çingenelere yabancı dilde ‘Roman’ denilmeye başlanmasının ardında Türklerden ayrıştırmak ve daha sonra onları Hıristiyanlaştırmak projesi vardır.”

Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Ruhittin Sönmez’in “Türkiye’de Alevilik ve Aleviler konusu en iyi bilen uzmanlardan biri” olarak takdim ettiği Abdülkadir Sezgin’in konuşmasını dinlemek üzere çok seçkin bir topluluk katıldı. Sunuculuğunu KAO Başkan Yardımcısı Cemal Barış’ın yaptığı Otel Asya’daki yemekli toplantıya; Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve Eşi Ümmühan Hülagü, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halis Aygün, BBP İl Başkanı Nihat Yıldız, Milletvekili adayları Süleyman Pekin, Serhat Duyar, Remzi Kaya, MHP İL Kadın Kolları Başkanı Özgen Keçeci, Türkiye Kamusen İl Başkanı Veysel Uluman, Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Yaşar Şanlı, Oğuz Boyları Konfederasyonu Başkanı Mehmet Özer, Türk Diyanet Vakıf Sen Kocaeli Başkanı Numan Uysal, İzmit Türk Ocağı Başkanı Yücel Alpay Demir, Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı Kocaeli Şb. Başkanı Reşat Öktem, Posoflular Derneği Başkanı Hamit Akbulut, İSKİ Yön. Kur. Üyesi Dr. H. İbrahim Kahraman, Türk Emekli Sen Şb. Başkanı Ekrem Ertürk, Birleşik Emekliler Derneği Şube Başkanı Alp Timincioğlu, Çukurovalılar Derneği Başkanı Erdoğan Davut, KOÜ Hastane Müdürü Doç. Dr. Yunus Taş, Türk Eğitim Sen İzmit İlçe Başkanı Mete Domaç, BBP İl Yönetiminden Kadir Engin, Teknik Öğretmen Osman Ölçer, Kocaeli Ün. Türk Dünyası Kulübü Başkanı Muhammet Yürek, Diş Hekimi Ömer Erdal ve eşi Ülkü Erdal, E. Bürokrat Musa Ordu, Dr. A. Gülden Sönmez, Mali Müşavir Ahsen Okyar, Av. Ömer Faruk Yıldırım, Mak. Müh. Nejdet Pulur, Av. Raif Kandemir, Son Kuruçeşme Belediye Başkanı Harita Müh. Ali Kahraman, İşadamı Orhan Çakar, Yönetici Mehmet Şenoğlu, E. Bürokrat İlhan Özsoy, Yönetici Cemil Uslu, Mak. Müh. İdris Karakaş, Burhan Türker, Sağlık M. Mehmet Pamuk, E. Bürokrat Mustafa Giray, Mak. Müh. İsmail Kaya, Sigortacı Nihat Gürer, Öğretmen Emrah Duruşan, Av. Naci Kara, Eğitimci Ahmet Demir, A. Batuhan Sakaoğlu, Sakarya Aydınlar Ocağı Yön. Kurulu Üyesi İnş. Müh. Cengiz Arslan, Prof. Dr. Salih Zeki Bulut, İsmail Yıldızdoğan, Teknisyen İdris Türkten, İşletmeci A. Buğrahan Sönmez ve Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın çok sayıda üye ve gönül dostu katıldı.

Yard. Doç. Dr. Abdülkadir Sezgin’e plaketini, birlikte yaşamanın sırrı veren, bu önemli konuda toplumu bilgilendiren konferansı ve hizmetleri için teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Sadettin Hülagü takdim etti.

1Dr. A. Gülden Sönmez, Av. Ruhittin Sönmez, Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Sezgin, Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Ümmühan Hülagü

iDSC_0259Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Ruhittin Sönmez

DSC_0263Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Sezgin

DSCN2369Baba Arslan, Dr. Mithat Bora Bulut, Ali Kahraman

DSCN2375Cemal Barış toplantının açışını yaparken

DSCN2371Ahsen Okyar, Cengiz Arslan

DSC_0272Rektör Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Sezgin, Av. Ruhittin Sönmez

DSCN2389Ahmet Demir, Cengiz Arslan, Dr. Mithat Bora Bulut, Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Sezgin, Ahsen Okyar

DSC_0251Av. Naci Kara, Mehmet Özer ve arkadaşları

DSC_0244İbrahim Gençer, Ömer Erdal, Doç. Dr. Yunus Taş, Prof. Dr. Salih Zeki Bulut, Burhan Türker, Mehmet Pamuk

DSC_0257Osman Ölçer, Ahmet Demir, Orhan Çakar

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.