Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

22Mar/150

Prof. Dr. Orhan Türkdoğan – Av. Zeki HACIİBRAHİMOĞLU

zeki hac  Prof. Dr. Orhan Türkdoğan – Av. Zeki HACIİBRAHİMOĞLU

Hocaların hocası Orhan Türkdoğan, soyadı gibi Türk doğdu, Türk olarak yaşıyor. Yüce Allah kendisine sağlıklı uzun ömürler nasip etsin.

Değerli hocamız 1926 yılında Malatya'da doğdu. İlk-orta ve lise öğrenimini bu İl'de tamamladı. 1955 yılında Ankara Üniversitesi Dil-Tarih-Coğrafya Fakültesi, Felsefe ve Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. 1955-59 yılları arasında Malatya Lisesi Felsefe Öğretmenliğinde bulundu. 1959 yılında Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Asistanlığına atandı. 1962 yılında doktor, 1967 yılında doçent ve 1971 yılında da profesör oldu.

Türkdoğan 1962 -64 yıllarında Nebraska ve Missouri Üniversiteleri'nde 'yeniliğin yayılması', 'sağlık-hastalık sistemi' ve 'etnik gruplar' üzerindeki araştırmalarını sürdürdü.

1971 yılında Alman Devleti'nin davetlisi olarak Hoffenheim Üniversitesi'nde birinci kuşak Türk işçileri üzerinde araştırmalarını yürüttü. Yine 1980 yılında Alman Devleti'nin isteği üzerine aynı üniversitede ikinci kuşak Türk işçilerinin toplumsal uyumsuzluk ve kültürel entegrasyon gibi temel sorunlarını inceledi.

1980 yılında terör ve şiddet olayları ile ilgili olarak kaynak araştırmaları için st. Andrews/İskoçya Üniversitesi'nde görev almış ve yerel terör örgütlerinin stratejilerini inceleyerek ülkemiz terör ve şiddet olaylarının sosyal ve antropolojik yönleriyle bağlantılı bir araştırma yürütmüştür.

1985-1995 yıllarında Bolu-Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin kuruluşu ve oluşumunda 10 yıl süreyle görev yapmış ve 1995-2004 döneminde Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü İşletme Fakültesi'nde görevini yürütmüş ve bu Enstitüden emekli olmuştur.

Türkdoğan 1959 yılından itibaren ülkemizde yaşayan Rus kökenli Molakanlar, Estonlari Kozaklar, Polenezler, Süryaniler gibi dış etnik gruplar yanında yerel kürt ve zaza halkları üzerinde saha çalışmalarını yapmıştır ve ilk kez ülkemizde yaşayan tüm yerli yabancı etnik grupların sosyal varlık alanlarını 1995 yılında etnik sosyoloji adı altında yayınlamıştır. Ayrıca 17 il ve 45 ilçede yaşayan alevi-bektaşi grupları ile doğu-güneydoğu yörelerinde egemen olan 21 kadar kabile ve aşiret kuruluşlarını da yine aralarında yaşayarak 1995-97 yıllarında yayınlamıştır.

Prof. Dr. Türkdoğan 2008 yılında da Türkiye Büyük Millet Meclisi onur ödülüne layık görülmüştür. 1996-2010 yılları arasında ise TİMAŞ yayınevi 11, ıq yayınevi 10, Milli Eğitim Bakanlığı da 2 adet kitabını yayınlamıştır.

Değerli hocamız Orhan Türkdoğan ile önemli bir anımız var:

Hocam Türk milliyetçisi ve Türkiye'nin yetiştirdiği mümtaz bir ilim adamıdır.

12 Eylül'den önce MHP ile çok yakından ilgilenir, partinin başarılı olması için fikirler üretirdi.

Türkdoğan hocamız bir gün merhum Alparslan Türkeş'e 'parti çalışmaları nasıl olmalıdır?' diye bir mektup yazmıştır. 12 Eylül darbesi olunca MHP Genel Merkezi'nde yapılan aramada Türkeş'e gönderdiği mektup bulunmuş ve delil olarak soruşturma dosyasına konulmuştur. Bu sebeple MHP davasında sanık olarak yargılanmıştır. Türkdoğan hocamız tutuksuz yargılanmıştır. Dava karar aşamasına gelince hocayı son savunmalarını yapması için tebligatla duruşmaya çağırmışlar ve hocamız da Ankara'ya gidip avukat arkadaşlarla görüşmüş, kendisi ile ilgilenilmemiştir. Hocamız yazıhaneme gelerek üzgün bir vaziyette Ankara'daki avukatların kendisi ile ilgilenmediğini söylemiştir ve 'ben şimdi ne yapacağım?' diye bana sormuştu.

Ben de 'hocam hiç merak etmeyin, ben sizin savunmanızı yapacağım, duruşmaya dahi gelmenize gerek yoktur' dedim ve noterden hocanın vekaletini aldım. Kendisini uğurladım. Yazılı savunmasını hazırlayarak MHP davası dosyasına koydum. Karar açıklandıktan sonra hocamız beraat etmişti. Bu kararı duyunca yazıhaneme geldi, boynuma sarıldı ve bana teşekkür etti.

Değerli hocamız, bir milli mücadeleye gönül vermiş, bir fikir ve düşünce insanıdır.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.