Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

10Ağu/110

Hayırlı bir işin içinde bulunmak / İsmet ÇİĞİT

 

clip_image001
Yazar İsmet ÇİĞİT

Özgür KOCAELI 10 Ağustos 2011, Gündem

Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, 12 Haziran seçimleri öncesinde Kocaeli’deki seçmenlere çok somut, çok net bir vaatte bulunmuştu. Türkkan:

“-Ben milletvekili seçilirsem, milletvekili maaşını almayacağım. Kocaeli’deki ihtiyaç sahibi öğrencilere burs olarak dağıtacağım” dedi.

Lütfü Türkkan, MHP listesinin 1 nci sırasında aday gösterilmişti. Seçilmesi garantiydi. Ekstra oy almak, seçmene şirin gözükmek gibi bir mecburiyeti yoktu. Başarılı bir işadamıydı, milletvekili maaşına ihtiyacı bulunmuyordu. Ayrıca çok uzun yıllardan beri yöneticisi olduğu Rumeli Vakfı aracılığıyla yıllardır binlerce öğrenciye burs veriyordu.

Türkkan, bir farklılık yaratmıştı. Seçim bitti, Lütfü Türkkan milletvekili oldu. Artık verdiği sözü tutmanın zamanı gelmişti.

Geçen hafta Sayın Türkkan aradı. Salı günü saat 10. 00’da burs dağıtımı ile ilgili bir toplantı yapılacağını, Vali başkanlığındaki bu toplantıda bulunmamı istediğini söyledi. Dün sabah  gittim. Kendimi hayırlı bir işin parçası olarak gördüm.

Vali Ercan Topaca başkanlığındaki toplantı, Av Köşkü bahçesinde, açık alanda yapıldı. Toplantıya Vali Ercan Topaca ve Lütfü Türkkan dışında, bir kısmı Sayın Vali, bir kısmı Sayın Türkkan tarafından davet edilmiş katılımcılar şunlardı:

Ahsen Okyar( Kocaeli Aydınlar Ocağı eski Başkanı),  Süleyman Pekin( Kamu-Sen İl Temsilcisi), Mustafa Efe(Körfez Ticaret Odası Başkanı), İbrahim Aracı(İşadamı-Kırım Tatarları Derneği Başkanı), Muzaffer Şişmanoğlu(Kızılay Şube Başkanı), Mustafa Güni(Vali Yardımcısı),  Nevzat İspirli(Milli Eğitim Müdürü),  İsmet Çalışkan(Sosyal Yardımlaşma Vakfı Başkanı), Nedim Özkal(Müftü Yardımcısı), İsmet Çiğit(Gazeteci).

Lütfü Türkkan, 12 Haziran seçimleri öncesinde maaşını burs olarak dağıtma projesini bana anlatırken, “Bu işin tamamen siyaset dışı olmasını istiyorum. MHP teşkilatlarının, Ülkü Ocakları’nın belirlediği değil, bu kentin güvenilir insanlarının belirlediği öğrencilere burs dağıtılsın istiyorum.” diye konuyu özetlemişti.

Oluşturulan komisyon da bunu amaçlıyordu.

Toplantı, yaklaşık 1. 5 saat sürdü. Vali Ercan Topaca, her konuda çok titiz, çok düzgün bir yönetici. Türkkan ile önceden görüşmüş, konunun çerçevesini çizmiş. Milli Eğitim Müdürlüğüne burs için başvuracak öğrenciler arasından seçmenin nasıl yapılacağına dair kriterleri belirleyen bir şablon hazırlatmış. Bu şablon üzerinde konuşuldu. Öneriler, eleştiriler yapıldı. Ancak genel hatları ile Milli Eğitim tarafından hazırlanan şablon onaylandı.

Vali Topaca, işin içinde valilik bulunduğu için her şeyin resmiyet çerçevesinde yürümesini, her türlü ayrıntının önceden belirlenip, protokole alınmasını istedi.  Yine Vali Topaca’nın önerisi ile Lütfü Türkkan bursuna talip olan öğrencilerin Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na başvurması benimsendi.

Lütfü Türkkan, burs verilecek öğrencilerin ailelerinin mutlaka Kocaeli’de ikamet ediyor olmasını, bu burstan okulu bitirdikten sonra ağırlıklı olarak devlet hizmetinde çalışacak Tıp, Hukuk ile,  Siyasi Bilimler Fakülteleri öğrencilerinin yararlanmasını istediğini söyledi.

Milletvekili maaşı 9. 800 TL: Lütfü Türkkan, her ay bu maaşının üzerine 200 TL de cebinden koyacak, 10 bin TL’yi burs için banka hesabına yatıracak. Komisyon,  çeşitli kriterleri

-ailenin geliri, kardeş sayısı, öğrencinin nerede barındığı, anne-babanın sağ olup olmadığı gibi-  her başvuran öğrenci için puanlayacak, en yüksek puana ulaşan 50 öğrenciye ayda 200 TL burs ekim-mayıs ayları arasında, yılın 8 ayında ödenecek. 1 nci sınıftan itibaren burs alan üniversite öğrencilerinin, her yıl başvurularını yenilemesi, okuldaki ders notlarını da komisyona ibraz etmesi gerekecek.

Bu kararlar çerçevesinde toplantı bitmek üzereyken, işadamı İbrahim Aracı, Vali’ye bir soru yöneltti. Aracı, “Ben her yıl şirketim üzerinden ayda 10 bin TL’lik burs dağıtıyorum. Ancak bu burs için verdiğim parayı belgelendirip, şirket giderinden düşemiyorum. Bu bursu sosyal yardımlaşma vakfına aktarsam belgeleyip, vergiden düşebilir miyim?” dedi.

Aracı’nın sorusunu toplantıda bulunan Vakıf Müdürü İsmet Çalışkan yanıtladı, “Elbette. Biz vakfa yapılan bağışlar karşılığında makbuz veriyoruz. Bu makbuz şirket hesabına eklenebiliyor, vergi matrahından düşürülebiliyor” dedi. Bunun üzerine İbrahim Aracı da her ay aynı bursa 10 bin TL’lik katkı sağlayacağını vaat etti.

Toplantı, 50 öğrenciye, Lütfü Türkkan’ın milletvekili maaşı üzerinden yılın 8 ayında ayda 200’er TL burs verilmesi hakkında başlamıştı.

Aracı’nın vaadi ile, birden bire, burs alacak öğrenci sayısı 100’e yükseldi. İbrahim Aracı’nın vereceği aylık 10 bin TL’nin dağıtımında da, Lütfü Türkkan bursunun koşulları, kriterleri ve seçici komisyonu geçerli olacak.

Toplantıda yapılacak başvuruların değerlendirilmesinin ardından burs alacak 100 öğrenciyi mülakatla belirleyecek komisyon da oluşturuldu. Bu komisyonda da Ahsen Okyar,   Süleyman Pekin, İsmet Çalışkan, Nevzat İspirli ve ben görev yapacağım. Komisyon, 100 öğrenciden 80’ini belirleyecek. Burs parasını veren Lütfü Türkkan ile, İbrahim Aracı’nın da 10’ar öğrenci adını doğrudan önerme hakları bulunacak.

Aileleri Kocaeli’de ikamet eden, Türkiye’nin herhangi bir kentinde üniversitelerin Tıp, Hukuk veya siyasal bilimler fakültelerinde öğretim gören 100 öğrencinin 200’er TL’lik aylık eğitim burslarının ödenmesine önümüzdeki ekim ayından itibaren başlanacak. Vakıf ya da özel üniversitelerin bu bölümlerinde yüzde 100 bursa eğitim hakkı kazanmış öğrenciler de burs için başvurabilecek, kriterleri uyuyorsa, burstan yararlanabilecekler.

Bir üniversite öğrencisi için aylık 200 TL burs, çok önemli bir para. Hem Vali Topaca, hem milletvekili Lütfü Türkkan bu bursun değerini çok iyi bilen insanlar.

4-5 yıl önce Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, biraz da benim önerim ve projem olan yoksul vatandaşlara giyim eşyası dağıtan Sevgi Evi’ni kurduktan sonra, bana 100 sayfalık bir çek koçanı bırakmış, “Sen bu şehirdeki güvenilir insanlardan birisin. Hiç kimseye torpil yapmayacağını bilirim. Bu çek sende kalsın. Muhtaç, ihtiyaç sahibi olduğuna inandığın yoksul insanlara çekten imzalayıp ver, gidip Sevgi Mağazası’ndan istediklerini alsın” demişti. Kendi parama olmasam da başkasının emanet ettiği paraya, ya da devletin parasına karşı çok cimriyimdir. Yıllar içinde Başkan Karaosmanoğlu’nun verdiği bu kalın çek karnesinden sadece iki yaprak imzalayıp, çok zor durumdaki iki yoksul insana vermiştim.

Şimdi çok takdir ettiğim ve Kocaeli için de çok faydalı olduğuna inandığım Sayın Lütfü Türkkan ile,  en azından bu kent için önemli bir insan olduğunu kabullendiğim İbrahim Aracı’nın her ay öğrenciler için vereceği 10’ar bin TL’lik burs paralarını emanet ettiği küçük bir komisyonun üyesiyim.

Hayırlı bir işin parçası olmaktan gurur duyduğumu belirtmek isterim. Ama çok seçici davranırım, bunu da peşinen belirteyim.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.