Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

1Tem/140

100 yaşındaki Hüseyin Kalabalıkoğlu amca ile Yeni Cuma Camii çıkışında.. Teravih – 3

  29 Haziran 2014 Pazar / Ramazanın 3. teravisini Hasan Baykara kardeşim ile gittiğimiz İzmit Yeni Cuma Camiinde kıldık. Uzun zamandır Türkmenistan’da çalışan Makine Mühendisi Selim Kalabalıkoğlu ağabeyle de cami çıkışı selamlaştık. Selim ağabey 1973-1977 dönemi İstanbul Fındıkzade deki Kocaeli Yurdundan arkadaşım. Babası Yarbay emeklisi Hacı Hüseyin Kalabalıkoğlu amca ile gelmişler.. Hacı amca 1914 doğumlu, yani 100 yaşında. Çıkışta beraber fotoğraf çekme imkanı da bulduk. Amcamıza maşallah..

448 yıldır ayakta duran Cami: Yeni Cuma

1566 yılında inşa edilen, İzmit’in en eski camilerinden Yeni Cuma Cami, tarihteki adıyla Pertev Mehmet Paşa Camii ve külliyesi 448 yaşına girdi.

Vasiyeti gereğinde ölümünden sonra Pertev Mehmet Paşa adına Mimar Sinan’a yaptırılan Pertev Mehmet Paşa Camii ilk yapıldığında kervansaray, sıbyan mektebi, aşevi, çeşme, hamam ve dükkanlardan oluşmaktaydı. Bu birimlerden günümüze sadece cami, şadırvan, sıbyan mektebi, harabe durumdaki hamam ve çeşme kaldı.

Caminin yapılış tarihi üzerine de ihtilaflar var. Bazı kaynaklarda caminin 1579 yılında, bazı kaynaklarda da 1568 yılında yapıldığı belirtilmekte. Ancak caminin batı girişinde bulunan kapısın üstünde caminin 1566 yılında yapıldı yazılı.

PERTEV MEHMET PAŞA KİMDİR?

Aslen Hersekli olan Pertev Mehmet Paşa, Defterdar İskender Çelebi’nin kölelerindendir. İskender Çelebi’nin öldürülmesinden sonra saraya alınmış, ilk önce kapıcıbaşı daha sonra ise Yeniçeri ağası olmuştur. Yeniçeri ağasıyken yükselerek 1554’te Rumeli Beylerbeyi, 1557’de dördüncü vezir olmuştur. 1566 yılında Zigetvar Seferi sırasında ikinci vezir olan Pertev Mehmet Paşa, bir süre sonra serdarlığa atanmıştır. Denizcilikle ilgisi olmadığı halde donanma serdarlığına atanan Pertev Mehmet Paşa, yenilgiyle sonuçlanan İnebahtı Denis Savaşından sonra görevinden alınarak ikinci vezirliğe atanmıştır. 1572 yılında vefat etmiştir

 

       Ahsen Okyar, Selim Kalabalıkoğlu ve 100 yaşındaki babası emekli Yarbay Hacı Hüseyin Kalabalıkoğlu Yeni Cuma Camii çıkışında

      Hasan Baykara

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.