Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

29May/140

İpek Şehri çarşısı ve Hacı Zeka Heykeli -12

20 Mayıs 2014 Salı / Kosova'nın Arnavutluk sınırı yakınında yer alan İpek, hem Sırp hem de Osmanlı tarihinde özel bir yere sahip. İpek, aynı zamanda, şair Mehmet Akif Ersoy'un babasının doğup büyüdüğü kent. İpek'te Osmanlı izlerini yaşatan çok sayıda eser de bulunuyor.

Tarihi boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapan İpek, Kosova’nın 6 büyük kentinden biri. Yüz bine yakın nüfusa sahip olan şehir, tarihi ve modern yapıları iç içe barındırıyor. 1219'da Sırp Ortodoks Patrikhanesi’nin kurulduğu, 1389'da Kosova Savaşı ile Osmanlı topraklarına katılan şehir, Kosovalı Müslüman ve Arnavutların yaşadığı bölgeler arasında bulunuyor.

Osmanlı’nın izleri çarşıda

İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy'un babası Tahir Efendi’nin doğup büyüdüğü İpek kenti, Türkler için ayrı bir öneme sahip. Kentteki tarihi yapılardan biri de Tahir Efendi'nin adını taşıyan konak. Şehirde Osmanlı izlerine en çok rastlanan mekân olan Osmanlı Çarşısı, tarihi İpek evlerine kurulu dükkânlardan oluşuyor. Çarşıda satılan hediyelik eşyalar ve geleneksel kıyafetler, turistlerin de ilgi odağı oluyor. İpek kentinin iki yakasını birbirine bağlayan köprü ise yaklaşık 300 yaşında.

Dönemin Osmanlı idarecileri tarafından yaptırılan ve birçok kez restore edilen köprü, Prizren'deki taş köprüleri anımsatıyor.

Hacı Zekâ’nın heykeli

Kosova’nın milli kahramanlarından Hacı Zekâ’nın anısına dikilen heykel ise, İpek kültür merkezinin önünde bulunuyor. 1902'de Sırplar tarafından şehit edilen Hacı Zeka, Arnavutluk'un Sırplara karşı bağımsızlığının kazanılmasında da önemli rol oynayan isimlerden sayılıyor.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.