Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

6May/140

Bu Güzel Şehrimiz Kocaeli Susuz Kalacak mı? – Dr. H. İbrahim Kahraman

Namazgah Barajı2  Bu Güzel Şehrimiz Kocaeli Susuz Kalacak mı? - Dr. H. İbrahim Kahraman Kocaeli Kent Konseyi Başkanı

2013 yılının çok kurak geçmesi ve 2014 yılında da bunun devam etmesi ile ilgili gazete ve televizyonlardaki haberler ‘su sorunu yaşayacağımız’ endişesini artırmaktadır. Bu endişeleri gidermek ancak konu hakkında doğru ve yeterli bilgi sahibi olmakla mümkündür. Kocaeli Kent Konseyi Başkanı ve İSU yönetim kurulu üyesi olmam sebebi ile bu konuda toplumun doğru bilgilendirilmesi gerektiği ilgililerle paylaşılarak İSU Genel Müdürlüğünce bir eğitim çalışması başlatılmıştır.

İSU Genel Müdürlüğümüz 40-45 kişilik gruplar halinde gelen misafirlerimize İzmit Sular İdaresinin(İSU) Kocaeli’nin su yönetimini ve son durumla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgiler vermektedir. İSU Genel Müdürümüz Sn. İlhan Bayramdan aldığımız bu bilgilere göre 2014 yılında alınan tedbirler ve yapılan çalışmalar sayesinde şehrimiz su sıkıntısı yaşamayacak ve su kesintisi uygulanmayacaktır. Yuvacık barajımız dolmamıştır. Baraj suyumuz, 2013 e göre yarısı miktarında olduğu için, şehrimizin su ihtiyacı Sapanca Gölü suyu destekli olarak temin edilmiş ve barajdaki su miktarı arttırılmıştır. Bu su şehrimizin yaz ihtiyacı için kullanılacaktır.

SAPANCA gölümüz gerek yağışların yetersizliği gerekse kendisinden su alındığı için daha fazla geri çekilmiştir. Ama bu göl bölgemizin ihtiyacı olan kullanılabilir su bakımından hala yeterli bir kaynaktır. Gölün geri çekilmesinde gölden su alınmasından ziyade kuraklık sebebi ile gölün yeterli su alamaması da etkilidir. Gölün geri çekilmesinde yalnız Kocaeli’yi suçlu imiş gibi göstermek doğru değildir. Bu suyun kullanılmasında Sakarya ilimiz yöneticilerinin de daha titiz ve koruyucu olmak sorumluluğu vardır. Gölü besleyen su hatları üzerindeki içme suyu dolum tesislerinin tamamı Sakarya ruhsatlı ve bu komşu ilimizin sınırları içindedir. Şehrimize bu gölden tahsis edilen su miktarını da şimdiye kadar hiç aşmadığımızı bu toplantılarda öğrenmiş olduk.

Yeni yapılan ve 2013 te su tutmaya başlayan Namazgah barajı Kandıra bölgemizin su ihtiyacını karşılayacaktır. Ayrıca bu barajın suyumuz Derince ve Körfez ilçelerimizin kuzeyindeki köylerimizin de su ihtiyacını karşılayacaktır. Son gelişmeler üzerine bu suyumuzdan İlim tepe hattıyla Körfez ilçemizin de istifade etmesini sağlayacak bir çalışma Haziran 2014 de tamamlanacaktır.

İSU ayrıca su temini ve imkanları çoğaltmak bakımından GRİSU yatırımlarını da hızlandırmıştır. Gebze atık su arıtma tesisi, Kandıra ve Cebeci atık su arıtma tesislerinde yapılan ileri arıtma tesisleri sayesinde, bu tesislerden elde edilen suların bir kısmı çevre sulamada kullanılabilmektedir. Ayrıca yeni yapılacak çalışmalarla Plaj yolu atık su arıtma suyunun bir kısmı da çevre sulamada kullanılabilecek hale getirilecektir. Kullar ve 42 evler arıtma tesislerine yapılan ek yatırımlarla buradan çıkan atık sularımızın bir kısmının da ileri arıtılması sağlanıp bazı sanayi kuruluşlarımızın su ihtiyacı karşılanacaktır. Körfez ilçemizdeki atık su tesisimizin çıkış suyu da bölgedeki sanayi kuruluşlarımız tarafından değerlendirilmesi planlanmıştır. Bütün bu çalışmalar Yuvacık ve Sapanca gölü su kaynağımızın suyunun daha verimli kullanılmasını sağlayacaktır.

Ayrıca Kent Konseyi çevre komisyonumuzun evsel gri su üzerinde de benzeri bir çalışması sürdürülmektedir. Kocaeli Kent Konutla yapılan bu ortak çalışma ile verimliliği değerlendirilecektir. Sonuca göre Belediyelerimiz üzerinden yeni yapılacak konutlarda da gri su ve yağmur suyundan istifade yollarına gidilmesi hedeflenmiştir . Bu şekilde de evlerimizdeki suyumuzu da daha verimli ve ekonomik kullanmış olacağız.

Başvurulacak diğer bir su kaynağı da Derinsularımızdır. Derince ve Gölcük teki eski kuyuların bakımı ve yeniden kullanılmaya hazır hale getirilmesi, Suadiye-Arslanbey ve Maşukiye bölgelerinde açılan ve açılacak olan su kuyularımızdan elde edilecek sular önemli miktarda su teminini karşılayacaktır. Buralardan elde edilecek sular arıtma tesislerimizden geçirilerek şehrin ihtiyacına sunulacaktır. Bunların yanında Gölcük, Kartepe, Gebze ilçelerimiz başta olmak üzere debisi uygun diğer yüzeysel su kaynaklarımızda da gerekli çalışmalar yapılarak su ihtiyacımızda bir aksamaya meydan verilmeyecektir.

Bu bilgilere göre gerek yer altı sularımıza, gerek diğer su kaynaklarımıza, gerekse atık su arıtma tesislerine yapılan ek yatırımlarla şehrimizin ihtiyacı olan suyun karşılanacağı ve bu sene içinde herhangi bir su sıkıntısı yaşanılmayacağı anlaşılmaktadır..

Bu eğitimlerde ayrıca suyun tasarruflu kullanılması noktasında da bilgilendirmeler yapılmaktadır. Ayrıca İSU Genel Müdürlüğümüz suyun doğru kullanılması alışkanlığını geliştirmek amacıyla okullar üzerinden çocuklarımıza da görsel destekli eğitim çalışmaları yapmaktadır.

Yöneticilerimizin bu çalışmaları sayesinde susuz kalmayacağımız görülmektedir. Ama imkanların doğru kullanılması, israf edilmemesi, bizden istenen koruyucu tedbirlerin uygulanması yaşadığımız şehre karşı bir vatandaşlık borcumuzdur. Doğal imkanlarımızın sınırsız harcanması ve israf edilmesi yaşama şartlarımızı bozacak ve yaşanılan yerleri yaşanmaz hale getirebilecektir. Bugünlerde yaşadığımız şartlar bize imkanlarımızın ve coğrafyamızın doğru ve yerinde kullanma alışkanlığını geliştirmek mecburiyetinde olduğumuzu bir daha göstermektedir.

Yapılan çalışmalar ve alınan tedbirler sebebi ile başta Büyükşehir Belediye Başkanımız İbrahim Karaosmanoğlu ve İSU Genel Müdürü İlhan Bayram ve çalışma arkadaşlarımızı takdir ve tebrik ederim.

Allah’dan şehrimizi, ülkemizi ve dünyamızı Doğal Afetlerden koruması, bizlere de bilgili ve bilinçli olma imkanı vermesi dua ve temennilerimle saygılar sunarım.

1İSU-Kandıra Akçaova-Körfez Elmacık hattı

2İSU-Kandıra Babadağ-Cebeci hattı

3Kandıra Dudutepe Babadağ arası

4Kandıra Dudutepe Babadağ arası

5Kandıra Dudutepe Babadağ arası

6Kandıra Dudutepe Babadağ arası

7Namazgah Barajı

8Namazgah Barajı

9Körfez Kalburcu Köyü içi 400 mm hat

10Sapanca Gölü

11Sapanca Gölü-Yuvacık Hattı

12Yuvacık Barajı

13Yuvacık Barajı

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.