Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

20Nis/140

DERNEK FAALİYETİ DESTEĞİNE YÖNELİK YARDIMLAR İÇİN PROJELERDE SON GÜN 30 NİSAN

“Dernek, Vakıf, Birlik Kurum, Kuruluş, Sandık ve Benzeri Teşekküllere Genel Yönetim Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Bütçelerinden Yardım Yapılması Hakkında Yönetmelik’in 10 uncu maddesine dayanılarak hazırlanan, “İçişleri Bakanlığı Bütçesinden Derneklere Yardım Yapılması Hakkında Yönerge” kapsamında derneklere hazırladıkları projeleri gerçekleştirmek üzere mali yardım yapılmaktadır.

BAŞVURU YAPACAKLARDA ARANAN ŞARTLAR

2014 yılı için desteklenecek projeler kapsamında yardımdan faydalanmak için 04/11/2004 tarihli ve 5253 sayılı Dernekler Kanununun kapsamına giren ve tüzel kişiliği bulunan dernekler ile derneklerin oluşturduğu federasyon ve konfederasyonlar başvuru yapabilir.

Başvuru yapacak dernekte aranacak şartlar aşağıda sıralanmıştır.

a) 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun kapsamındaki derneklerden olmaması,

b) Anayasa ve kanunlarla yasaklanmış faaliyetlerde bulunmamış olması,

c) Mevcut yöneticilerinin dernek iş ve işlemlerinden dolayı son üç yıl içinde herhangi bir hapis veya adli para cezası almamış olması,

ç) Tüzüğünde belirtilen amacının, toplumun ihtiyaç ve sorunlarını çözmeye ve toplumsal gelişmeye katkıda bulunmaya yönelik olması,

d) Haklarında feshe ilişkin devam eden bir dava olmaması,

e) Derneğin ilk genel kurul toplantısını yapmış ve organlarını oluşturmuş olması,

f) Kamu kurum ve kuruluşlarından daha önce alınmış olan yardımların, amacına ve mevzuata uygun olarak kullanılmış olması gerekir.

3. 2014 YILI İÇİN DESTEKLENECEK PROJE KONULARI

2014 yılı için desteklenecek proje konuları, İçişleri Bakanlığınca aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

a) İnsan hakları ve demokrasi bilincinin yaşatılması ve etkin hale getirilmesine yönelik projeler.

b) Karar alma mekanizmalarına katılım, kamu-sivil toplum diyalogunun arttırılması ve aktif vatandaşlık konulu projeler,

c) Sivil toplum kuruluşlarının yönetim ve işlevsel kapasitelerini arttırmaya yönelik projeler.

d) Toplumun farklı kesimleri arasında işbirliği ve etkileşimi arttırmaya yönelik projeler,

e) Çocuklar, gençler, kadınlar, engelliler, maddi durumu iyi olmayan ve sosyal risk altındaki gruplara yönelik eğitim, kültürel ve sosyal içerikli projeler.

f) Gençlerin, kadınların ve engellilerin girişimciliğini, liderlik vasıflarını ve istihdamını arttırmaya yönelik projeler.

g) Aile ve kültürel değerlerin korunmasına ve geliştirilmesine yönelik projeler.

4. DESTEKLENECEK PROJELERDE ARANACAK ŞARTLAR

Desteklenecek proje konuları her bütçe yılında İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenir ve internet sitesinde yayımlanır. İlan edilen konuların kapsamına girmeyen projeler değerlendirmeye alınmaz.

2014 yılı için proje konularının aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir.

a) Kamu yararına ilişkin olması,

b) Derneğin tüzüğündeki amacı ve çalışma konuları ile örtüşmesi.

c) Öncelikle toplumun ihtiyaç ve sorunlarına çözüm sağlaması.

ç) Toplumsal gelişmeye katkıda bulunulmasına yönelik olması.

5. DESTEKLENECEK PROJELERDE YARDIM MİKTARI

2014 yılı proje yardımları için İçişleri Bakanlığı bütçesinde öngörülen kaynak miktarı 20.000.000 TL’dir.

İçişleri Bakanlığı, bütçesinde öngördüğü kaynağı kısmen ya da tamamen kullandırmama hakkını saklı tutmakta olup, başvurusu yapılacak projeler için her hangi bir bütçe sınırlaması yapmamaktadır. Ancak, İçişleri Bakanlığı tarafından derneklerin proje bütçesine yapılacak katkı, en az 5.000,00 TL ve en çok 150.000,00 TL tutarlar arasında belirlemiştir.

En az yardım tutarı 5.000,00 TL

En çok yardım tutarı 150.000,00 TL

Başvuru sahibi dernek, işbirliği yaptığı kurum ve kuruluşların nakdi veya ayni katkılarının yerine getirilmesinden bizzat sorumludur.

Yardım yapılacak proje için sadece uygun maliyetler dikkate alınacaktır. Uygun maliyetler, projenin hayata geçirilmesi için zorunlu olan giderlerdir. Uygun maliyetler, piyasa koşulları dikkate alınarak belirlenir. Bu nedenle başvuru sahibi tarafından sunulacak proje bütçesi bir maliyet tahmini niteliğindedir.

Hazırlanan bütçede tüm kalemler kendi alt kalemlerine ayrılır ve her bir alt kalem için yapılacak işin veya alınacak malzemenin niteliği, adedi ve birim tutarı mutlaka belirtilir. Proje kapsamında bir maliyetin uygun maliyet olarak kabul edilebilmesi için aşağıdaki genel koşullar aranır.

a) Projenin uygulama süresi içinde gerçekleşmesi,

b) Projenin yürütülmesi için gerekli ve gerçekçi olması,

c) Harcamanın başvuru sahibi tarafından gerçekleştirilmesi ve harcama belgelerinin dernek adına düzenlenmesi ve uygulama takvimine riayet edilmesi

d) Yapılan harcamanın başvuru sahibi derneğin işletme defterinde veya yevmiye defterinde kayıtlı, tanımlanabilir, doğrulanabilir olması ve usulüne uygun harcama belgeleriyle belgelendirilmesi gerekir.

6. PROJELER İÇİN BAŞVURU ŞEKLİ VE TARİHİ

Başvuru yapacak dernekler, proje başvuruları ile ilgili detaylı bilgi için www.dernekler.gov.tr adresinde bulunan Proje Destek Sistemi (PRODES) bölümünü inceleyebilirler. Mayıs dönemi proje son başvuru tarihi: 30 Nisan 2014 saat: 17.00’dir.

Proje başvuruları, Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın kurumsal internet sayfası olan www.dernekler.gov.tr adresinde yer alan Proje Destek Sistemi (PRODES) üzerinden elektronik (on-line) olarak yapılacaktır. Proje başvurusu yapacak derneklerin kendilerine ait Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) kullanıcı adı ve şifresi ile sisteme giriş yapmaları ve başvurularını sistem üzerinden tamamlamaları gerekmektedir.

Yardımlardan faydalanmak isteyen dernekler proje ile ilgili başvurularını 30 Nisan 2014 tarihine kadar Proje Destek Sistemi (PRODES) üzerinden elektronik yoldan yapabilirler.

KAYNAK

-  5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu

- 17.07.2006 Tarih ve 26231 sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan “Dernek, Vakıf, Birlik Kurum, Kuruluş, Sandık ve Benzeri Teşekküllere Genel Yönetim Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Bütçelerinden Yardım Yapılması Hakkında Yönetmelik”

-  T.C. İçişleri Bakanlığı, 2014 Yılı Proje Rehberi, www.dernekler.gov.tr (15.04.2014)

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.