Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

30Oca/140

Prof. Dr. Kerem Alkin’den "2013 Yılının Ekonomik Değerlendirilmesi ve 2014 Yılından Beklentiler" Konferansı

SAM_9465

29 Ocak 2014 Çarşamba / Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis toplantısına katılan Prof. Dr. Kerem Alkin, meclis üyelerine   "2013 Yılının Ekonomik Değerlendirilmesi ve 2014 Yılından Beklentiler" konusunda bilgi verdi.

SATSO Meclis Toplantısı Ali Coşkun Konferans Salonunda gerçekleşti. Konferansta Prof. Dr. Kerem Alkin geçtiğimiz yılın ekonomi değerlendirmeleri ve buna paralel olarak 2014'ten iş dünyasının beklentilerine yönelik detaylı bir sunum yaptı.

Kerem Alkin’den İş Dünyasına “karaoğlan” Benzetmesi

2013 yılı ekonomik değerlendirmesi ve buna bağlı olarak 2014 yılı beklentilerine yönelik dünya ve Türkiye ekonomisini mercek altına alan Prof. Dr. Kerem Alkin, "Artık mal üretmek için mazoşist bir duruma gelmiş, her olumsuz koşula rağmen çalışmaya gayret eden bir sanayicimiz var. Enerji, ithalat, akaryakıt fiyatları yükselirken hala üretim yapıp katma değer sağlamaya çalışan bir iş dünyasına sahibiz" diyerek Karaoğlan benzetmesinde bulundu ve " Her zorlukla savaşan Karaoğlan gibi bir sanayici profili var karşımızda" dedi.

"Dünyanın ekonomik ağırlık merkezi değişiyor" diyen Prof. Dr. Alkin uluslararası Ekonomi ve siyaseti yöneten aktörlerin gösterdiği değişimden Türkiye'nin olumlu bir pay alacağını ve gelişmekte olan ülkelerin ön plana çıktığı yenidünya düzeninde Avrupa, Japonya, Çin, ABD'nin etkinliğini kaybetmeye başladığını belirtti.

Alkin, Long Term Shift in the Composition of Global GDP 2012 yılı Raporu 2030 yılı projeksiyonunda özellikle satınalma gücünün batıdan doğuya kayması beklendiğini ve bu transferde Türkiye'nin de içinde bulunduğu ülkelerin olduğunu belirtti.

2018 yılı projeksiyonunda ise gelişen ekonomiler E7 ülkeleri arasında Çin, Brezilya, Hindistan, Güney Kore,Rusya, Meksika ve Türkiye'nin yer alacağını ancak Türkiye'nin bu diğer ülkelerden kopuk olması gibi bir handikap içinde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Alkin, "Türkiye 2006 yılından AB'ye dayalı ihracat modelinden farklı komşu ülkelere ve Afrika'ya ihracat yapan bir modele yönelmiş ve doğru bir yol çizmiştir. İhracat yaptığı ülkelerin ekonomisi düzeldikçe ihracatta rekorlar kıran Türkiye bu anlamda gelişen ülkeler arasında ümit vaat ediyor" dedi.

"21. yüzyıl cilalı imaj devri" diyen Prof. Dr. Kerem Alkin, "Uluslararası imajımızı çok iyi yönetmeliyiz. 17 Aralık sürecinden bu yana dünyada oluşan olumsuz imajı düzeltmeliyiz" şeklinde konuşarak 2014 yılının Türkiye olarak frene basması gereken bir yıl olacağını ifade etti.

Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik durumu benzetmelerle anlatan Alkin, "Akıntının en tehlikeli olduğu bir dönemden geçiyoruz, geminin hızı düşürülmeli, ülkenin kalkınmasının yükü özel sektörün üzerindeyse kurlar kontrol altına alınmaya gayret edilmeli" diye konuştu.

Prof. Dr. Kerem Alkin, Türkiye'nin gelecek vizyonu ve gelişim projeksiyonları değerlendirildiğinde mevcut olumsuz havanın bu öngörüleri ve gelişimdeki olumlu imajı değiştirebileceğini ifade ederek, "2050 projeksiyonunda 48 bin 500 dolar yaşam standardını yakalaması beklenen gerekli tedbirleri almalı" ifadelerini kullandı.

Konferansın ardından SATSO Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ ve Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul Prof. Dr. Krem Alkin'e katılımlarından dolayı teşekkür ederek Sakarya konulu bir tabak hediye ettiler.

SAM_9459Cihat Kaymas, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Uğur Tın, Ahsen Okyar

SAM_9463Cihat Kaymas, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Ahsen Okyar

SAM_9465Ahsen Okyar, Prof. Dr. Kerem Alkin, Cihat Kaymas

SAM_9467Prof. Dr. Kerem Alkin, Ahsen Okyar, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ

SAM_9468Ahsen Okyar, Kenan Sakallıoğlu

SAM_9470Ahsen Okyar, Kenan Sakallıoğlu

SAM_9472Prof. Dr. Kerem Alkin

SAM_9476Prof. Dr. Kerem Alkin ve konferansı takip edenler

SAM_9478

SAM_9479

SAM_9480Mahmut Kösemusul, Prof. Dr. Kerem Alkin, A. Akgün Altuğ

SAM_9481Mahmut Kösemusul, Prof. Dr. Kerem Alkin, A. Akgün Altuğ

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.