Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

11Tem/110

Kocaeli kültür envanterine kavuştu

090720111509197418621 Kentte yer alan tüm tarihi ve kültürel özelliği olan dokular kayıt altına alındı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kent tarihinin korunması ve yaşatılmasına yönelik son derece önemli bir çalışmayı hayata geçirdi.  Yaklaşık üç yıl süren kapsamlı bir araştırmanın sonucunda “Kocaeli Kültür Envanteri” kitabı hazırlandı. 486 sayfalık envanterde Kocaeli’nde yer alan 442 adet tarihi eser kayıt altına alındı. Sit alanları ve tescilli tüm kültür ve tabiat varlıkları ilçe ilçe listelendi. Ayrıca kültür ve tabiat varlıklarının grafikleri ayrıntılı bir şekilde gösterildi. Kültür envanteri, aynı zamanda Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü olan Taner Aksoy tarafından hazırlandı.

Gar Sanat Galerisi’nde Tanıtıldı

Kocaeli Kültür Envanteri Kitabı Gar Sanat Galerisi’nde düzenlenen bir kokteyl ile tanıtıldı.

Amaç Gençlere Tarih Bilincini Vermek

Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Taner Aksoy burada yaptığı konuşmada, tarihin korunması ve yaşatılmasına yönelik önemli bir çalışmayı hayata geçirdiklerini söyledi. Eski eserlerin korunması adına yayınların büyük önem taşıdığını söyleyen Aksoy, Kocaeli Kültür Envanteri ile kentteki birçok yapının tescilinin gerçekleştirdiğini kaydetti. Kentin tarihi, arkeolojik ve tabiat varlıklarını tanıyanların, yaşadıkları kente daha çok sahip çıkacağını ifade eden Aksoy, “Özellikle gençlerimizin bu konuda bilinçlenmesi çok önemli. Kocaeli Kültür Envanteri ile gençlerimiz tarihlerine sahip çıkarak onu koruma bilincine daha fazla sahip olacaklardır” dedi.

Tarih Bilincine Sahibiz

Tanıtım kokteylinde Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da bir konuşma yaptı. Geçmiş yıllarda tarihin kıymetinin bugünkü kadar bilinmediğini söyleyen Başkan Karaosmanoğlu ancak bugün başta kamu olmak üzere vatandaşların tarih bilincine sahip olduklarını kaydetti. Kente sahip çıkan her insanın aynı zamanda tarihi mirasa da sahip çıkması gerektiğini bildiren Başkan Karaosmanoğlu, “Tarihi mirasın kayıt altına alınması yönünde önemli bir çalışmayı hayata geçirdik. Nesiller sonrasına kalacak bu eser sayesinde hem yaşadığımız tarihi ve kültürel mekânları kayıt altına alıyoruz hem de onları yüzyıllar sonrasına derli toplu bir şekilde aktarıyoruz” dedi.

Başkan İbrahim Karaosmanoğlu Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi mekanlara yönelik gerçekleştirdiği önemli çalışmalara da değinerek, bugüne kadar Atatürk (Gazi) Heykeli, Hanibal Anıt Mezarı, Gazi Süleyman Paşa Camii (Orhan Camii), 17 Ağustos depreminde zarar gören Fevziye Camii ve İzmit Saat Kulesi gibi birçok eseri aslına uygun şekilde restore edip yeniden hayata döndürdüklerini bildirdi. Başkan Karaosmanoğlu bunun yanı sıra Sırrı Paşa ve Portakal Hafız Konağı gibi yine birçok eserin proje ve restorasyon çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

İşadamlarına Önemli Çağrı

Başkan Karaosmanoğlu konuşmasında işadamlarına seslenerek “İşadamlarımız kentteki tarihi konakları alarak onarımlarını yaptırabilir. Bu sayede kentin kültürel ve tarihi mirasına önemli bir katkıda bulunmuş olurlar” dedi. Kocaeli Kültür Envanteri’nin ortaya çıkmasında değerli katkıları olan Tabiat Varlıklarını Koruma Bölgesi Kurul Müdürü Taner Aksoy’a teşekkür eden Başkan Karaosmanoğlu Aksoy’a plaket verdi.

Envanterde Neler Var?

486 sayfa olan Kocaeli Kültür Envanteri Kitabı’nda 442 adet tarihi eserin kaydı ve bilgisi bulunuyor. Kitapta öncelikle sit alanları olmak üzere, tescilli tüm kültür ve tabiat varlıklarının listesi yer alıyor. Çalışma kapsamında Kocaeli’ndeki tüm  kültür ve tabiat varlıkları gezilerek, fotoğraflandı. Yeni düzenlenen sit fişlerinde elde edilen bilgiler, çizimler ve fotoğraflar kitaba eklendi. Yerinde olmayan ya da bakımsız olan yapılarda eski fotoğraflar kullanıldı. Kültür varlıkları bulundukları mahalle veya ada üzerinde haritaya işaretlendi. Sit alanları ayrıca Kocaeli il haritası üzerinde de işaretlendi. Kültür ve Tabiat varlıklarının grafikleri hazırlandı. Sit alanları ve tescilli kültür ve tabiat varlıkları ilçe ilçe listelendi.

1 Tarihi Gar Binası ve Tanıtım afişi

2 Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Taner Aksoy envanter ile ilgili bilgi veriyor

3 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu

090720111509197418621 Toplantıya katılanlar Başkan Karaosmanoğlu ile birlikte

4 Yunus Özen, Ahsen Okyar ve Erkan Kiraz

Kopyası IMG_2707 Ordinaryüs Fikri Orhan, Kocaeli Aydınlar Ocağı İlim ve İstişare Kurulu Başkan Vekili Ahsen Okyar ve Araştırmacı, Gezgin – Yazar Erkan Kiraz (Aimits Seresa)

6

7

Kopyası IMG_2710

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.