Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

1Oca/140

Yeni Yılın (İş Yükün) Kutlu Olsun Mali Müşavirim! – Murat SAYAR

indirYeni Yılın (İş Yükün) Kutlu Olsun Mali Müşavirim - Murat SAYAR S.M.Mali Müşavir

2013 takvim yılını geride bıraktık. Hepimizin içinde yeni yıla ilişkin umutlar ve planlar var. Aslında bu bir kısır döngüdür.

Yeni yılın iyi geçmesini diğer yıllar gibi olmamasını temenni ederiz. Fakat neler yaşacağımızı asla bilemeyiz. Biz yine de yeni yılda barış, huzur, mutluluk ve sağlık diliyoruz.

Mali müşavirler olarak yeni yıl bizim için yeni iş yükleri anlamına gelmektedir. Neden mi böyle söylüyorum? İsteseniz bu konuyu biraz açalım. Daha yeni yıla girmeden yeniden değerleme oranında tüm matbuu vergiler artış göstermiştir. Bunları yakından takip etmek zorundayız. Bunun yanında 10 civarında tebliğ yayınlanmıştır.

Söz konusu değişiklikler şunlardır;

Damga Vergisi Genel Tebliği (Seri No.:57),

Harçlar Kanunu Genel Tebliği (Seri No.:71),

Katma Değer Vergisi Genel Tebliği (Seri No.:123),

Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No.:285),

Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No.:43),

Özel İletişim Vergisi Genel Tebliği (Seri No.:10),

Değerli Kağıtlar Genel Tebliği, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Seri No.: 432/433) şeklindedir. Bunun yanında yeni asgari ücret ilan edilecektir.

İşte mali müşavirim ilk etapta yukarıda yer alan tebliğleri inceleyecek ve mükelleflerinin işlerini sağlıklı yapmanın mücadelesini verecektir. Ardından da sıralı işleri başlayacaktır. Yeni T.T.K. hükümlerine göre evraklarda bulunması gereken bilgileri güncelleyecektir. Eski evraklar kullanılmaya devam edecekse kaşe/etiket ile bu sorunu aşacaktır.

İş Sağlığı Güvenliği mevzuatını yürütmeye çalışacaktır. Ocak ayı sonunda M.T.V. ödemeleri vardır. Araçların kasko bedel kontrollerini yapacaktır. (Maliye Bakanlığı’nın 25.12.2005 tarih ve Seri No.:26 Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği kapsamında) Aralık ayına ait işlemleri yapacaktır. Ocak ayı sonuna kadar karar defterlerinin kapanışı yapılacaktır.

Şubat ayında geçici vergi, basit usuller için gelir vergisi beyannamesi hazırlanacaktır. Bağımsız denetim kapsamı dışında kalan A.Ş. için denetçi raporları hazırlanacaktır. 2013 yılı defter kapanışlarını yapabilmeleri için mutabakat ve yazışmalar yapılacaktır. Yeni asgari ücrete göre bordroların hazırlanması gerekmektedir.

Mart ayında gelir vergisi beyannameleri verilecektir. 2013 yılına ilişkin genel kurulların yapılması gerekmektedir. Bunların hazırlıkları ve tescil/ilan işlemleri yapılacaktır. E-Fatura kapsamında iseniz süreyi uzatmanız halinde 01 Nisan 2014 tarihine hazırlık yapmanız ve uygulamaya başlamanız gerekmektedir. Tabii son güncel tebliğlere göre bunu özel entegratör firmalar olmadan yapmamız pekte mümkün görünmemektedir.

Bunu takip eden aylardaki Vergi Takvimi uygulamalarını hiç saymıyoruz, malum onlar zaten sürekli yaptığımız işlemlerdir. Nisan ayı kurumlar vergisi beyannamesi verilecektir. Takip eden süreçte Haziran ayı sonuna kadar yevmiye defteri kapanışı yapılacaktır. Şirket ana sözleşmelerinin yeni T.T.K. uyumu 01 Temmuz 2014 tarihine kadar yapılacaktır.

Değerli üstadlarım, kıymetli meslektaşlarım; bunlar kısa süreçte hatırladığımız işlemlerimizdir. Bu listeyi uzatmak mümkündür. Fakat biz bu mesleğe aşığız, bunlara da alışığız. Biraz zorlansak da üstesinden geliriz. Yeni yılınız kutlu olsun, nice mutlu yıllara…

S.M.Mali Müşavir

Murat SAYAR

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.