Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

14Ara/130

Anadolu’nun en küçük beyliği Kayı’lar Söğüt’te bir beylik kurmuşsa, bugün Anadolu’nun Kürdistan olduğunu söyleyenler, neredeydiler? – Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu

prof halaçoğluAnadolu'nun en küçük beyliği Kayı'lar Söğüt’te bir beylik kurmuşsa, bugün Anadolu'nun Kürdistan olduğunu söyleyenler, neredeydiler? - Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu

Anadolu Selçuklu Devleti'nin çöküşüyle birlikte Anadolu'da "Tevaif-i Müluk" adı altında onlarca beylik kuruldu. Bu beyliklerin hepsi Türk beylikleriydi.

Devleten yıkılışı dönemindeki güçsüzlüğünü göz önüne alacak olursanız, biraz gücü olan her kesimin bir beylik kurarak kendi varlığını ispat ettiğini görürüz. Yani güçlü bir aile bir beylik kurabilmiştir.

Madem ki Anadolu Kürtlerin kadim yurtlarıysa, böyle bir rahat dönemde neden bir beylik kuramadılar? Nüfusları mı yeterli değildi, yoksa burada değiller miydi?

Tarihte bu gibi devletlerin çöküş dönemlerinde fırsattan istifade ederek birçok devletçikler kurulmuştur. Tabii devlet kurma kültürünüz varsa.

Nitekim Anadolu'nun en küçük beyliği, Söğüt'te kurulmuştu. O kadar az bir nüfusla Kayı'lar bir beylik kurmuşsa, bugün Anadolu'nun Kürdistan olduğunu söyleyenler, neredeydiler?

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.