Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

4Tem/110

Meclis’in yeni Başkanı Cemil Çiçek

8

AK Parti milletvekili Cemil Çiçek, Genel Kurul’da yapılan üçüncü tur oylamada Meclis Başkanı seçildi.

TBMM Genel Kurulu geçici başkan CHP Milletvekili Oktay Ekşi başkanlığında toplandı.

Yeni Meclis Başkanı için oylamalar gizli yapıldı.

1. tur oylamaya 376 milletvekili katıldı. Adaylardan AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek 302, MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay 50, AK Parti Ankara Milletvekili Zelkif Kazdal ise 23 oy aldı; 1 oy da geçersiz sayıldı.

Sonuçların açıklanmasının ardından AK Parti'li Zelkif Kazdal, adaylıktan çekildi. Oktay Ekşi birleşime bir süre ara verdi.

Hiçbir aday birinci oylamada seçilme yeterliliği olan 367 milletvekilinin oyunu alamadığı için 2. oylamaya geçildi.

Yapılan ikinci tur oylamaya 376 milletvekili katıldı. Adaylardan AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek 322, MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay 52 oy aldı; 2 oy ise geçersiz sayıldı.

Adaylardan hiçbiri seçilme yeterliliği olan 367 milletvekilinin oyunu alamadığı için 3. oylamaya geçildi.

Seçimin üçüncü turunda katılan 375 milletvekilinden 322'sinin oyunu alan Cemil Çiçek, TBMM Başkanı seçildi. Adaylardan MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay'ın 50 oy aldığı bu turda 3 da geçersiz sayıldı.

Geçici TBMM Başkanı Oktay Ekşi, üçüncü oylamada, adaylardan Cemil Çiçek’in Anayasanın öngördüğü üye salt çoğunluğunun oyunu aldığını ifade etti.

Çiçek: Yumruk Değil, El Sıkacağız
Teşekkür eden Cemil Çiçek; “Meclis’i çatışmanın merkezi değil, çalışmanın merkezi yapacağız. Vuruşmanın değil, konuşmanın merkezi yapacağız. Parlamentoyu çözümün adresi haline getireceğiz. Yumruk sıkarak değil, birbirimizin elini sıkarak sorunları çözebiliriz.” dedi.

Siyasetin Solmayan Çiçeği
Cemil Çiçek, 15 Kasım 1946'da Yozgat'ta doğdu. 1971 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitiren Çiçek, 10 yıl serbest avukatlık yaptı, daha sonra Yozgat Belediye Başkanlığı görevinde bulundu.

Anavatan Partisi'nin kurucu üyesi olan Çiçek, 18. Dönem Yozgat; 20, 21, 22. ve 23. Dönem Ankara Milletvekili olarak TBMM'ye girdi. Çiçek, 46, 47 ve 53. Hükümetlerde Devlet Bakanlığı, 58 ve 59. Hükümetlerde Adalet Bakanlığı yaptı. Çiçek, 60. Hükümet'te Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığına getirildi, hükümet sözcülüğünü üstlendi.

24. Dönemde AK Parti Ankara Milletvekili olarak TBMM'ye giren Çiçek, İngilizce ve Fransızca biliyor. Çiçek, evli ve 3 çocuk babası.

Cemil Çiçek, TBMM Başkanlığı’nı üstlenen 25. isim oldu.

8

Cemil Çiçek için bir portre denemesi

Ahmet Hakan Hürriyet 05.07.2011
Hayatı boyunca girdiği her grup ve partiden farklı bir şey öğrendi:
- Mesela “Yeniden Milli Mücadele” adlı grupta örgütçülüğü kavradı.
- Mesela ANAP’ta liberallere karşı muhafazakâr taktiklerin kitabını yazdı.
- Mesela Fazilet Partisi’nde Erbakan Hoca tarzına karşı mücadelenin imkânsızlığını keşfetti.
En son AK Parti’de ise bellediği şu oldu:
Güçlü lideri rahatsız etmeden inisiyatif alabilme başarısı...
* * *
Gelelim özelliklerine:
- Atasözlerine bayılır. Anadolu’ya özgü tabirlerin ahaliyi fazlasıyla etkilediğini düşünür.
- Yozgatlıdır ama tipik Yozgatlı değildir.
- Abdülkadir Aksu kankasıdır. Ali Coşkun da öyleydi ama Ali Coşkun siyaseti bıraktıktan sonra kankalık sürüyor mu bilmiyorum. Necati Çetinkaya ile ise kaynatmayı sever. Çetinkaya için “Cemil Çiçek’i güldüren adam” diyebiliriz.
- Hangi grubun, hangi partinin içinde yer alırsa alsın hep kendine özgülüğünü korur. Asla örgütünün, partisinin, cemaatinin içinde eritmez kendini.
- Her dönemde vazgeçilmezdir. Ama bu durum zannedildiği gibi onun derin yapıların adamı olmasından falan kaynaklanmaz. Vazgeçilmezliğinin yegâne nedeni kriz çözücü olmasıdır.
- Akçalı işlerle hiç işi olmaz. Kendine özgülüğünü koruyabilmesinin altında bu yönünün payı tartışılmaz.
- “312 olayı”nda, “Ermeni konferansı” meselesinde ortaya koyduğu “milliyetçi tavır” nedeniyle liberal solun hedefindeki isimdir. Ama unutulmamalı ki Cemil Çiçek, o tavırları koyarken AK Parti tabanının önemli bir bölümünün hissiyatını dillendiriyordu. Yani demem o ki AK Parti’ye vuramayanlar, ona vurarak durumu idare ettiler / ediyorlar.
- Bir ara “cemaat” ile arası limoniydi. Son durumla ilgili tahminim şu: Sulh imzalamadılar ama aralarında konvansiyonel bir barış anlaşması yaptılar.
- Bazı politikacıların ettiği cümleler, ömür boyu peşlerinden gelir. “Flört” ile ilgili 27 yıl önce söylediği birkaç cümle onun yakasını bir türlü bırakmadı.
- Ben onun kadar “temas” ve “mesafe” ilişkisini iyi kuran başka bir siyasetçi tanımadım. En ağır eleştiriler karşısında bile teması kesmez, en övgü dolu yazılar karşısında bile mesafeyi bozmaz.
* * *
Bazı siyasetçiler siyasetteki başarıyı, “idare edebilme sanatı” olarak tanımlarlar.
Cemil Çiçek de o siyasetçilerdendir.
Radikal değil uzlaştırıcıdır.
Eylemci değil sorun çözücüdür.
İhtilafçı değil birleşme noktalarını bulucudur.
İşte tam da bu nedenle Cemil Çiçek, “Meclis Başkanlığı” gibi “idare etme sanatının sergilenebileceği en uygun makam”ın hakkını sonuna kadar verecektir.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.