Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

28Kas/130

Kandıra Has Mantar da…

SAM_8168  27 Kasım 2013 Çarşamba / Ferhat Bursalıoğlu Kandıra’da işinin olduğunu söyledi, Erdal Baykara ile de buluşup Kandıra’ya gitmek üzere yola çıktık.

Kandıra’da işimizi tamamlayıp Kerpe’ye doğru hareket ettik. Yulaflı Köprüsü üzerinde Ramazan Arslan beyi aradığımızda Has Mantar Tesislerinde olduğunu ve beklediğini söyledi.

Kandıra’nın Alaybey köyü’nde bulunan Has Mantar Tesislerine girdiğimizde Ramazan Bey tarafından güleryüzle karşılandık. Tesisleri birlikte gezdik.

Kandıra’nın Alaybey Köyü’nde bulunan Has Mantar Tesislerinde, sofraların vazgeçilmezi haline gelen kültür mantarları doğal bir şekilde üretildiğini gördük.

Ramazan Beyin Has Mantar Tesisleri ile ilgili verdiği bilgi; Hollanda’da işçi olarak çalışan Murat Aslan, bu ülkede gördüğü mantar üretim tesislerinden esinlenerek 1989 yılında Kandıra’da kültür mantarının hammaddesinin üretimiyle işe koyuldu. HAS-MAN Gıda Pınardüzü’nde kurulan hammadde üretim tesisi zaman içinde büyürken, Murat Aslan, 2002 yılında da Kandıra Alaybey köyü’nde kurduğu tesisler ile doğrudan mantar üretmeye başladı. Bu gün Mantar üretiminde Türkiye’nin sayılı tesisleri arsında bulunan HAS-MAN’ın en büyük avantajı üretim aşamasında hiç ilaç kullanılmamasıdır. Has mantarın sahibi Murat Arslan işlerin oğulları Celaleddin ve Ramazan Arslan’la birlikte yürütüyor.

1989 yılında kurulan HAS-MAN Gıda, kompost hazırlama, kültür mantarı ve egzotik mantar (kestane, shiitake, kayın) üretimi, mantar salamura ve konserve imalatı yapıyor. Aynı zamanda Has mantar, Kandıra’nın köylerinde mantar üretiminin yayılması için de çalışmalarına devam ediyor. Köylülere mantar üretiminde kullanılan kompost maddesi veren HAS-MAN Gıda, ürettikleri mantarları da satın alıyor.

Doğal yollardan mantar üretiminin yapıldığı HAS-MAN’da 35 kişi yevmiyeli olarak mantar toplamak için çalışıyor.

SAM_8158SAM_8154       Ahsen Okyar, Ramazan Arslan

SAM_8164SAM_8155      Ferhat Bursalıoğlu, Ramazan Arslan, Ahsen Okyar

SAM_8165SAM_8156       Ahsen Okyar, Ramazan Arslan

SAM_8168SAM_8160       Ahsen Okyar Ambalajlama ünitesinde

SAM_8169SAM_8161

SAM_8170SAM_8163

SAM_8172SAM_8166       Erdal Baykara, Ferhat Bursalıoğlu, Ramazan Arslan, Ahsen Okyar Has Mantar İdare Binası önünde

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.