Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

18Eki/130

YUMRUKLARI SIKILI HİÇBİR İNSAN SAĞLIKLI DÜŞÜNEMEZ / GEORGE JEAN NATHAN

indirÖFKE - Yrd. Doç. Dr. Zülfikar ÖZKAN

YUMRUKLARI SIKILI HİÇBİR İNSAN SAĞLIKLI DÜŞÜNEMEZ.
GEORGE JEAN NATHAN
Öfke, engelleme, incinme veya gözdağı karşısında gösterilen saldırganlık tepkisi, kızgınlık, hışım, hiddet, gazap anlamlarına geliyor.
Öfkelenmeden önce kendimize hoş olmayan sözler söyleriz. Olumsuz düşüncelerden, hayal kırıklığından başlayarak karşımızdaki hakkında suçlamalarda ve şikâyetlerde bulunuruz. Bunlarzyoğunlaştığı zaman öfkeye dönüşür.
Kontrolü ele almak için, kazanma arzularını gerçekleştirmek için yakıt olarak, intikam almak için, hak aramak için öfkeyi kullanabilirsiniz, ama bunun bir bedeli var. Tecrübe ettiğimiz bütün duyguların bir amacı vardır. Sorun kronik öfkedir. Kronik öfkenin kalp hastalığına, yüksek tansiyona, kolesterol artışına, karın ve sindirim sorunlarına, baş ağrılarına, hassaslığa ve enfeksiyonlara sebep olduğunu unutmamalıyız.

Öfkeyi en alt seviyelere çekebiliriz. Bunun için kazan- kazan anlayışını, iki kişinin de rahat edeceği çözüm yollarını seçebiliriz. Yangına körükle gitmeye gerek yok.
Sizi öfkelendiren düşünceyi, yeniden çerçevelendirebilirsiniz. Başka bir ifadeyle o fikri, o düşünceyi farklı bir perspektiften, yeni bir bakış açısından görün. Bir şeye farklı açılardan baktığımızda onun anlamı değişiyor. Yani anlam, şartlara, yere zamana bağlama göre değişiyor.
Öfkelendiğiniz bir olay karşısında kendinize şunu sorun: “Bu olaydan ne öğrendim?”
Dünyada kızabileceğimiz, öfkelenebileceğimiz çok şey var. Huysuz çocuklar, anlayışsın insanlar, tembel çalışanlar, çok şey isteyen patronlar, kaba tezgâhtarlar, kendini bilmeyen siyasetçiler… Bu listenin sonu gelmez.
Ancak kendimize sormalıyız: “Bunlara öfkelenmeye değer mi? Acaba bu öfkeyle enerjimi israf mı ediyorum? Bu öfkenin bana bir yararı var mı? Beni amaçlarıma taşır mı? Bu bana neye mal olur? Bu öfke bana yardım mı ediyor, yoksa bana zarar mı veriyor?”
İşte akıllı insanlar bu sorulara mutlaka uygun bir cevap verirler. Duygularının rüzgârına kapılanlar ise sonunu düşünmeden hemen öfkeye kapılırlar.
Seçim sizin…

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.