Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

20Tem/130

20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatının 39. yıldönümü

images (1)

Kıbrıs Barış Harekatı, 20 Temmuz 1974 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Garanti Anlaşması’nın III. maddesine istinaden gerçekleştirdiği askeri harekatın adıdır.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramını kutladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Biz Kıbrıs’ın bir barış adası olmasını istiyoruz. Biz Kıbrıs’ta varılacak bir antlaşmanın, bölge için örnek, iki anavatan Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve Avrupa Birliği’nin önünün açılması için ciddi bir katalizör olmasını temenni ediyoruz" diye konuştu. KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, 20 Temmuz Barış Harekatı’nın ortaya çıkardığı coğrafya üzerinde kurulan devletin varlığının Kıbrıs Türk halkının en büyük gücü olduğunu belirtti.

İkinci Barış Harekatı; “Ayşe Tatile Çıksın”
Ancak 8 Ağustos’ta II. Cenevre Konferansı’nın yapılmakta olduğu zamanda Türklerin "iyi niyet jesti"olarak Limasol ve Larnaka civarında bir miktar köyü boşaltmış olmalarına rağmen, Milliuhaız Alayı ve EOKA-B işgal ettikleri yerleri tahliye etmedikleri gibi ellerindeki esirleri de serbest bırakmamışlardır.

Cenevre konferansına katılan Dışileri Bakanı Turan Güneş anlaşmanın mümkün olmadığı anlamına gelen "Ayşe Tatile Çıksın" parolasını Başbakan Bülent Ecevit’e bildirmiştir. Ayşe, Turan Güneş’in kızının adıdır.

Bunun üzerine 13 Ağustos’ta Türk birlikleri tekrar ilerlemeye başlamış ve 16 Ağustos’ta Lefke ve Magosa’nın kurtarılmasıyla sona eren üç günlük II. Barış Harekatı’nı gerçekleştirdi.

images (2)

Nermin Güneş, Prof. Dr. Ayşe Güneş Ayata, Prof. Dr. Turan Güneş

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.