Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

16Nis/130

PETUNYA’LAR (Diğer adı: Kahkahaçiçeği)

  PETUNYA'LAR (Diğer adı: Kahkahaçiçeği)

Patlıcangiller familyasındandır. Anayurdu Güney Amerika ve özellikle Arjantin'dir. Ama petunyalar dünyadaki hemen hemen her türlü iklim koşullarına uyum sağlamış olan ve sevilerek yetiştirilen çiçeklerdendir. Bir yıllık ve çok yıllık doğal türlerinden pek çok melezleri üretilmiş olan petunyaların bodurları 15-20 cm. boylanabilirken öteki türleri 30 cm. yüksekliği aşar.

Bitkinin çok dallı dikine ya da toprağına üzerine sürünerek gelişen gövdesi; yeşil renkli, oval biçimli ve kenarları dişsiz basit yaprakları vardır.

Petunya'lar yaz boyunca bol bol açan boru biçimli beş taçyapraklı çiçekleri yönünden iki ana gruba ayrılırlar: Birinci grup, her türlü iklim koşullarına dayanıklılık gösteren ve 5 cm. çapında çiçekleri olan petunyalar, diğer grup ise, biraz daha duyarlı olan 10 cm. genişlikte çiçekler açan petunyalardır.

Çiçekleri düz kırmızı, kızıl, mavi, mor, pembe, mercan ve somon renginde ya da bu renklerin ikisi bir arada çizgili olarak açan petunyaların bu çiçekleri, özellikle akşamları çok hoş kokulu olur.

Petunya'lar, bahçelerde çiçek tarhlarında, evlerde pencere önleri ve balkonlarda saksı, plastik kutu ya da sarkan sepet saksılarda çok güzel, benzersiz bir görüntü oluşturmak üzere sevilerek yetiştirilir.

  Sabahattin Baykara’nın Yalova’da çektiği fotoğraflar..

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.