Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

22Şub/130

KANDIRA’YA SAHİP ÇIKIYORLAR – BİZİM KOCAELİ GAZETESİ

21.02.2013-12.29.41__kand  KANDIRA’YA SAHİP ÇIKIYORLAR

Bu hafta sayfamızda bir değişiklik yaptık... İlk defa bir Kocaeli derneğini konuk ettik.

Kandıra’ya sahip çıkıyorlar"

Bu hafta sayfamızda bir değişiklik yaptık... İlk defa bir Kocaeli derneğini konuk ettik.

Kocaeli Kandıralılar Derneği 1994 kurulmuş ve o günden beri de faaliyetlerine hiç ara vermemiş bir dernek. Her zaman aktif.

Derneğin şu anki başkanı Harun  Reşit Kocagöz, genç yaşına rağmen Kandıra için büyük hedefler koymuş biri.

Dernek büyüklerinin kendisine açtığı yolda emin adımlarla ilerliyor.

Kandıra`da yeni iş sahaları açılması, ilçenin hem ekonomik hem de turistik açıdan gelişmesi için elinden gelenin en iyisini yapmaya gayret ediyor.

Gazetemizi Kocaeli Kandıralılar Derneği Başkan Yardımcısı Erdal Baykara ile birlikte ziyaret eden Harun Bey ile Kandıra`nın kaybolmaya yüz tutan değerlerini;

Ve derneğin bundan sonraki hedeflerini konuştuk...

Harun Bey, derneğiniz ne zaman kurulmuş?

1994 yılında, Saadettin Dündar büyüğümüz tarafından kurulmuş... Ben derneğin 10`ncu başkanıyım.

Siz sayfamıza konuk ettiğim ilk Kocaeli derneğisiniz? Acaba neden Kandıralılar Kocaeli`de bir dernek kurmaya gerek görmüş?

Çünkü, Kandıra dışında yaşayan 200 bin Kandıralı var. Derneğimiz de Kandıralı hemşerilerimiz arasındaki birlik ve beraberliğin devamını sağlamak, kültürümüzü yaşatmak ve Kandıra`nın sorunlarına çözüm üretmek amacıyla kurulmuş.

Derneğin yönetim kurulunda kimler var?

Yönetim kurlumuzda Dr. Turan Sarı, Günay Güncü, Erdal Baykara, Erdoğan Görgün, Onur Ataş, Salim Yaşar, Doç.Dr.Mehmet Bayrak ve Abdurrahman Kaynak; denetim kurlumuzda ise Ahsen Okyar, İbrahim Yılmaz, Ahmet Güngör, Metin Gönül ve Volkan Bulgurcu var.

YETER Kİ BİR ÇİVİ ÇAKSIN

Ne kadar aktif bir dernek olduğunuzu basından zaten takip ediyoruz ama bir de sizden dinleyelim...

Öncelikle bizim meşhur aylık toplantılarımız vardır. Her ay Otel Asya`da toplanır, bir konuk ağırlarız. Bugüne kadar Mustafa Denizli, Vecdi Gönül, Amir Ateş gibi çok sayıda popüler ismiağırladık. Bu toplantılar hem aramızdaki birlik ve beraberliği pekiştiriyor hem de halkı, sevdiği isimlerle bir araya getiriyor. Ayrıca her toplantıda 2 kişiye rozet takıyor, başarılı hemşerilerimiz ödüllendiriyoruz. Yeter ki Kandıra için bir çivi çakmış olsun.

Peki, sıradaki isim kim?
Şimdi 24 Şubat`ta ünlü estetik cerrah Levent Taşçı`yı ağırlayacağız. Kendisi de Kandıralıdır.

Harun Bey, derneğin yardım faaliyetleri de oluyor mu?
Derneğin geliri genellikle yönetim kurulu üyelerinin kişisel desteğiyle sağlanıyor. Burs için de öğrencileri ekonomik durumu iyi olan üyelerimize yönlendiriyor. İhtiyaç sahibi kişilere erzak yardımlarımız da oluyor. Bunun yanında hastalık, vefat gibi durumlarda ya da bir işyeri açılışında hep hemşerilerimizin yanındayız.

GENÇLERİN YOLU AÇILIYOR

Derneğin bir de danışma kurulun var değil mi?

Evet... Kandıra`nın geçmiş bütün belediye başkanları ve değerli büyüğümüz Erol Köse`nin de içinde bulunduğu 25 kişiden oluşan bir danışma kurulumuz var. Ürettikleri projelerin Kandıra için çok faydalı olacağını düşünüyorum.

Harun Bey, dernek üyeleriniz içinde hem kentin çok yakından tanıdığı hem de sizden yaşça oldukça büyük kişiler var. Bu kadar genç yaşta dernek başkanlığına seçilmiş olmanız ilginç...

Kocaeli Kandıralılar Derneği`nin  gençlerin yolunu açan bir yapısı var. Büyüklerim bu görevi benim üstlenmemi uygun gördüler, ben de büyük bir mutlulukla kabul ettim.

Sohbetimizin başında Kandıra`nın sorunlarının çözümünden bahsetmiştik... Nedir bu sorunlar?

Kandıra`nın en büyük sorunu, işsizlik. Kandıra`nın geri kalmışlıktan da kurtulması lazım. Bizim de amacımız Kandıra`ya hizmet gitmesini sağlamak, Kandıralılar`ın hemfikir olduğu her konunun takipçisi olmak.

GIDA OSB`Yİ DESTEKLİYORUZ

Bu anlamda neler yapıyorsunuz?

Örneğin, Kandıra Gıda İhtisas OSB`yi destekliyoruz. Bu oluşum, o gölgede iş sahaları açılmasını sağlayacak. Kandıralıların ürünü değerlenecek. Yüzlerce insan iş sahibi olacak.

Kandıra`nın şahane bir doğası var ama ne yazık ki yeterince yatırım yapılmadığı için gereken değeri kazanmıyor... Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?

Kerpe ve Bağırganlı`nın doğal güzellik olarak bir Ağva ya da Şile`den hiçbir farkı yok; üstelik 12 ay çok güzel. Kandıra bir turizm bölgesi, İstanbul`a da çok yakın ama bir oteli dahi yok. Özellikle sahil kesiminin mutlaka değerlendirilmesi lazım.

Kandıra`nın bir özelliği de çok fazla politikacı yetiştirmiş olması. Üstelik Kandıra`da iyi eğitim almış, mesleğinde belli bir yere gelmiş çok sayıda insan var, değil mi?

Doğru ama eğitimli insanların çoğu Kandıra`nın merkezinden. Okuma oranı köylerde daha düşük. Buna rağmen Kandıra`da 4 senelik bir fakülte yok. Bunun için yerini vermeye hazır kişiler var ama KOÜ daha gelip yeri bile görmedi. Şimdi Gıda İhtisas OSB açılacak. Kandıra`ya bir gıda mühendisliği ya da veterinerlik fakültesi açılabilir.

KANDIRA`DA BAYRAM 4 GÜN

Kandıra pek çok ürünüyle sadece ilimizde değil, Türkiye çapında meşhur... Nedir bunlar?

En bilinenlerden biri Kandıra bezi ama artık neredeyse hiç keten ekilmiyor. Bu konuda köylüye mutlaka destek olunmalı ki, Kandıra bezi yok olmasın. Bunun dışında Kandıra`nın mancarlı pidesi, yoğurdu ve hindisi çok meşhurdur. Şimdi yavaş yavaş karpuzumuz da ün kazanıyor.

Kandıra`nın kendi içinde farklı adetleri var mıdır?

Tabii... Mesela Kandıra`da bayram, her gün başka bir köyde kutlanır. Hatta Ramazan bayramı 4 gündür. İnsanlar tek tek köyleri gezer. Yemekler pişer, salıncaklar kurulur, birlikte yenilir içilir.

Kandıralılar yapı olarak nasıl insanlardır?

Kandıralılar son derece sakin, hoşgörülü, misafirperver, yedirmeyi içirmeyi seven insanlardır.

BİR MÜZEMİZ OLSUN

Harun Bey, Türkiye çapında tanınmış çok sayıda Kandıralı hemşerimiz var... Birkaçını sayalım mı?

Üst kademelerde görev yapmış çok sayıda siyasetçimizin yanında, Bursa Bölge Komutanı Tuğgeneral Umut Yılmaz, ünlü bestekar Amir Ateş, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, tarihçi Prof. Atilla Çetin ve meşhur klarnet sanatçı Mustafa Kandıralı ile oğlu Türkan Kandıralı hemşerimizdir.

Son olarak, derneğin bundan sonraki hedeflerini sormak istiyorum...

Zeynep Hanım, Kandıra`nın bir müzesi yok... Başkanlığım döneminde ilçemize bir müze kazandırmayı çok istiyorum. Bunun dışında bir Kandıralılar günü düzenleyerek, bütün Kandıralıları bir araya toplamayı arzu ediyorum.

KOCAELİ KANDIRALILAR DERNEĞİ

Başkan: Harun Reşit Kocagöz

Kuruluş tarihi: 1994

Üye sayısı: 300

Tel: 0532.244 26 43

Web: www.kandiralilar.org

e-mail: kocaelikandiralilardernegi@gmail.com

BİZİM KOCAELİ GAZETESİ YAŞAM EKİ 21 Şubat 2013, Perşembe - 12:29 |

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.