Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

12Şub/132

Hiçbir Türk’un yaşamadığı Türk Köyü, Faymonville

Faymanville-1  Kadir Özmen Belçika’da yaşayan bir Kandıralı hemşehrim…www.belcikahaber.com’daki Haberin girişine; “İNSAN GURUR DUYUYOR DOĞRUSU...
MEMLEKETTE EKMEĞİMİZİ YİYENLERİN BİLE SAYGI GÖSTERMEDİĞİ BAYRAĞIMIZA, HİÇBİR TÜRKÜN YAŞAMADIĞI BU KÖYDE SAYGI DUYULMASI, BİR TÜRK OLARAK BENİ GURURLANDIRMIŞTIR..” diye yazmış..

Belçika’nın Liege şehrine bağlı, Arden dağları eteklerinde kurulu, hiçbir Türk’un yaşamadığı Türk Köyü, Faymonville’de düzenlenen geleneksel karnaval karlı ve soğuk havaya rağmen coşkulu geçti.

Türk bayraklı süvarilerin öncülüğünde, mehter marşı çalarak yürüyen Faymonville köylüleri büyük alkış alırken, her yıl farklı ülkeleri temsil eden komşu köyler ilginç kıyafetleri ve danslarıyla dikkati çekti.

Her yıl düzenli olarak Şubat ayının ikinci haftasında düzenlenen karnavala bu yıl ilk defa Türk delegasyonundan büyük katılım oldu.

Başta, T.C Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay, Brüksel Başkonsolosu Ali Barış Ulusoy, Türk kökenli siyasetciler ve dernek temsilcileri katıldı.

Faymonville’in bağlı olduğu Waimes Belediyesi’nin davetlisi olarak karnavala katılan Turkiye’nin Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay  ”Yıllardır basından takip ettiğim bu karnavala katılmaktan büyük mutluluk duydum. Gerçekten çok görkemli ve eğlenceli bir şölen oldu. Ülkemizin Faymonville gibi bin nüfuslu bir köyde tanıtılması gurur verici ve bizim Belçika’yla dostluğumuza ve halklarımız arasındaki kaynaşmaya büyük katkı sağlayacaktır. Gelecek yıllarda da burada olmayı umuyorum” dedi.

Hicbir Türk’un yaşamadığı Faymonville’nin merkezinde bulunan kütüphanenin girişinde mermer üzerine oyulmuş Ayyıldız ve pencerelerine işlenmiş Türk bayrağı motifleri dikkat çekiyor.

Köyde Sultan adında bir otel’in yani sıra, Belçika amatör liginde mücadele eden, Türkania(Türkler Birliği)adlı bir futbol takımı bulunuyor.

Formaları ise tıpkı bizim milli formalarımız gibi.

Faymonville’e “Türk köyü” denilmesi ve Türk bayrağının bu köyün sembolü olması, çeşitli rivayetlerle izah ediliyor. Bu geleneğin 8′inci yüzyıldan kaldığını savunan köylüler bile var.

Bir rivayete göre Faymonville köylülerine, Haçlı seferlerine katılmadıkları için “Türk” denildi.

En yaygın rivayete göre ise 16′ncı ve 17′nci yüzyıllarda, Osmanlı’ya karşı koymak için Kilise önderliğinde Avrupa’da toplanan vergilere katılmayı reddeden Faymonville köylüleri, Müslümanlarla ittifak yaptıkları gerekçesiyle “Türk” olarak adlandırıldı.

Feymonville-9

528610_10151416716017719_1146257291_n

Feymonville-4

Feymonville-18

Feymonville-28Feymonville-40

Feymonville-38

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (2) Geri izlemeler (0)
  1. Faymonville için ekstra teşekkürler Ahsen Bey.. “Haçlı Seferlerinde Türklere karşı savaşmayı reddettikleri için bu ismi aldıkları kabul edilen bir köy dolusu insan. Futbol kulüplerinin ismi Turkania”
    Diğerleri için (TURKEİJEWEG / TURKEYE, SİNT ANNA TER MUİDEN, DROGHEDA, VARNSDORF, MOENA LA TURCHİA, TURKS & CAİCOS ADALARI…) Bkz: Afrasya
    Aslında gücümüzün farkında değiliz, aslında bütün kartlar elimizde, aslında ‘ha’ desek kopacak zincirler.. Yazmaya ve paylaşmaya devam..

  2. Sevgili Hocam, Birde güçümüzün farkında olabilsek.. Teşekkür ederim. Muhabbetlerimle..


Leave a comment

Geri izleme yok.