Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

31Ara/120

Fethi Gemuhluoğlu Sakarya"da Anıldı

IMG_0560Fethi Gemuhluoğlu Sakarya"da Anıldı

“35. Ölüm Yıldönümünde Fethi Gemuhluoğlu” paneli Adapazarı Belediyesi Orhangazi Kültür Merkezi"nde gerçekleşti.

Toplantıya Vali Mustafa Büyük, Düzce Valisi Adnan Yılmaz, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya Vergi Dairesi Başkanı Recep Alp, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Niyazi Eruslu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Yorulmaz, Daire Müdürleri ve davetliler katıldı.

Orhan Camii İmam ve hatiplerinden Alaaddin Beşel Hoca’nın Kur’an-ı Kerim okuması ile açılan toplantıda daha sonra Fethi Gemuhluoğlu’nun hayatını ve mücadelesini anlatan “Dostluğun İlk Harfi Fethi Gemuhluoğlu” belgeseli gösterildi.

Belgeselde de görüldüğü gibi Gemuhluoğlu’ nun zengin bir çevresi ve sevenleri vardır. Tanıdıklarının her biri onunla ilgili sitayişkar sözler söyledi.

Belgeselin ardından, Sakarya Üniversitesi’nin emekli öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Emin Sezer kısa bir konuşma yaptı. Sezer konuşmasında, Fethi Gemuhluoğlu’nun bıraktığı dostluk halkası üzerinde durdu ve bunun sonsuza kadar sevenleri tarafından devam ettirileceğini söyledi.

Prof. Dr. Uğur Derman, Prof. Dr. Nazif Gürdoğan ve Dr. Metin Eriş’in konuşmacı olarak katıldığı panelde, Fethi Gemuhluoğlu’nun gençlik yılları, bürokrasideki seneleri, Türk petrol Vakfı’na geçtikten sonraki çalışmaları anlatıldı. Onu oraya getiren kişinin Türk petrollerinin sahibi Aydın Bolak olduğu ve vakfın imkânlarını kullanması için Gemuhluoğlu’na sınırsız yetki verdiği belirtildi. Bu sayede yüzlerce ve binlerce öğrenciye burs verildiği, bunların çoğunun yurtdışına yüksek lisans ve doktora yapmaları için gönderildiği vurgulandı.

Bugün üniversitelerde onlarca rektörün, ülkeyi yöneten kaymakam ve valilerin, üniversite hocalarının onun halkasından geçtiği belirtildi. Nazif Gürdoğan konuşmasında, Gemuhluoğlu’nun bursiyerlerine adres fihristlerinin zengin olması gerektiğini ve irtibatı koparmamaları konusunda tembihte bulunduğunu söyledi. Onun dostluk üzerine sözleri vurgulandı. “Önce selam sonra kelam” derdi. “Önce refik sonra tarik” derdi. “Bel kardeşliği var, yol kardeşliği var, aslolan yol kardeşliğidir” sözü üzerinde duruldu. “Maktul olun katil olmayın, mazlum olun zalim olmayın” dediği anlatıldı ve daha birçok hatıraları dile getirildi.

Panelistlerin konuşmalarından sonra dinleyiciler de birkaç cümle ile katkıda bulundu. Sakarya Valisi Mustafa Büyük, gündemin bu kadar başka konularla dolu olduğu bir zamanda, Fethi Gemuhluoğlu’nu anmak için bu salonu doldurabiliyorsak gelecekten ümit var olabiliriz dedi.

Toplantıdan sonra Sakarya Valiliği tarafından alınan Fethi Gemuhluoğlu’nun “Dostluk Üzerine” kitabı toplantıya katılanlara hediye edildi.

İzmit’ten, Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Ruhittin Sönmez, eşi Dr. A. Gülden Sönmez, Yönetim Kurulu üyesi Dr. M. Bora Bulut, İlim ve İstişare Kurulu üyesi Musa Ordu ve Ali Kahraman da toplantıda hazır bulundu.

fethi-gemuhluogluFethi Gemuhluoğlu Kimdir…

Ekim 1922 tarihinde Mustafa Neş’et Bey ile Fatma Sâniye Hanım’ın çocukları olarak İstanbul Göztepe’de doğan Fethi Gemuhluoğlu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenimini sürdürdü; 1946-1948 yıllarında Çanakkale Gelibolu’da adliye subayı olarak yedek subaylık görevini yerine getirdi. 

1950-55 yıllarında İstanbul'daki değişik azınlık okullarında Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği yapan Gemuhluoğlu, Mareşal Fevzi Çakmak'ın vefatından sonraki olaylarda (1950), Kıbrıs'la ilgili Türkiye'deki ilk siyasi dernek olan Kıbrıs'ı Koruma Cemiyeti'nin (1950) kurulmasında ve Milliyetçiler Federasyonu (1950-1951) ile onun devamı olan Türk Milliyetçiler Derneği'nin (1951-1953) oluşumunda önde gelen isimlerdendi.

1959 yılında evlenen ve iki çocuğu olan Fethi Gemuhluoğlu, 1963-65 yıllarında ailesi ile beraber Almanya'da kaldı.

1965-66 yıllarındaki Milli Eğitim Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğünden sonra, 1966-1969 yıllarında Türkiye Odalar Birliği Basın Müşaviri olarak çalıştı.

Milliyetçi Cephe Hükümetlerinin (1975 ve 1977) kurulmasında etkili olan Gemuhluoğlu, 1969'da Mithat Recai Öğdevin ve Ahmet Aydın Bolak ile birlikte kuruluşunu gerçekleştirdikleri, dönemin sayılı eğitim vakıflardan biri olan Türkpetrol Vakfı'nın Genel Sekreterliğini 5 Ekim 1977'deki vefatına kadar sürdürdü.

IMG_0555Yrd. Doç. Dr. Emin Sezer

IMG_0559Prof. Dr. Uğur Derman, Dr. Metin Eriş, Prof. Dr. Nazif Gürdoğan

IMG_0560Dr. A. Gülden Sönmez, Av. Ruhittin Sönmez, Musa Ordu, Ali Kahraman, Recep Alp ve toplantıya katılanlar

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.