Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

14Kas/120

ABD seçimlerinin ardından – Cihat KAYMAS

imagesABD seçimlerinin ardından - Cihat KAYMAS

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Fitch’in toplantı tarihi olan 8 Kasım’dan önce ülkemizin kredi notunu yükseltmesi sonrasında piyasalarda olumlu havanın artığını ve ardından bir miktar kar realizasyonu geldiğini görmekteyiz.

Başta İMKB olmak üzere not arttırım beklentisinin bir süredir piyasa oyuncuları tarafından satın alınmasının ardından gelen yeryer kar realizasyonları dikkat çekiyor. Bu geri çekilmede yurtiçinin olduğu kadar yurtdışı piyasalardan gelen haber akışının da etkili olduğunu söyleyebiliriz.

ABD de yapılan seçimlerin ardından sandıktan Barrack Obama’nin galip çıkması piyasalarda gözleri seçimlerin ardından çözüm üretilmesi beklenen ve kamuoyunda ‘Mali Uçurum’ olarak bilinen konuya çevirdi.

Mali Uçurum; yaşanan ekonomik kriz sırasında Eski ABD Başkanı George W.Bush döneminde getirilen ve bu yılsonunda süresi dolan vergi indirimleri ile 2013 yılı başında devreye girmesi beklenen ve 600 milyar dolar büyüklüğüne ulaşacak olan bütçe kesintilerinin tamamı olarak tanımlanabilir.

Vergi indirimlerinin sonlanması ve ardından bütçe kesintilerine gidilmesinin ABD ekonomisinin büyüme sürecine olumsuz etki edeceğini düşünmekteyim.

Bu noktada genel görüş ise yakın bir tarihte Obama’nın Cumhuriyetçiler ile bir orta yol bularak ekonomi üzerinde oluşacak olan bu baskıyı bir resesyona dönüşmeden aşacağı yönünde.

Yurtdışı gündemde bir diğer önemli gündem maddesi Yunanistan olurken ülkenin geçtiğimiz hafta içinde bütçesini meclisinden geçirmesinin Avrupa Birliği liderleri tarafından kısmen desteklendiği böylelikle sorunların biraz daha ileri bir tarihe ertelenmesine neden olduğu görülüyor.

Yurtiçinde not arttırım beklentisi ile piyasalarda bir süredir bahar havasının yaşandığını gördük.

Bu süreçte IMKB endeksi 73.300 seviyelerine kadar yükselirken gösterge tahvilde tarihi dip seviyelere inildiğini görmekteyiz.

Bu hareket not arttırım kararının ardından yerini bir miktar kar realizasyonuna bıraksa da ilerleyen günlerde diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından bu yönde gelebilecek haberler ve beraberinde fon girişi beklentisi piyasaların halen moralini yüksek tutmaya yetiyor.

Bu doğrultuda T.C. Merkez Bankası’nın ülkemize gerçekleşebilecek fon girişleri sırasında izleyeceği politikalar piyasalar tarafından yakından izlenecek.

Haftanın ikici günü ben yazımı hazırlarken günün ilk yarısını İMKB-100 endeksi 71.161 seviyesinden, bankalararası piyasada Dolar/TL kuru 1.803, Euro/TL kuru 2.293 seviyelerinden, uluslararası seviyede Eur/Usd 1.2710 seviyelerinden tamamladi.

Uluslararası piyasalarda şu sıralarda Brent petrol 108.5 dolar, altının Ons Fiyatı ise 1.730 dolar seviyelerinden işlem görüyor.

http://www.demokratkocaeli.com/Files/yazarbig/cihat.jpg">

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.