Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

26Eki/120

Bayramınız kutlu olsun – Cihat KAYMAS

imagesBayramınız kutlu olsun - Cihat KAYMAS

Değerli okuyucularım,

Mübarek Kurban Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyor, kazasız belasız bir tatilden sonra tekrar birlikte olmayı temenni ediyorum.

Gelelim piyasalara, yurtiçinde bayram nedeniyle, bugün öğleden sonra kapanacak olan piyasalar, 30 Ekim Salı günü açılacak. Bu süre zarfında ABD’ de Tüketici Güveni Endeksi, Dayanıklı Tüketim Malları Siparişleri ve 3Ç12 büyüme ön rakamlarını izleyeceğiz.

Bu arada yapılacak olan FED’ in faiz toplantısında bir değişiklik yapılmasını beklemiyorum. Avrupa ve Çin’de açıklanacak PMI verileri de yakından takip edilecek. Hafta sonunda İspanya’da yapılan yerel seçimlerde Başbakan Rajoy’ un partisi iki bölgenin birinde desteğini artırdı. Ancak İspanya'nın ne zaman yardım talep edeceği konusundaki belirsizlik, Euro/Dolar paritesinde kazanımları sınırladı. Dün parite 1.3030 seviyelerindeydi.

Brent petrol dört günlük düşüşün ardından tekrar 110 doların hemen üzerinde. Altın son bir ayın dip seviyesini gördükten sonra toparlandı ve Onsu 1.720 seviyesinden işlem görüyor. Endeksin ekim ayı başından itibaren pozitif yöndeki ayrışmasıyla birlikte İMKB-100 71.000 seviyelerinin üzerine çıkmayı başardı.

Buna ek olarak yurtiçi döviz ve faiz piyasalarında da olumlu havanın her geçen gün arttığı gözleniyor. Gösterge tahvilin faizi 10 baz puan daha gevşeyerek yüzde 7.18 seviyesinden kapanırken, döviz sepeti de 2.07’nin altında kalmaya devam ediyor.

İMKB-100 Endeksi, 7 işlem günü boyunca kaydettiği aralıksız yükselişinin ardından başladığı geçtiğimiz haftaya, ilk üç günde de yükselerek devam etti. Ancak perşembe günü ikinci seansta kar satışlarıyla karşılaşan endeksin, böylece tarihinde sadece bir kez yaşadığı 11 günlük üst üste yükseliş rekorunu egale etme çabası sonuçsuz kaldı. Yine de ertesi seansta hemen toparlanmayı başaran Endeks, kar satışlarının derinleşmesine izin vermedi ve cuma günü yüzde 0.59 oranında yükselerek haftayı yüzde 1.68 yukarıda tamamladı.

İMKB-100 Endeksi, pazartesi günü sanayi sektörü hisselerinin yüzde 0.07 gerilemesine rağmen, yüzde 1.06 yükselen bankacılık sektörü hisseleri desteğinde yüzde 0.63 değer kazandı ve 71.219 seviyesinden kapandı. Söz konusu seviye yeni bir 2012 yılı kapanış rekoru olmanın yanı sıra tarihi en yüksek kapanış seviyesini de işaret ediyor. Endeks daha önce 22.10.2010’ da, yani tam iki yıl önce - 71.006 ile tarihinde ilk kez 71.000 seviyesinin üzerinde kapanmıştı. Söz konusu tarihte 2.000 mn TL’nin üzerinde bir işlem hacmi ile 71.000 seviyesini aşan Endeks, ertesi gün ise tarihi zirvesi olan 71.777 seviyesini görerek günü hafif çaplı düşüşle kapatmıştı. Tekrar aynı seviyelere ulaşabilmesi için aradan tam iki yılın geçmesi gereken Endeksin işlem hacmi ise 1.686 mn TL seviyesinde kaldı.

Endeks her ne kadar bir süredir haftalık ortalamasının altında kalan bir işlem hacmi ve teknik açıdan yorgunluk belirtileri gösteren bir fiyat hareketi izliyor olsa da, kredi notu artırımı beklentilerinin canlılığını koruması, kar satışlarının derinleşmesine izin vermiyor. Cuma günü aynı ligde yer aldığı ülkelerin ve Avrupa’ nın önde gelen borsaları ortalama yüzde 0.7 gerilerken, ABD borsalarında ise yüzde 1.65 geri çekilme yaşadı. İMKB-100 Endeksi Salı günü birinci seansı ise, 74 puan azalarak 71.000 seviyesinin hemen üzerinde 71.144 den, kapandı.

Bu arada Fitch’in 8 Kasım'da İstanbul' da Türkiye' nin kredi görünümü başlıklı konferans düzenleyecek olmasının, olumlu yönde beklentileri körüklediğini söyleyebilirim. Türkiye' den ve yurt dışından gelecek analistlerle beraber, Merkez Bankası ve BDDK yetkilerinin de sunum yapacağı söz konusu konferansta Türkiye' nin not görünümü ve bankacılık sistemi tartışılacak. Bu toplantıdan çıkacak sonuç piyasalar tarafından oldukça yakından takip edilecek.

http://www.demokratkocaeli.com/Files/yazarbig/cihat.jpg

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.