Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

9Eki/120

TÜRK DÜNYASININ KOSOVALI AYDINI MÜVEDDET BAKO’YU KAYBETTİK

imagesTÜRK DÜNYASININ KOSOVALI AYDINI MÜVEDDET BAKO'YU KAYBETTİK

Üç hafta önce geçirdiği trafik kazası sonucu ağır yaralanan Kosova Türk toplumunun milliyetçi önderlerinden emekli öğretmen Müveddet Bako vefat etti. Bako'nun vefatı hem Kosova Türk toplumunda, hem de Türk dünyasında büyük üzüntü uyandırdı.

6 Ekim 2012 Cumartesi günü ebediyete uğurlanan Türk Dünyası'nın yakından tanıdığı Kosovalı büyük Türk milliyetçisi Müveddet Bako ve kardeşine Allah'tan rahmet, ailesine ve Kosovalı Türk toplumuna başsağlığı ve sabırlar dilerim.

MÜVEDDET BAKO KİMDİR…

02 Mayıs 1945 Prizren doğumlu Müvvedet Bako, öğretmenlik mesleği dışında bir aydın olarak toplumun liderliğini de yaptı. Türk Demokratik Birliği (Kosova Demokratik Türk Partisi) Genel
Başkanlığı’nı da yapan Müveddet Bako, bir dönem Kosova Türk Öğretmenler Derneği Başkanı görevini de yaptı.

Priştine Üniversitesi Kimya Bölümü’nden 1973 yılında mezun olan Müveddet Bako, mezun olmadan önce daha 1970 yıllarında kimya dersini vermeye başladı. İlköğretim ve liselerde kimya dersini veren Müveddet Bako, 2 kimya ders kitabını da Türkçeye tercüme etmiştir.

Geçen dönem Prizren Belediye Meclisi KDTP meclis üyeliğini de gerçekleştiren Müveddet Bako Türk dünyasında da Kosova Türklerini çeşitli konferans ve kurultaylarda temsil etmiştir.

Müveddet Bako, Türk Dünyası Kadınlar Dostluk ve Dayanışma Derneği ve Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı üyesi olarak etkin çalışmalarda bulundu.

Kosova'nın ilk Türk kadın siyasetçi ve eğitimcilerinden olan Müveddet Bako anıldı.

muveddetbako061021Prizren(Kosova) 06 Ekim 2012

Eski Yugoslavya döneminde Kosova’da Türklüğün yaşatılmasında büyük uğraşlar veren, emektar öğretmen ve Kosovalı Türk aydını Müveddet Bako, toprağa verileceği günün erken saatlerinde, KDTP, Kosova Türk Öğretmenler Derneği ve Kosova Aydınlar Ocağının düzenlemiş
olduğu toplantıda anıldı. Bako’nun 5 organı da organ nakli için bağışlandı.

Kosovaport’un aktardığı bilgilere göre merhum öğretmenin meslekdaşları, siyasiler, öğrencileri ve sevenlerinin yanı sıra Prizren ziyaretinde bulunan Yalova Üniversitesi temsilcileri ile
Yalovalı işadamlarının katıldığı Prizren’deki Türk Dernekleri Evi’nde düzenlenen anma toplantısı bir dakikalık saygı duruşu ve dualarla başladı.

Kosova Demokratik Türk Partisi -KDTP Prizren Şube Başkanı Levent Buş, anma toplantısının açılış konuşmasında, değerli bir öğretmenimizi kaybetmenin üzüntüsünü toplum olarak yaşadığımızı belirtti.

Kosova Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Ferhat Aşıkferki, merhum Müveddet Bako’nun hayatından kısaca bilgi verirken, Kosovalı öğrencilerin Türkiye’de yüksek öğrenimlerini sürdürmek için Büyük Öğrenci projesinin başlamasında önemli rol oynadığını. Kosovalı
öğrencilerin projeden yaralanması için bizzat çalışmalarda bulunduğunu
söyledi.

Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Müveddet Bako’nun Kosova Türk toplumunda bayanlara örnek olduğunun ve merhumenin mesleğini en iyi bir şekilde yaptığına dikkat çekti. Yağcılar ayrıca, Müveddet Bako’nun tedavisi konusunda el birliğiyle destek olduğunu belirtip Kosova ve Türkiye’nin kurum ve kuruluş temsilcilerine vermiş oldukları desteklerden dolayı teşekkürlerini ifade etti. Birlik ve beraberliğin öneminin bir kez daha, bu acı olayda da ne kadar büyük olduğuna şahit olunduğunu söyleyen Mahir Yağcılar, mahrum Müveddet ve Müşerref Bako kardeşlere Allahtan rahmet aile üyelerine de sabırlar diledi.

Kosova Türklerini Türk dünyasına Müveddet Bako’nun tanıttığını söyleyen Ferhat Derviş, Bako’nun her mücadele sırasında içindeki sesi dinlediğini belirtti. Müveddet Bako’nun sadece Kosova’da değil, Türk Dünyası’nın bir aydını olduğunu söyleyen Derviş, merhumenin milliyetçi
yanlarını vurgulayıp Bako’yu selamladı.

Zeynel Bekşaç: O bir öğretmendi. O bir aydındı. Halis bir Türk’tü. Gerçek söz konusu olduğunda sözünü hiç kimseden sakınmayan, sorunlara sessiz kalan değil, sesini çıkaranlardandı. Nice görevlerde bulundu. Her yerde bir tek katılımcı, izleyici, seyirci değil; ben nasıl bir katkı sunabilirim, bu sorunun üstesinden nasıl gelebiliriz diyerek son derece etkin ve yapıcı olmaya çalıştı. Kosova Türk halkına ve daha geniş çapta birçok alanda katkısı büyük oldu. Onu bir aydın, halkına düşkün, halkını seven ve onun için çırpınan biri olarak anımsayacağız.

Gülten Nobirda: Herşeyden önce öğretmen olarak Türkçemi ayakta ve önde tutan, asla menfaat düşünmeksizin mesleğinden gurur duyan, yorulmaksızın ve keyif alarak hizmet eden, en önemlisi insani vasıflarından asla taviz vermeyen sayın arkadaşım Müveddet Bako’yu
kaybetme üzüntüsü içindeyiz…Mekanı cennet, toprağı bol, ruhu şad olsun….

Anma toplantısının devamında, Bako’nu meslekdaşları, Liriye Dişo, Şevkat Kaçanik ve Durmş Şinik gözyaşaları içerisinde  anılarını paylaşıp topluma katkısı geçen önemli şahsiyetlere ölümleründen önce de daha fazla değer verilmesi gerektiğinin altını çizdiler. Müveddet Bako’nun öğrencileri Nafiz Lokvica ile Ferdi Kovaç’ da öğretmenleri ile ilgili duygusal anılarından bahsetti. Konuşmalarla Müveddet Hanım’ın mütevazılıği, çalışkanlığı, yardım severliği ve mücadeleci kişiliğinden söz ettiler.

Toplantının sonunda aile fertlerinden Müveddet Bako’nun yeğeni Reşat Bako, halalarını her zaman anne gibi gördüğünü belirtirken, Müveddet halası ve öğretmeninin son nefesinde de öğretmekten vazgeçmediğini, organ bağışında bulunarak nasıl davranmamız gerektiği konusunda örnek olduğunu söyledi.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.