Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

10Eyl/120

Askerlerimizin Askerlik Dönüşü Sivil Hayata Uyumu – Prof.Dr. Osman Celbiş

Askerlerimizin Askerlik Dönüşü Sivil Hayata Uyumu - Prof.Dr. Osman Celbiş osmancelbis@gmail.com

İster fiziksel olsun isterse psikolojik, insanlar bir travmaya uğradıkları zaman bundan hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkilenirler. Bu bilindiğinden insanlar yapacakları işe göre psikolojik olarak da hazırlanırlar. Özellikle yoğun stres altında görev yapacak olanlar için bu elzemdir. Bu destek belirli aralıklarla yapılmalıdır.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Vietnam Savaşı sonrasında cepheden gelen askerlerde travma sonrası stres bozukluğu denilen ruhsal rahatsızlıklar görüldü. Bu askerlerde bazı psikolojik sorunlar vardı ve tedavi gerekiyordu. Hatta Rambo filmlerinin ilkinde Rambo’nun uyum sorunu vardı.

Otuz yıla yakın zamandır ordumuz terörle mücadele çerçevesinde silahlı çatışma içerisindedir. Bu sürede çok sayıda şehit verdik (Allah hepsine rahmet eylesin), gazimiz oldu. Çatışmaya girip yara almadan askerlik görevini bitiren çok sayıda askerimiz de var. Acaba askerlik sonrası bu gençlerimizin ruhsal durumları nasıl?

Bilmiyorum kaç kişi çatışma sonrası bu askerleri gördü, ruhsal durumlarını değerlendirme fırsatı buldu. Ben çatışma sonrası bu askerleri gördüm, konuştum. O halleri hep gözümün önüne gelir. Köyünde, kasabasında, şehrinde normal işlerini yaparken vatani görev olarak askere gidiyorlar, yani meslekleri askerlik değil. Bu esnada hiç de alışık olmadıkları bir durumla karşılaşıyorlar. Bazen dağ başında, ellerinde silah, günlerce kalıyorlar, yakıcı güneş altında, karda, yağmurda… Çatışma çıkınca en yakın arkadaşları şehit ya da gazi olabiliyor. Ölümü tam enselerinde hissediyorlar. Yani ölüm korkusunu fiilen yaşıyorlar. Bu durumun askerlerimizde az ya da çok ruhsal bir iz bırakmaması düşünülemez.

“…sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulması…” yasalarımızda kullanılan bir terim. Acaba askerlerimizin askerlik sonrası sağlıkları ve algılama yeteneklerinde bir değişiklik, bozulma olmakta mıdır? Vietnam Savaşı sonrasında cepheden gelen Amerikan askerlerinde görülen travma sonrası stres bozukluğu denilen ruhsal rahatsızlıklar bizim askerlerimizde de görülebilir mi? Bence bu mümkün.

Özellikle çatışma bölgelerinde askerlik yapan Mehmetçiklerimizin sivil hayata uyumları yakinen takip edilmelidir. Askerlik dönüşü belirli kontrollerden geçirilmeli ve psikolojik destek sağlanmalıdır. Askerlik dönüşü, Rambo’da olduğu gibi kendilerini terk edilmişlik, yalnızlık, yabancılaşma duyguları içerisinde bulmamalılar.

Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum.

Allah onlardan razı olsun.

http://www.khaber.com.tr/yazar-yazisi/profdr-osman-celbis/askerlerimizin-askerlik-donusu-sivil-hayata-uyumu-2520.html

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.