Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

28Tem/120

İzmit Orhan Camiinde Teravih…

SAM_3422  27 Temmuz 2012 Cuma / Evde iftarda Almanya’dan gelen misafirlerimiz vardı.. 21:30 sularında Yüksel Özdemir kardeşim aradı. “İzmit Orhan Camiine çıktın mı? çıkalım mı” dedi? Buluştuk. Orhan Camii yanındaki terasta çaylarımızı yudumladık. Birkaç tanıdıkla da selamlaşma imkanımız oldu.

Orhan Camiinin İmam Hatibi çok eski dost Ali Fazıl Demir.. Tervih sonrası musafaha ettik.. Hal hatır solduk… Yeni Müezzin Kayyum Kenan Yılmaz hoca ile de tanıştırdı.

Orhan Camii bahçesi İzmit ve Körfez’in ve karşı sahillerin en güzel temaşaa edildiğe yer..

Orhan Camiinde 680 yıldır kılıçla hutbe okutma geleneği sürdürüyor.

İzmit'in en hakim tepelerinden Orhan Mahallesi'nde, Osmanlı Padişahı Orhan Bey'in oğlu Şehzade Süleyman Paşa tarafından 1332 yılında yaptırılan ve İzmit'teki en eski Türk dönemi yapısı olan Gazi Süleyman Paşa Camisi’nin İmam Hatipliğini 23 yıldır Ali Fazıl Demir yapıyor.

Gazi Süleyman Paşa Camisi halk arasında ''Fetih Camii'', ''Kılıçlı Cami''  ve ''Orhan Camii'' olarak da anılıyor.

 Gazi Süleyman Paşa Camii

Tarihçi Yazar Volkan Şenel, Orhan Bey'in oğlu Şehzade Süleyman tarafından 1332 yılında yaptırılan, İzmit'teki Türk dönemi yapılarının en eskisi olarak kayıtlara giren caminin, orijinal inşa kitabesinin bu güne kadar ulaşan ender yapılardan biri olduğunu söyledi.

Osmanlı devlet geleneğinde, savaşla alınan yerlerde yapılan camilerde, hutbenin kılıçla okunduğunu vurgulayan Şenel, bu geleneğin fethi simgeleyen bir adet olduğuna işaret etti.

Şenel, Anadolu'nun bazı camilerinde de sürdürülen bu geleneğin, Gazi Süleyman Paşa Camisi'nde töre gereği 680 yıldır kılıçla hutbe okunduğuna vurgu yaparak, ''Bazı kaynaklarda, yapının eski bir kiliseden camiye çevrildiği belirtilse de yapılan incelemelerde caminin kilise ile hiçbir ilgisinin olmadığı tespit edildi. 1332 yılında yapılmış olan cami, 1843, 1947, 1967, 1969, 2004, 2007 yıllarında çeşitli onarımlar geçirmiş, orijinal yapıya göre birçok değişiklere uğramış'' şeklinde konuştu.

Son hali 1843 yılında Sultan Abdülmecit'in emriyle gerçekleştirilen onarım sonrası ortaya çıkan caminin, Hünkar mahfili, kadınlar mahfili, son cemaat yeri, kubbe, minber ve vaaz kürsüsü bu onarım sonrası yapıya eklendi. Kuzeybatı–Güneydoğu istikametinde dikdörtgen plana sahip olan caminin, beden duvarı kagir tarzda yapılmış, caminin esas ibadet yeri olan harim kısmı, yapının en eski yerini oluşturuyor.

Dikdörtgen planlı olan harimin kıble yönü duvarında mihrap ve minber, Kuzeydoğu duvarında vaaz kürsüsü bulunmaktadır. Harim kısmının ortasında ahşap bir kubbeye yer verilen caminin tavanı, düz ahşap çıtalı olup tavan ile kubbeyi ahşap saçaklar ayırıyor.

Caminin 19. Yüzyıl'da yenilenen minaresi, 1945 yılında yıldırım düşmesi, 1999 yılında da deprem felaketi sonucu zarar gördü. Günümüzdeki minare ise 2007 yılındaki onarımla yapıldı.

Gazi Süleyman Paşa Camisi'nin önünde bulunan 400 yıllık çınar ağacından ise günümüze sadece gövdesi ulaştı. 3 kere yıldırım çarpması sonucu zarar gören asırlık çınar, yağmur ve kar suları nedeniyle çürümesi üzerine 1995'de çürüyen kısımları temizletildi. Tarihi çınar, yapılan onarımdan sonra gövdesinin içinde doğru yeni bir çınar ağacı dikilerek, tekrar yeşermesi sağlandı.

SAM_3416SAM_3414

SAM_3417SAM_3426

SAM_3429SAM_3427

SAM_3418SAM_3419

SAM_3421SAM_3420

Ahsen Okyar, İzmit Orhan Camii İmam Hatibi Ali Fazıl Demir ile birlikte

SAM_3422SAM_3424

Ali Fazıl Demir, Ahsen Okyar ve Kenan Yılmaz teravih sorası Orhan Camiinde

SAM_3423SAM_3425

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.