Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

26Haz/121

Topuk dikeni – Prof. Dr. Nurettin Lüleci

Prof. Dr.Nurettin LÜLECİTopuk dikeni - Prof. Dr. Nurettin Lüleci

AĞRI-SIZIM

Ayak tabanında, topuk kısmında oluşmuş bir kemik çıkıntısıdır.

İlerleyici, günlük yaşamı zehir edici hal alabilir. Her yere bastığınızda tabanınıza bir çivi sokulduğunu düşünebiliyormusunuz? Çin İşkencesi gibi, ne kadar rahatsız edici değilmi?

Kadınlarda daha çok görülen bir rahatsızlıktır. 40 yaşından sonra daha fazla görülür. Neden olarak da  romatizmal hastalıklar, şişmanlık gibi ayak kemik ve yumuşak dokularında deformasyona neden olan süreçler suçlanmaktadır.

Ayağın yere basıldığı anda taban esnekliğini sağlayan planter faysanın çeşitli faktörlere bağlı olarak kısalması, sertleşmesi ve topuğa yapıştığı yerde enflamasyon ve ilerde dikenimsi görüntü veren kemikleşmesi sorunudur. Klinik olarak öncü şikayetler sabah kalktığımızda yere ilk bastığımız anda hissettiğimiz ayak tabanı ağrısıdır. İlerleyen saatlerde gecebilir, çok oturup tekrar kalkınca tekrarlayan ağrıdır.

Bu safhada alınacak tedbirler; egzersiz, ayak masajı ve basit ağrı kesicilerle olayı kontrol altına almak mümkündür. Yumuşak tabanlı ayakkabıların tercih edilmesi gerekir. Topuğun yere temas eden bölgesine ortası delik kaucuk ve benzeri destekler kullanılabilir. Eğer ağrılar sürekli ve günlük yaşamı etkiler hale geldiğinde daha ileri tedavilere gerek vardır.

Topuk dikenini nasıl anlarız?

Hastanın ifadesi, muayene ve ayağın yandan çekilmiş röntgen filmi bize gerekli bilgileri temin eder.

Topuk Dikeni ağrısı geçmez ise ne yapmalıyız?

Cerrahi girişimlerin başarısı sınırlıdır. En iyi koşullarda %50-60 başarı oranı vardır. Yani ameliyat olunsa bile tekrarlayabilen bir rahatsızlıktır.

Normal tedaviye cevap vermeyen olgularda kortizon+lokal anestezik enjeksiyonları 6 ay bir yıl kadar rahatlama sağlar. Daha çok kanser hastalarında uygulanan bir yöntem olan Radyoterapi ile uzun süre rahatlamak olası ancak gerekliliği tartışılan bir uygulamadır. Diğer yöntemlerden birisi de Şok dalga tedavisidir.

LASER ve Radyofrekans tedavileri

Bizler LASER iğneleri tedavisi ile iyi sonuçlar alıyoruz. İğne denmesine bakmayınız, uygulama acısızdır. İğne LASER ışınlarıdır.  LASER tedavisine ilave edilecek OZON enjeksiyonu daha kısa sürede ağrılardan kurtulmamıza neden olmaktadır.

Biz 3 yıla kadar hastaları bu dertten kurtaran tek seans uygulanan RF( radyofrekans) tedavisinden yanayız. Topukta gerek mekanik baskı gerekse enflamasyon sonucu sıkışan topuk civarı ağrı sinirlerine uygulanan bu işlem, basit, sinirlere zarar vermeyen sadece ağrıyı geçirmeye yönelik bir yöntemdir. Batıda uygulanan en güncel etkin tedavi yöntemidir.

Sağlıklı günler sizin olsun

"http://www.takvimhaber.com/upload/uye/615a6a8f386b274b69c9339513ece38a_profil-lulecijpg.jpeg"

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (1) Geri izlemeler (0)
  1. Hocam eşimin iki ayagında topu tikeni var topuk üzerinde kemik oluştu bunun tedavisi nedir acaba saygılar


Leave a comment

Geri izleme yok.