Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

28Kas/25Kapalı

Pir-i Türkistan Ahmed Yesevî Düzce’de Anıldı

attachment-35814-2-4bc0d4dba8cab900af1c811bec32b66d-1768182022

27 Kasım 2025 Perşembe / Pir-i Türkistan Ahmed Yesevî Düzce’de Anıldı

Düzce Türk Ocağı tarafından düzenlenen ve Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli’nin konuşmacı olarak katıldığı söyleşide, Türk–İslam düşüncesinin öncü isimlerinden Pir-i Türkistan Ahmed Yesevî anıldı. Kocaeli Aydınlar Ocağı da etkinliğe geniş bir katılım sağladı.

Açılış konuşmasını Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç’in yaptığı programda, Türk–İslam tarihinde müstesna bir yere sahip olan mutasavvıf ve gönül eri Ahmed Yesevî’nin, Orta Asya’da Türklerin Müslümanlaşma sürecindeki etkileri, İslam tasavvufunu Türk dili ve kültürüyle harmanlayan yaklaşımı ve oluşturduğu Yesevilik öğretisinin Anadolu’dan Balkanlara uzanan geniş bir coğrafyadaki yansımaları ele alındı.

Prof. Dr. Kemikli, Yesevî’nin Alperen derviş ruhunun mimarı olduğunu, Ahilik, Bektaşilik ve pek çok irfan geleneğinin temellerinde Yesevî hikmetinin bulunduğunu vurguladı.

Söyleşide ayrıca, Yesevî’nin sade bir Türkçe ile kaleme aldığı Divan-ı Hikmet’in ahlaki öğütler, tasavvufi yollar ve insan-ı kâmil anlayışını halkın anlayacağı bir dille anlattığı ifade edildi. Yesevî’nin temel öğretilerinin insan sevgisi, adalet ve toplum yararına çalışma üzerine kurulu olduğu belirtildi.

Zamanı doğru kullanmaya büyük önem veren Ahmed Yesevî’nin, bir günü dört bölüme ayırdığı; bu zaman dilimlerinin birini dinlenmeye, birini el emeğiyle rızık kazanmaya, geri kalanını ise ibadet, ilim ve tefekküre ayırarak insan-ı kâmil olmanın yolunu öğrettiği aktarıldı.

Düzce Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin büyük ilgi gösterdiği etkinliğe Kocaeli Aydınlar Ocağı eski başkanlarından Mali Müşavir Ahsen Okyar, Dr. Halil İbrahim Kahraman, mevcut başkan Prof. Dr. Tahir Serkan Irmak, Yönetim Kurulu Üyesi İdris Türkten ile Sakarya Aydınlar Ocağı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Cerrahoğlu katıldı. Program sonunda Prof. Dr. Bilal Kemikli ile Düzce Türk Ocağı Başkanı Doç. Dr. Taner Atmaca’ya Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın eski başkanlarından Dr. Süleyman Pekin’in “Türkosfer: Bilinmeyen Türkler”ve Av. Gürkan Uysal’ın “Devlet’in Re-Organizasyonu” adlı kitapları ile Mürsel Gündoğdu’nun “İmam Maturidi” isimli kitabı takdim edildi.

Konuklar, Ahmed Yesevî mirasının yalnızca tarihî bir hatıra değil, bugünün toplumsal ve ahlaki ihtiyaçlarına da ışık tutan canlı bir rehber olduğunu belirterek, bu tür etkinliklerin özellikle genç kuşakların kimlik ve değer dünyasının güçlenmesi açısından vazgeçilmez olduğunu dile getirdi.

20251127_122102

Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli, Düzce Türk Ocağı Başkanı Doç. Dr. Taner Atmaca

20251127_122019

Düzce Türk Ocağı Başkanı Doç. Dr. Taner Atmaca, Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Prof. Dr. Tahir Serkan Irmak, Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli

IMG-20251127-WA0006

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli ve katılanlar

IMG-20251127-WA0005

attachment-35814-2-4bc0d4dba8cab900af1c811bec32b66d-1768182022

İdris Türkten, Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Prof. Dr. Tahir Serkan Irmak, Sakarya Aydınlar Ocağı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Cerrahoğlu, Ahsen Okyar,  Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli, Düzce Türk Ocağı Başkanı Doç. Dr. Taner Atmaca, Dr. Halil İbrahim Kahraman

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Üzgünüz, yorum formu şu anda kapalı.

Geri izleme yok.