Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

15Haz/120

İspanya kurtarıldı, sıradaki gelsin

İspanya kurtarıldı, sıradaki gelsin - Cihat KAYMAS
kocaeli.demokrat@gmail.com

İMKB-100 Endeksi, bir önceki hafta MSCI endekslerindeki kapsam değişikliği nedeniyle endeks ağırlığının artması sonucu ilave bir para girişi sayesinde yurt dışı piyasalardan olumlu ayrışmıştı, geçtiğimiz hafta da, TL bazında %3.1, Dolar bazında ise %5.2 yükselerek olumlu yöndeki ayrışmasına devam etti.

Endeks haftanın ilk gününü %0.36 değer artışıyla 57.504 puandan kapattı. Gün içinde yüzde 1.70 oranında yükselerek 58.274 seviyesini gören Endeks, günün devamında gelen kâr satışlarının ardından ise 200 günlük ağırlıklı ortalamasının geçtiği 57.700 seviyesinin altında kapattı. İşlem hacmi 2.2 milyar lira ile haftalık ortalamasının üzerinde gerçekleşti.

Hafta sonunda Euro Bölgesi maliye bakanları (EuroGroup) tarafından İspanya’ nın bankacılık sektörüne 100 milyar Euro kredi olanağı sağlanacağı haberleri geldi. İspanya’ nın teklifedilen kaynağı kullanmadan önce bağımsız denetim firmalarının raporlarını bekleyeceğini tahmin ediyorum. Söz konusu raporların 21 Haziran tarihinde tamamlanması bekleniyor. IMF’ nin son açıklanan raporuna göre ise, İspanyol bankalarının kaynak ihtiyacı 40 milyar Euro civarında bulunuyor. İspanyol bankalarına sermayelerini güçlendirmeleri için sağlanacak 100 milyar euro tutarındaki kredi olanağının yarattığı iyimserlik, Pazartesi günü yurt dışı piyasaların sert alıcılı açılmasını sağlasa da, etkisi gün sonuna kadar kalıcı olamadı. Söz konusu kredi olanağının ESM tarafından mı, EFSF tarafından mı sağlanacağına dair soru işaretleri ve faiz oranının henüz netleşmemesi gibi belirsizlikler piyasaları rahatsız etti. Ayrıca kaynağın ESM tarafından sağlanması durumunda diğer alacakların öncelik kazanacak olması piyasaları ayrıca tedirgin etti.  

Baktığımızda geçtiğimiz hafta Dolar bazında dünyanın en çok kazandıran borsasının %8.9 ile İspanya olduğunu ve hemen ardından ise %8.30 ile İMKB Banka Endeksinin ikinci sırayı aldığını görüyoruz. İspanyol BBVA bankasının İMKB’de endeks ağırlığı en yüksek şirket konumunda olan GARAN’ da %25 oranında ortaklığının bulunduğu düşünüldüğünde ise, yukarıdaki resim daha çarpıcı bir hale geliyor.

Haftanın ilk gününde açılışta %5.9 yükselen İspanya borsası, günü %0.5 değer kaybederek kapatırken, 10 yıllık tahvil faiz oranları da %6.02 seviyesinden %6.51’e yükseldi. İspanya’ nın en büyük iki bankası olan Banco Santander ve BBVA, Fitch’ in kredi notlarını düşürmesinin ardından kazanımlarını geri verdi. Sırada İtalya’ nın olacağı spekülasyonları ise İtalyan 10 yıllık tahvil faiz oranlarını %5.7’ lerden, %6.0’ nın üzerine taşırken, borsasının da banka hisselerindeki sert düşüşler öncülüğünde %2.8 oranında gerilemesine neden oldu.

Pazartesi günü yaşanan iyimserliği ilk fiyatlayan Asya borsalarında, Salı günü ortalama %0.50-%1.0 arasında kayıpları yaşadı. Tezgâhüstü piyasadaki işlemlerde pazartesi 3 baz puan düşerek %9.11’den kapanan gösterge tahvilin faizi, dün %9.09 - %9.12 bandından geçti. Euro/Dolar paritesi 1.2505 seviyesinden işlem gördü. Döviz sepeti 2.0575’ de yatay, Euro kuru 2.2890 da, Dolar kuru ise, 1.8280’ lerdeydi.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.