Kocaeli Aydınlar Ocağı’nda Nesiller Buluştu: Baba-Oğul Aynı Kürsüde!
7 Şubat 2025 Cuma / Kocaeli Aydınlar Ocağı’nda Nesiller Buluştu: Baba-Oğul Aynı Kürsüde!
Kocaeli Aydınlar Ocağı, kuruluşunun 40. yılına özel olarak düzenlediği konferansta anlamlı bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. 30 yıl önce merhum Kemal Aligül’ün konuşmacı olarak katıldığı Aydınlar Ocağı’nda bu kez oğlu Bahadır Aligül kürsüye çıktı. “Türkiye ve Dünya Perspektifinde Gençliğe Bakış” konulu konferansta, dünya genelindeki gençlik politikaları ve Türkiye için önerilen yeni gençlik modeli ele alındı.
7 Şubat 2025 Cuma günü Sivil Toplum Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe, Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın önceki dönem başkanları, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Program, Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Gürkan Uysal’ın açılış konuşmasıyla başladı.
Başkan Uysal, 30 yıl önce Bahadır Aligül’ün babası Kemal Aligül’ün Kocaeli Aydınlar Ocağı’nda konferans verdiğini hatırlatarak, bugün oğlunun aynı kürsüde konuşmacı olmasının Aydınlar Ocağı’nın köklü ve nesiller arası bağ kuran bir yapı olduğunun göstergesi olduğunu vurguladı. Konuşmacı Bahadır Aligül’ün özgeçmişi Kocaeli Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çalım tarafından okunarak, kürsü kendisine bırakıldı.
Gençliğe Global Bakış
Bahadır Aligül, konuşmasına Avrupa Birliği’nin gençlik politikaları, Erasmus programları ve 2019-2027 Avrupa Strateji Belgesi hakkında bilgi vererek başladı. İngiltere, Almanya, Hollanda, İtalya, İsveç ve Finlandiya’daki gençlik çalışmalarıyla Türkiye’deki uygulamaları kıyasladı. Ardından ABD, Çin, Japonya ve Avustralya’daki gençlik çalışmaları hakkında bilgi veren Aligül, her ülkenin demografik ve kültürel yapısına uygun gençlik politikaları geliştirdiğini belirtti. Amerika Birleşik Devletleri’nde uygulanan “Olumlu Gençlik Gelişim Modeli”ni detaylı şekilde anlatarak, bu modelin madde ve teknoloji bağımlılığıyla mücadelede nasıl kullanıldığını aktardı.
Türkiye İçin Yeni Bir Gençlik Modeli Önerisi
Bahadır Aligül, yaptığı akademik çalışmalar ve doktora tezi kapsamında Türkiye’nin kültürel yapısına uygun bir gençlik politikası modeli geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Önerdiği modelde:
Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bir “Gençlik Üst Kurulu” kurulması,
Her bölgenin kendine özgü “Bölgesel Gençlik Kurulları” oluşturması,
İllerde “İl Gençlik Konseyleri” aracılığıyla yerel gençlik politikalarının geliştirilmesi,
Gençlerin yerel yönetimler, STK’lar ve kamu kurumlarıyla iş birliği içinde karar mekanizmalarına dahil olması…
Aligül, bu sistemin, gençlerin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimlerini destekleyerek, Türkiye’nin gençlik politikalarında daha etkin ve sürdürülebilir bir yapı kurulmasını sağlayacağını belirtti.
Konferansın soru-cevap bölümünde, Dr. Halil İbrahim Kahraman, merhum Kemal Aligül’ün Kocaeli’de çevre kirliliğiyle mücadelede yaptığı çalışmalardan bahsederek, oğlunun da gençlik alanında önemli çalışmalar yürütmesinin anlamlı olduğunu dile getirdi. Programın sonunda, Bahadır Aligül’e günün anısına bir plaket takdim edildi. Plaketi, Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Gürkan Uysal ve önceki dönem başkanlardan SMMM Ahsen Okyar birlikte sundu.
Program, toplu fotoğraf çekimi ve sohbetle sona erdi.
Bahadır Aligül Kimdir?
Bahadır Aligül, Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Lisans, Yalova Üniversitesi İşletme ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Lisans mezunu olup, halen Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde Spor Bilimleri alanında doktora yapmaktadır.
Kocaeli Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde Uluslararası Gençlik Merkezi Müdürlüğü, Kefken Gençlik Kampı Kurucu Müdürlüğü ve Gençlik Merkezleri Koordinatör Şube Müdürlüğü gibi çeşitli görevlerde bulunmuş olup, halen Körfez Gençlik Merkezi Müdürlüğü görevini yürütmektedir.
Gençlik alanında birçok ulusal ve uluslararası projede yer alan Aligül, Türkiye’de ve dünyada gençlik politikaları üzerine akademik çalışmalar yapmaktadır.
Kocaeli Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çalım
Bahadır Aligül konuşmasını yaparken
Av. Gürkan Uysal, Bahadır Aligül, Ahsen Okyar
Bahadır Aligül ve toplantıya katılanlar