Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

12May/120

“Kafesten Bir Kuş Uçtu – Guguk Kuşu” oyuncuları dakikalarca ayakta alkışlandı

2012.05.11 tiyatro 001

Uzun zamandır Bihter Gördü kardeşimiz birlikte tiyatroya gidelin diyordu. Bu hafta başında güzel bir oyun var, Cuma akşamına biletleri alıyorum dedi. Kocaeli Aydınlar Ocağı üyeleri olarak kalabalık bir grupla “Kafesten Bir Kuş Uçtu - Guguk Kuşu” nu seyrettik. Bihter Gördü kardeşimiz sayesinde çok özel heyecanı yaşama imkanı bulduk.. Sanatcılarımız dakikalarca ayakta alkışlandı. Bihter hanıma, Sanatçılarımıza ve tiyatro severlere teşekkürlerimi sunuyorum.. İzmitliler Tiyatronun sahibinin kendilerin olduğunu gösterdi.

Kafesten Bir Kuş Uçtu (Guguk Kuşu)

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları

Tarih: 11.Mayıs.2012 Cuma

Yer: Kocaeli Şehir Tiyatrosu, Süleyman Demirel Kültür - İZMİT


DÜNYANIN EN İYİ TEKSTLERİ ARASINDA

Dünyanın en iyi tekstleri arasında gösterilen ve “Guguk Kuşu” olarak da bilinen oyun, Beyaz perdeye aktarılan ve Jack Nicholson’a ilk Oscar ödülünü ve beş dalda akademi ödülü kazanmasıyla tanınıyor.

BAŞARILI OYUNCULAR

Ken Kesey’in aynı adlı romanından sahneye aktarılan ve uyarlamasını Dale Wasserman’ın yaptığı oyunda Şehir Tiyatroları’nın başarılı oyuncuları; Mc Murphy’i Barış Falay’ın canlandırdığı oyunda hemşire Ratched’i Eylem Tanrıver Varlı, Reis Bromden’i Engin Benli, Harding’i Aydın Sigalı, Billy’i Erdem Irmak, Martini’yi Tekin Ezgütekün, Cheswick’i Cemal Aldıç, Scanloon’u Taylan Ertuğrul, Dr. Spıvy’i Nuri Karadeniz, Williams’ı Ozan Şahin, Warren’ı Utku Oğuz, Candy’i Işık Öztorun, Sandra’yı Seçil Onur, Hemşire Flınn’ı Nurcan Tural, Hemşire Nakamure’i Senem Akman, Albay Matterson’u Mustafa Arpacıoğlu, Ruckly’i Aytek Mete Elgün, Fredericks’i Ferdi Yıldız, Ellis’i Volkan Dinç ve Sefelt’i Talha Kaya canlandırdı.

YUNUS EMRE BOZDOĞAN YÖNETİYOR

Yunus Emre Bozdoğan’ın yönetmenliğini yaptığı oyunda dekor tasarımı Tayfun Çebi, kostüm tasarımı Funda Çebi Bozdoğan, ışık tasarımı ise Cafer Yiğiter’e ait. Müziklerini Fatih Veli Ölmez’in yaptığı oyunun dramaturg ve yönetmen yardımcılığını Sündüz Haşar, hareket düzenini ise Cihan Yöntem üstlendi.

OYUNUN KONUSU

Guguk Kuşu'nda otoritelerin sağır ve dilsiz olduğunu düşündükleri yarı Amerikalı yarı kızılderili Reis Bromden, makina adına Büyük Hemşire tarafından yönetilen bir akıl hastanesinin hikayesini anlatıyor. Reis'e göre makina özgür iradenizi elinizden almaya çalışan, sizi bir koyun gibi çalışmak zorunda bırakan sistemi temsil etmektedir. Daha çocukken makina tarafından ele geçirildiği için yapabildiği tek şey, korkuyla emirleri yerine getirmek ve kurallara uymaktır. Bu korkunç gri dünyaya Mc. Murpy gelir ve bir sürü gibi güdülen bu adamlar adına makinaya savaş açar. Bunu takip edenlerse eğlenceli, kahramanca ama aynı zamanda trajik ve özgürleştiricidir. Randle P. McMurphy tutuklu olduğu cezaevinde çalışmaktan kurtulmak için deli taklidi yapan bir mahkûmdur. Tavırları cezaevi otoritesinin gözüne batmaya başlayınca bir süre sonra teşhis için akıl hastanesine gönderilir ve orada kalmasına karar verilir.

Randle hastanede de kurumun kurallarına uymaması ve arkadaşları ile olan ilişkileri ile dikkatleri üzerine çeker. Kısa süre içinde soğuk tavırlı, suratsız, otoriter bir görevli olan hemşire Ratched Randle'ı yakın takibe alır ve her hareketini izlemeye başlar. Rathced ve Randle gibi birbirlerine son derece zıt iki karakterin arasındaki gerilim Randle'ın yakın arkadaşları için planladığı çeşitli faaliyetlerle onların iyileşmesine yardımcı olmaya başlamasıyla daha da artacaktır.

10 Mc Murphy’i Barış Falay’ın canlandırdığı oyunda hemşire Ratched’i Eylem Tanrıver Varlı, Reis Bromden’i Engin Benli

2012-05-11 22.42.47

 2012-05-11 21.11.59Dr. A. Gülden Sönmez, Av. Ruhittin Sönmez, E. Hasan Uzunhasanoğlu, E. Özge Arslan, Selçuk Arslan, Gül Arslan, Günay Gülcü, Ahsen Okyar, Z. Gökçen Okyar, Ümmühani Özen, Göksu Özen, Bihter Gördü, Yunus Özen

2012-05-11 21.12.50  E. Özge Arslan, Selçuk Arslan, Günay Gülcü, Ahsen Okyar, Zeynep Gökçen Okyar, Hasan Uzunhasanoğlu, Ümmühani Özen, Göksu Özen, Gül Arslan, Bihter Gördü

2012-05-11 21.19.30 Hasan Uzunhasanoğlu ve seyirciler

2012-05-11 21.20.02 Göksu Özen ve tiyatroseverler

2012-05-11 22.58.24 Zeynep Gökçen Okyar, Ümmühani Özen ve Reis Bromden rolündeki Engin Benli

2012-05-11 22.59.13 Zeynep Gökçen Okyar, Reis Bromden rolündeki Engin Benli ile birlikte

2012.05.11 tiyatro 001 Ahsen Okyar, Z. Gökçen Okyar, Ümmühani Özen, Göksu Özen, Yunus Özen ve oyunu seyretmeye gelenler

2012.05.11 tiyatro 005 Dakikalarca süren alkış tufanı..

2012.05.11 tiyatro 006

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.