Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım…

28Tem/24Kapalı

Uzun yaşamak için kitabın önemi… – Mesut NÖBETÇİGİL

20240718_165248

Uzun yaşamak için kitabın önemi… - Mesut NÖBETÇİGİL

Soydan İş Merkezi’nde sahaf arkadaşımın çok eski bir tahta bavul sergisi var.

Uğrarsanız bu bavul sergisini görebilirsiniz. Tahta bavuldakiler sizi hayal dünyasına alıp götürüyor.  Kitapların içinden çıkmış, içeriğinde yüzlerce ilginç mesaj barındıran not kâğıtları, kurutulmuş çiçekler, siyah beyaz fotoğraflar, ilaç kutularının kartonlarından yapılmış ayraçlar, aşk mektupları, itiraflar ve daha neler neler... Yazara, şaire imzalatılmış ilk sayfalar...

***

Bir tanesi dikkatimi çekti, okudum: "Sevgili babacığım, kitaplar seni 150 sene yaşatır inşallah. Seni çok seven kızın..." yazıyordu. Kitaplar insanı yaşatır mı, uzun ömür için gerekli mi? sorusu geçti aklımdan. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. dostumu arayıp sordum işin aslını. Hocam da sağ olsun bilgilerini mail yoluyla bizimle paylaştı.

***

Kelimesine dokunmadan buraya bıraktım: "Bilim adamları, yaptığı araştırmalar sonucu; düzenli olarak kitap okuyan insanların beyinlerinin yeni nöronların oluşmasına katkı sağladığını öğrenmişlerdir. Ne kadar çok ve düzenli olarak kitap okursanız o kadar zeki ve eşsiz bir birey olarak kendinizi hayata hazırlarsınız. Araştırma sonucuna göre günde en az 30 dakika kitap okuyanların, hiçbir şey okumayanlardan ortalama iki yıl daha uzun yaşadığı ortaya çıktı.

***

Kitap okuyan insanlar, düşünme ve analitik becerilerini artırırken bilgi ve perspektif bakımından da zenginleşirler. Bu nedenle kitap okuma alışkanlığını sürdürmek, hem bireysel hem de toplumsal anlamda büyük faydalar sağlar.

Kitaplar, doğru ve hızlı anlamada etkilidir.

Kelime dağarcığınız gelişir.

Okumak; beyninizi geliştirir, empati kurma yeteneğinizi artırır.

Stresi azaltır, sizi iyi bir gece uykusuna hazırlar.

Özgüveni artırır.

Liderlik için gereken özellikleri kazanmanızı sağlar, hayal gücünüz gelişir, iletişim beceriniz artar."

***

Araştırdım: Kızından düzenli olarak içine dua ve sevgi mesajlarıyla dolu kitaplar alan ağabeyimiz, ciddi bir sağlık sorunu olmadan 95 yıl güzelliklerle yaşamış.

Mustafa Kemal Atatürk: “Ben çocukken fakirdim. İki kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydı, bu yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım.”  Yeri gelmişken Atatürk’ün bu sözünü de hatırlatırım.

Unutmayın, sağlıklı, uzun ömürlü (extradan iki yıl hiç fena değil) olmanın yolu; kitapçılardan, sahaflardan geçiyor.

#kitapkeyfim

https://kocaelicinar.com/yazar/mesut-nobetcigil/uzun-yasamak-icin-kitabin-onemi%E2%80%A6/76178.html

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Üzgünüz, yorum formu şu anda kapalı.

Geri izleme yok.