Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

2Kas/230

DÜNYADAN CENNETE AÇILAN PENCERE; KANDIRA -4

20220911-dunyadan-cennete-acilan-pen_thumbBAĞIRGANLI MAHALLESİ TAFLAN KOYU GELENEKSEL KÜLTÜR, SANAT ve SPOR FESTİVALİ

Taflan Koyu’nu tanıtmak amacı ile Bağırganlı Mahallesi Taflan Koyu Güzelleştirme Derneği Başkanlığı tarafından geleneksel olarak 20 yılı aşkın süredir düzenlenen festival, plaj voleybolu turnuvaları ile adından söz ettirmektedir. Festival yüzlerce turistin bölgeye akın etmesine neden olmaktadır.

HIDRELLEZ

Eski önemini yitirmesine rağmen baharın gelişini müjdeleyen hıdrellez şenlikleri Kandıra’da özel öneme sahip olma özelliğini hala sürdürmektedir. Hıdırellez, Kandıra ve çevresinde önemli sayılan bir gündür ve bu nedenle fazlasıyla önem verilir. Bir zamanlar gül altlarında oturularak söylenen mani ve şarkılarla, kurulan salıncaklarla kutlanan Hıdrellez,  şimdilerde bölge bölge düzenlenen yemek ve mevlit organizasyonları ile piknik havasında gerçekleştirilmektedir. Yer yer yakılan ateş çevresinde yapılan eğlenceler, ateş üzerinden atlamalar geçmişten günümüze yansıyan küçük kareler olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle Babatepesi Akçakoca Bey’in mezarının başında yapılan Hıdrellez programı ve Kışla Mahallesi Uçbey Tepesi’nde düzenlenen Hıdrellez programına ilgi büyük olmaktadır.

AVCILIK

Kandıra’da en köklü avcılar derneği ‘’Kandıra Avcılar Derneği ‘’olarak karşımıza çıkmaktadır. Dernek üyelerinin fazla olması ve uzun zamandan bu yana sürdürdüğü çalışmaları ile Kandıra Avcılar Derneği Kandıra’da avcılar için özel bir yere sahiptir. İkinci Dernek ise  ‘Kandıra Avcıları Atıcıları Sportif Olta Balıkçıları Ve Doğal Hayatı Koruma Derneği’ dir. Kandıra Avcılar Derneği tarafından her yıl düzenlenen toplu balıkçılık ve toplu kara avcılığı gibi etkinlikler ile avcıları bilinçlendirici yemek organizasyonları büyük beğeni toplamaktadır. Korumacı avcılığı benimseyen, doğal yaşamı korumak adına gece avcılığını önlemeye çalışan Kandıralı avcılar, av sezonuna, avlanma miktarına dikkat etmelerinin yanında yetiştirdikleri Sülün, Keklik gibi av hayvanlarını doğaya salmaları ile de takdir toplamaktadır. Kandıra’da  av mevsimi Ağustos ayında başlayıp Şubat ayının sonlarına doğru bitmektedir. Av olarak; yaban domuzu, tavşan, göç hayvanlarından bıldırcın, çulluk, ördek, bıldırcın, yuğluk, üveyik gibi hayvanlar avlanabilmektedir.

ÖNEMLİ ŞAHSİYETLER

NİHAT ERİM (1912-1980)

Nihat Erim, 1912’de Kandıra’da doğdu. Galatasaray Lisesi’ni ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Paris Hukuk Fakültesi’nde doktorasını yaptı. 1939’da Ankara Hukuk Fakültesi’ne kamu hukuku doçenti olarak atandı; 1941’de profesörlüğe yükseltildi. Ankara Hukuk Fakültesi’ndeki kamu hukuku derslerine ek olarak Siyasal Bilgiler Okulu’nda devletler hukuku dersleri verdi. 1945-50 arasında CHP milletvekili olarak TBMM’de bulundu. II. Hasan Saka Hükümeti’nde bayındırlık bakanlığı, Günaltay Hükümeti’nde başbakan yardımcılığı yaptı. Bir dönem gazetecilikle de uğraşan Erim, Başbakan Menderes’in isteği üzerine Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasının hazırlanışında görev aldı. 1961’de CHP milletvekili olarak yeniden TBMM’ye döndü. Türkiye’nin 13’ncü başbakanı olan Nihat Erim, Kandıra’dan çıkmış en önemli siyasetçilerinin başında gelir. 19 Temmuz 1980’de İstanbul’da bir silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.

Turan GÜNEŞ (1921-1982)

1921’de Kandıra’da doğdu. Güneş’in babası Hurşit Bey, annesi Tasfiye Hanım’dır. Evli ve iki çocuk babası olan Güneş 1982 yılında aramızdan ayrılmıştır. Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Güneş, 1945’de İstanbul Hukuk Fakültesi’nde Asistan, 1954’de doçent olarak görev yaptı. 1954-1957’de Demokratik Parti’den Kocaeli Milletvekili, 1956’da kurucu üyesi olduğu Hürriyet Partisi’nin Cumhuriyet Halk Partisi’ne katılması ile CHP yönetim kurulu üyesi daha sonra ise Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde İdari Hukuk Profesörü olmuştur. 1973’de Kocaeli Milletvekili seçilmiş ve I. Bülent Ecevit Hükümeti’nde Dışişleri Bakanı olduğu 1974 döneminde Kıbrıs Barış Harekatı gerçekleştirilmiştir. 1977’de II. Bülent Ecevit Hükümeti’nde Başbakan Yardımcısı olmuş, 12 Eylül 1980 sonrasında parlamentonun dağıtılması ve milletvekilliğinin sona ermesine rağmen Avrupa Konseyinde Türkiye'yi temsil etmiştir. Evli, 2 çocuk babasıdır.

FETHİ AŞKIN (1914-1978)

1914’de Kandıra’da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Gümrükler Genel Müdürlüğü, Kurucu Meclis Bakanlar Kurulu Üyeliği (6 Ocak 1961 - 25 Ekim 1961), Gümrük ve Tekel Bakanlığı ve Meksika büyükelçiliği yaptı. Evli ve bir çocuk babasıydı. 12 Nisan 1978’de yaşamını yitirdi.

M. KAZIM DİNÇ

1948 yılında Kandıra’da doğdu. Babası Fehmi Bey, annesi Dilber Hanım’dır. İlk ve orta öğretimi Kandıra’da tamamlayan Dinç, İstanbul Üniversitesi’nde Eczacılık Fakültesinden mezun olmasının ardından 2005 yılına kadar serbest eczacılık yaptı. 1975 yılında Adalet Partisi’nde siyasete başlayan Dinç, 1991 yılında yapılan seçimlerde DYP’den 19’uncu dönem Kocaeli milletvekili olarak parlamentoya girdi. 27 Kasım 1993 yılında kurulan 50’nci hükümette sağlık bakanı oldu. Kandıra Devlet Hastanesi’ne ve Kandıra’ya yaptığı hizmetlerle adını duyurdu. Görevi 1994 yılı Ağustos ayı sonuna kadar sürdü. Dinç evli ve 1 çocuk babasıdır.

AMİR ATEŞ

1942 yılında Kandıra’da doğdu. Babası Hafız Vehbi Efendi, annesi Dürdane Hanım'dır. Hafız olan babasının etkisinde kalan Ateş, gerek Kur-an ilimlerinde gerekse musiki alanında Hacı Hafız Akkuş Efendi, Kemal Batanay, Sabahattin Volkan, Saadettin Kaynak gibi değerli hocalarından ders ve feyzler almış hıfzını tamamlayarak hafız olmuştur. Eserlerinde bir çok makamı ustalıkla kullanan bestekarın büyük kısmı TRT repertuarında bulun 1000’i aşkın birbirinden güzel eserleri bulunmaktadır. Hicaz makamında "Seni ben unutmak istemedim ki", "Kaybolan yıldız gibi çıldıran yalnız gibi" Kürdîlihicazkâr makamında "Her güzel bağından bir gül seçerdi", Muhayyer Kürdi makamında "Bir kızıl goncaya benzer dudağın", Segah makamında "Ben seni unutmak için sevmedim" ve daha bir çok güzel şarkılarıyla musikimizdeki önemli yerini almıştır. Üsküdar Musiki Cemiyeti’ndeki hocalığının yanı sıra; bir çok dernekte de çalışmalar yapan Ateş, aynı zamanda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sanat danışmanıdır.

MUSTAFA KANDIRALI

Türk müziğinin klarnet üstatlarından biri olarak Kandıra’nın adını duyuran Mustafa Kandıralı, 1930 yılında Kandıra’da doğdu. Kandıralının babası Recep Bey annesi Fahriye Hanımdır. On üç yaşında Kandıra’daki evinden kaçıp yürüyerek İstanbul’a gelen Mustafa Kandıralı 50 yılı aşkın bir zaman dilimi içindeki sanat yaşamına onlarca plak, 20’den fazla kaset sığdırdı. Yaklaşık yirmi yıl boyunca TRT’deki programlarıyla neşeli bayram sabahlarının simgesi haline geldi. Safiye Ayla, Müzeyyen Senar, Zeki Müren gibi değerli yorumculara eşlik etti. Yeteneği, çalışkanlığı, esprili mizacı, seyirciye ve çalışma arkadaşlarına olan saygısı ile müzik dünyasında bir ekol yarattı. Sadece Türkiye’de değil yurtdışında da bir klarnet ustası olduğunu ispat etti, hayranlar edindi. Louis Armstrong ile beraber çaldı. Dünyanın dört bir tarafında yapılan konserler ve resitallere katıldı.

TUĞGENERAL ÜMİT YILMAZ

1961 yılında Kandıra doğdu. Jandarma Astsubay emeklisi olan Babası Emir Hüseyin Yılmaz'ın izinden giden Yılmaz, babasının askerlik görevi nedeni ile ilk, orta ve lise öğrenimini Kandıra dışında tamamladı. İstanbul Kuleli Askeri Lisesinin ardından Ankara Harp Okulu da bitirdi. 1982 yılında orduda göreve başlayan Yılmaz, çeşitli görevlerde bulunmasının ardından Bursa Jandarma Bölge Komutanı olarak Yüksek Askeri Şura kararlarıyla Ağustos 2013 yılında emekli oldu.

LALE AYTAMAN

1975-1980 yılları arasında TBMM Kocaeli Cumhuriyet Senatörü Dr. Abdullah Köseoğlu, babası; eski başbakanlardan Nihat Erim, dayısıdır. Emekli Büyükelçi Reha Aytaman ile evlidir. Lale Aytaman İstanbul Üniversitesi Alman dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmasının ardından Hamburg'da Alman Dili ve Edebiyatı doktorası yaptı. Ankara Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak Almanca dersler verdi. 1991-1995 yılları arasında Muğla Valisi olarak görev yaparak Türkiye’nin ilk kadın valisi unvanının sahibi oldu. 1995 yılında ANAP'tan Muğla milletvekili seçilmiştir. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi(AKPM)’de komisyon başkanlığına seçilen ilk Türk Milletvekilidir.

CEMAL TÜZÜN (1933-1970)

Kandıra'da 1933 yılında dünyaya gelen Cemal Tüzün, Orman Mühendisi Adil Tüzün’ün oğludur. 1954 - 1961 yıllarında iki dönem Demokrat Parti Kocaeli Milletvekilliği yapmış 1970 yılında vefat etmiştir.

ABDULLAH KÖSEOĞLU (1919-1983)

1919 yılında Kandıra’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Çocuk Hastalıkları ve Bakımı Mütehassısı olan Köseoğlu, birçok kurumda doktor ve başhekim yardımcılığı görevlerinde bulunmasının ardından (1975-1980) yılları arasında Cumhuriyet Senatosu Kocaeli Üyeliği ile Avrupa Konseyi Parlamento Asamblesi Türk Grubu Üyeliği yapmıştır.

SEDAT AKAY (1925-2006)

1925 yılında Kandıra'da dünyaya gelen Sedat Akay, İstanbul Üniversitesi Orman ve İktisat Fakültelerinden mezun olmuştur. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Üyeliği ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nda bir süre müfettiş olarak görev yapan Akay, TBMM'de 13’ncü ve 15’nci dönemlerde Adalet Partisi (AP) Kocaeli Milletvekili olarak görev yaptı. Akay, evli ve üç çocuk babasıydı.

EROL KÖSE

1934, Kandıra Turnalı Köyünde doğdu.  Babası Şevket Köse Kandıra’nın Turnalı Köyü’nden, annesi Adalet Köse Malaklar ve Belen Köyü’ndendir. Kabataş Lisesi’ni bitirmesinin ardından Hukuk Fakültesi’ni okurken babasının rahatsızlığı nedeniyle Kandıra’ya geri döndü. 1960 ihtilalinde İnşaat Mühendisi Erhan Yücel’le birlikte "Kandıra'nın Sesi" gazetesini kurarak, ihtilal sonrası CHP ve DP’lilerin aradaki gerginlikleri kaldırmak için gayret sarf etti. 1968 CHP İl Kongresi’nde İl Başkanlığı’na seçildi. 1971-1977 yılları arasında İzmit Belediye Başkanı olarak görev yaptı. 1987-1991 yılları arasında SHP'den Kocaeli milletvekilliği yaptı.  Evli ve iki çocuk babasıdır.

https://www.kandiralilar.com/haber/dunyadan-cennete-acilan-pencere-kandira-3.html

DEVAM EDECEK…

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.