Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

3Mar/120

Prof. Onat; Mezhepler din değildir

9 Prof. Onat; Mezhepler din değildir

Av. Ruhittin Sönmez Başkanlığındaki Kocaeli Aydınlar Ocağının Mart ayı toplantısında “Mezheplerin Stratejik Boyutu ve Mezhep Çatışmaları” konuşuldu.

Av. Ruhittin Sönmez’in açış konuşması ile başlayan toplantıda Ecz. Selçuk Arslan tarafından kürsüye davet edilen Devr-İ Alem Belgesel Program Yapımcısı ve Gebze Gazetesi sahibi İsmail Kahraman Türk Dünyasında gerçekleştirdiği çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslâm Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Onat “Mezheplerin Stratejik Boyutu ve Mezhep Çatışmaları” başlığı ile sunduğu konferansında; “Mezheplerin stratejik boyutu, beşeri oluşumdan başka bir şey değilken, her mezhebin sadece kendisini “fırkayı Naciye” olarak görmesinden, mezheplerin kendi görüşlerini bilerek ya da bilmeyerek dinle özdeşleştirmesinden ve mezhep farklılıkları yüzünden insanların birbirlerini öldürmekten çekinmemesinden kaynaklanmaktadır.

Bir kimsenin iyi Müslüman olması için herhangibir mezhep, tarikat ve cemaate dahil olması gerekmez. Müslümanların ondört asrı aşan tarihlerinde yüzlerce mezhep çatışması yaşanmıştır. Bu çatışmalar, sadece Şiilerle Sünniler arasında değil, Hanefilerle Şafiiler arasında da geçmiştir.

Peygamberimiz Hz. Muhammed zamanında bugünün faaliyet gösteren cemaat, tarikat ve mezhepleri yoktur. Şiilik meselesi arap ve farsların meselesi değil, bizzat Türklerin çözülmesi gereken meselesidir. Kur’an- Kerime göre şirkin sebebi insanın gurur ve kibiridir.

Bir kimsenin Müslüman olması için Kur’an’da belirtilen temel iman esaslarına (Tevhid, Ahiret, Nübüvvet) inanması yeterlidir. “Ben Müslümanım” diyen bir kimseye, hiç kimsenin “sen ne biçim Müslümansın?” diye soru sorma hakkı yoktur. İslam, hiçbir kimsenin, hiçbir mezhebin, cemaatin ya da tarikatın tekelinde değildir.

O zaman, yapılacak tek iş, İslam’ın ne olduğunun açık seçik insanlara anlatılmasıdır.” Dedi.

Büyük ilgi

Otel Asya’da Av. Ruhittin Sönmez ev sahipliğinde gerçekleşen yemekli toplantıya; Sakarya Aydınlar Ocağı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Cerrahoğlu, Kocaeli Aydınlar Ocağı İlim ve İstişare Kurulu Başkanı Nihat Gürer, Süperlas AŞ Genel<I style="mso-bidi-font-style: normal"> </I>Müdürü<I style="mso-bidi-font-style: normal"> </I>Ahmet Baklaya,Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Banu Gürer, Kamu-Sen İl Temsilcisi Süleyman Pekin, Devr-İ Alem Belgesel Program Yapımcısı ve Gebze Gazetesi sahibi İsmail Kahraman, İl Vaizi Dr. Ali Vasfi Kurt, Kocaeli Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Mehmet Karanfil, Kızılay Kocaeli Şube Başkanı Muzaffer Şişmanoğlu, Kocaeli Kandıralılar Derneği Başkan Yardımcısı Günay Gülcü, Kocaeli Çukurovalılar Derneği Başkanı Erdoğan Davut, Erzurumlular Vakfı Başkan Vekili Mustafa Selimoğlu, Ardahan Posof Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hamit Akbulut, eski İl Müftüsü Hikmet Kutlu, Kocaeli Yörükler Derneği Başkanı Mehmet Özer, İzmit Halk Eğitim Merkezi Müdürü Salih Aydın, Kavakçılık Enstitüsü Müdürü Dr. Faruk Şakir Özay, Türkocağı İzmit Şube Başkanı Aygutşad Selçuk, eski Kuruçeşme Belediye Başkanı Ali Kahraman, Yazar A. Hazer Hızal, Makine Yüksek Mühendisi Hüseyin Taşar, Derince Öğretmen evi Müdürü Cemalettin Yaman, Ecz. Selçuk Arslan, Kimya Mühendisi Fevzi İkizoğlu, Sigortacı Erdal Baykara, İnşaat Mühendisi Cengiz Aslan, Ziraat Mühendisi Hasan Uzunhasanoğlu, Diş Hekimi Ömer Erdal, eski Bahçecik Belediye Başkanı İbrahim Gencer, Başkan şirketler Grubunun Yönetim Kurulu Başkanı Esat Muratoğlu, Tekstilci- İşadamı Serhat Duyar, Makine Mühendisi Müfit Zık, Mimar Sedat Onaran, Makine Mühendisi Çetin Mut, Gayrimenkul Danışmanı Zekeriya Tiryaki, Av. Selim Selami Çakıcı, Tarihçi Nihal Özgirgin, Burak Şirket Müdürü İbrahim Yılmaz, sigortacı Sait Yıldırım, emekli Seka Daire Başkanı İlhan Özsoy, Dr. İsmail Çapcı, eski İSKİ Yönetim Kurulu üyesi Musa Ordu, Dr. Ali Değirmenci, emekli bürokrat Nuri Avcı, İşadamı İsmail Araç, Petrolcü Ahmet Şimşek, Orman Mühendisi İsmail Şan, İlahiyatçı İsmail Oğul, Av. Naci Kara, Gıda Teknoloji Uzmanı Selahattin Türkmen, İşadamı Adil Gülez, Makine Mühendisi Mustafa Dağdeviren, Petkim emeklisi İdris Türkten, Gökalp İlhan ve çok sayıda Aydınlar Ocağı üyesi katıldı.

Prof. Onat’a Plaket

Gelen çok sayıdaki soruyu cevaplayan Prof. Dr. Hasan Onat’a, Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Ruhittin Sönmez plaket, eşi nede Sakarya Aydınlar Ocağı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Cerrahoğlu’nun eşi Emel Cerrahoğlu Derneğin hediyesini takdim etti.

1 Prof. Dr.. Hasan Onat ve protokol masası

3 İsmail Kahraman, Nuri Avcı, Muzaffer Şişmanoğlu, Salih Aydın, Dr. Mehmet Karanfil ve Erdal Baykara

4 Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Ruhittin Sönmez, Prof. Dr. Hasan Onat’a plaket takdim ederken

5 Emekli İl Müftüsü Hikmet Kutlu, Devr-İ Alem Belgesel Program Yapımcısı ve Gebze Gazetesi sahibi İsmail Kahraman’a Ocağın hediyesi takdim ederken

6 Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslâm Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Onat kürsüde

7 Çetin Mut, Hasan Uzunhasanoğlu, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Cerrahoğlu

9 Toplantıya katılanlardan bir grup Prof. Dr. Hasan Onat ile birlikte

2012.03.02 prof hasan onat 071

2012.03.02 prof hasan onat 140 

2012.03.02 prof hasan onat 143

DSC_0143

DSC_0136 

DSC_0154

2012.03.02 prof hasan onat 010

2012.03.02 prof hasan onat 038

2012.03.02 prof hasan onat 040 

2012.03.02 prof hasan onat 061

2012.03.02 prof hasan onat 117

2012.03.02 prof hasan onat 120

2012.03.02 prof hasan onat 129

2012.03.02 prof hasan onat 132

2012.03.02 prof hasan onat 134

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.