Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

18Ağu/220

Kedilerin İnsan Sağlığına Yararları Nelerdir?

PHOTO-2022-08-16-18-39-26Kedilerin İnsan Sağlığına Yararları Nelerdir?

Evde Kedi beslemek psikolojiyi nasıl etkiler, kedi beslemenin sağlığa faydaları nelerdir, kedi beslemek hangi hastalıklarla uğraşmaya fayda vermektedir, kedi beslemek neden insana iyi hissettirir ve kedi beslemenin diğer yararları nelerdir? Kediler kendini neden sevdirir? Kediler stresi azaltır mı? Bu gibi sorular, kediler hakkında merek edilen şeylerden yalnızca birkaçıdır.

Bilindiği üzere son yıllarda, özellikle de ülkemizde evcil hayvan sahiplenme oranı iyice artmıştır. Sahiplenmek için en çok tercih edilen evcil hayvan ise kediler olmuştur. Hem minnoş hem sevimli hem de komik canlılar olan kediler, tarih boyunca insanlar için çok kıymetli canlılar olarak kabul edilmiştir.

Evcilleştirilme tarihleri, Eski Mısır dönemine kadar uzanan kediler, pek çok dinde kutsal veya şanslı hayvan olarak kabul edilmiştir. Kedilerin toplumsal olarak gördüğü değerin yanı sıra, bireysel olarak da insanlara pek çok fayda sağladığı bilinen bir gerçektir.

Üstelik bu faydaların birçoğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bilim insanları minik dostlarımız üzerinde bir dizi gözlem ve inceleme yaparak, kedilerin insan sağlığına faydalı olduğu tezini ispat etmiştir. Peki, kedilerin insanlara faydaları nelerdir? İşte evcil kedilerin insanlara ve insan sağlığına faydaları;

Psikolojik sorunlara, stres ve endişeye son!

Kedilerin, insanlar üzerindeki en iyi etkilerinden biri psikolojide olumlu tesir yapıp, stres ve endişeyi büyük oranda azaltıyor olmalarıdır. Bu nasıl mı başarıyorlar? Bunu için yalnızca var olmaları bile yeterli… Şöyle ki bugünün dünyasında, insanlar, iş, stres, koşuşturmaca ve geçim sıkıntısı gibi şehir hayatının getirdiği onlarca sorunla boğuşuyor.

Tüm bu hengamenin ve koşuşturmanın içinde evcil bir hayvanla iletişim kurmanın hayatınıza yaratıcılığı ve karşılıksız saf sevgiyi geri getireceği söylenebilir. Özellikle de bu bir kediyse… Evde, kedinizle ilgilenmek, onu okşayıp, sevmek, oyunlar oynamak ve ona sarılmak zihninizi genel kaygı ve endişelerden uzak tutarak, stres düzeyinizi büyük oranda ortadan kaldıracaktır.

Bu da size eve gitmek için bir sebep, rahatlamak için bir alan verecektir. Dolayısıyla rahatlıkla söyleyebilirim ki; kediler insanlarda stres ve endişeyi azaltıyor! Hatta kediler insanlara psikolojik olarak iyi geliyor…

İyi çalışan kalp ve dolaşım sistemi

Son yıllarda Minnesota Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, kedilerin insanlar üzerinde olumlu etkilerini gözler önüne sermeyi başarmıştır. Yapılan araştırma ile evinde kedi beslemeyen insanlar, kedi besleyenlere oranla, kalp ve damar hastalıklarından hayatını kaybetmeye, %30 – 40’lık bir yüzdeyle daha fazla yatkın oldukları ortaya konulmuştur.

Buna bağlı olarak, kedi sahibi olan insanların kalp krizi gibi ani durumlar sonucu hayatını kaybetme olasılığı da büyük oranda azalıyor. Bu konuda yapılmış olan bir başka araştırma ise evcil hayvan sahiplerinin, hiç hayvan beslemeyenlere kıyasla hangi şiddette olursa olsun kalp krizi geçirdikten sonra hayatta kalma olasılıklarının daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Dolayısıyla bu da kedilerin, dikkatli beslenme, spor ve diyet gibi önemli hususlar kadar, kalp sağlığına iyi geldiğini gösteriyor.

Güçlendirilmiş bir bağışıklık sistemi

Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için stresten uzak kalmak, gülüp, eğlenecek kadar enerjik olmak ve iyi beslenmek gibi bir dizi unsuru yerine getiriyor olmamız gerekiyor. İyi beslenmek sizinle ilgilidir; fakat insanların mutlu olabilmesi için bir takım yardımcı etkenlere ihtiyacı vardır. Bu etkenlerden biri de hiç şüphesiz evde bir evcil hayvan besliyor olmaktır.

Pek çok araştırmaya göre, kediler, sosyal iletişimin artıp, depresyon gibi ruhsal problemlerin azalmasına yardımcı oluyor. Zira kediler, her türlü halleriyle insanların gülümsemesini, eğlenmesini ve mutlu olmasını sağlıyor. Ayrıca kedinizle çeşitli oyunlar oynamanız, hareket ve egzersiz düzeyinizi arttırdığı gibi enerjinizi de her daim yüksek tutuyor.

Tüm bu olumlu faktörler bir araya geldiğinde ise bağışıklık sisteminizin daha da güçlendirip, sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam etmesini sağlıyor. Bunun yanı sıra kediler, sahipleri kendilerini iyi hissetmediği zaman bunu hissediyor. Ve hatta sahiplerini rahatlatarak daha iyi hissetmelerini sağlamaya çalışıyor.

Yüksek tansiyon mu?

Kedileri sevmenin sakinleştirici bir etkisi olduğunu ve tansiyonu dengelediğini biliyor muydunuz? Evet, tam olarak gerçek bu! Kediler, insanlarda, tansiyonu düşüren inanılmaz bir etkiye sahip. Buffalo’daki New York Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar sonucunda, evcil hayvan sahiplerinin diğerlerine göre çok daha düşük tansiyona sahip olduğunu ortaya konulmuştur.

Solunum yolu rahatsızlıkları ve alerjiler

Evcil hayvan beslemenin çocukların sağlığı için iyi olmayacağı görüşü tamamen bir yanılgıdan ibarettir. Bu bilgi, kediler hakkında yaygın olarak bilinen ve doğru zannedilen en önemli yanlışlardan biridir. Yapılan araştırmalar, kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarla büyüyen çocukların bağışıklık sistemlerinin alerjenlere karşı daha korunaklı olduğunu ortaya koyuyor.

Buna ek olarak, özellikle kedilerle küçük yaşlardan itibaren iç içe olan çocukların solunum rahatsızlıklarına yakalanma ihtimalleri de daha az oluyor. Ayrıca evcil hayvanlarla büyüyen çocukların, ilerleyen yaşlarında insanlarla iletişimlerinde daha başarılı oldukları ve daha iyi empati kurdukları da su götürmez bir gerçek.

Kolesterol ve trigliserit

Kanada’da 2006 yılında yapılan bilimsel bir çalışmaya göre, kedi sahibi olmak, kolesterol ve trigliserit gibi rahatsızlıklarda, bazı ilaçlardan dahi daha iyi bir etkiye sahip. Dolayısıyla kolesterol ve trigliserit gibi bir sorunla baş ediyorsanız, sağlıklı beslenme ve egzersizin yanına, kedileri de ekleyin!

Kemikler ve kaslar

Tüm kediler, 20 ila 140 hz arasında mırıldar. Peki bu mırıltının iyileştirici etkileri olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle de kemik ve kas yaralanmalarında… Kedilerin 25 ile 50 hz ve 100 ile 200 hz frekans aralarında mırıldanması, kemikleri iyileştiriyor. Kemiklerin yanı sıra, tendon, kas ve bağ dok gibi yumuşak dokular üzerinde de etkili olan kedi mırıltısı, iltihap ve şişliklere iyi geliyor.

Felç olasılığı

Amerika’nın en önemli eğitim kurumlarından biri olan Minnesota Üniversitesi’nin yaptığı bir çalışma sonucu, kedi beslemenin felç riskini 3’te 1 oranına varana kadar azalttığı ortaya konulmuştur.

Çağın sorunu: Depresyonu hayatınızdan çıkartın!

Kedilerle ilgili doğru zannedilen yanlışlardan biri de onların asosyal, soğuk hayvanlar olduğu ve insanlarla iletişim kurmaya yanaşmadıklarıdır. Esasen her kedi sahibi, kedilerin, sevgi dolu canlılar olduğunu bilir.

Özellikle ruh halini iyileştirme konusunda oldukça başarılı bir etkiye sahip olan kediler, sahiplerinin, daha iyi hissetmesini ve rahatlamasını sağlıyor. Buna bağlı olarak depresyon riski de bir nevi ortadan kalkıyor.

Yalnızlığa son! Ver elini aşk…

Evinde kedi besleyen bir kişinin yalnızlıktan yakındığına belki de hiç şahit olmamışsınızdır. Çünkü kişi yalnız yaşıyor olsa bile bir kedisi varsa bunu asla bir yalnızlık olarak görmüyor. Dolayısıyla kediler, insanlardaki yalnızlık hissini ortadan kaldırıyor.

Yorucu bir günün ardından eve girdiğinizde, kedinizin sizi özlemle karşılaması, inanın tüm yorgunluğunuzu unutturuyor. Ayrıca kedinizle oyun oynayıp, vakit geçirmek, ona sarılıp, öpmek moralinizi büyük oranda yükseltecektir.

Bunun yanı sıra kedi sahibi olmak, yeni bir ilişkiye başlamanızı dahi sağlayabilir. Nasıl mı? Şöyle ki İngiltere’de yapılan bir çalışmaya göre kadınların %82’si kedisi olan bir erkeğe daha fazla ilgi duyuyor. Köpeklerin katkısı da azımsanacak kadar olmasa da anket katılımcıların %90’ı kedi sahibi erkeklerin daha nazik ve daha duygusal olduğunu düşünüyor.

Hastaneler ve masrafları

Pek çok araştırmaya göre kedisi olan insanlar, daha az doktora gidiyor veya hastaneye gitmiş ve hatta orada kalmış olsalar bile daha erken taburcu oluyor. Dolayısıyla evcil hayvan sahipleri, hem hastane masraflarından hem de hastanede geçen sıkıntılı süreçten kısa sürede kurtulabiliyor.

Evcil hayvanların insanlar üzerindeki bu etkisi, birçok bakım evi ve özel eğitim okulu tarafından terapi yöntemi olarak kullanılıyor. Yurt dışında rehabilitasyon, ruhsal tedavi ve bakım evi gibi kurumlarda terapi köpeği ve kedisi bulunuyor.

Egzersiz, spor ve hatta form tutma!

Kediler, köpekler kadar egzersize ihtiyaç duymasalar da, her biri oynamayı seven enerjik canlılardır. Kedinizle evde vakit geçirirken onunla oyunlar oynayarak bir yandan hayatınıza hareket katabilir, bir nevi evde egzersiz yapma fırsatı elde edebilirsiniz.

Egzersiz ve hareket demek, aynı zamanda form tutmak anlamına da geliyor. Hareketsiz bir vücut nasıl yağlanmaya daha müsaitse, hareketli bir vücut, kalorileri ve yağları kolayca yakabiliyor. Bizden söylemesi!

Düzenli bir kan basıncı

Kedilerin kan basıncı konusunda da insanlara pek çok faydası olduğu biliniyor. Yapılan bir dizi araştırma, normal şartlarda yüksek kan basıncı sorunundan mustarip olan insanların, kedi severken kas basınçlarının düştüğünü ortaya koyuyor. Bunun düşüşün sebebi ise kedilerin insanlara vermiş olduğu sakinleştirici etki… Bu etki sayesinde insanlarda kan basıncı daha düzenli oluyor.

Kedin kadar zeki misin?

Bristol Üniversitesi’nce gerçekleştirilen bir araştırmaya göre kedi sahibi insanların üniversite bitirme oranı köpek sahibi olanlara nazaran daha yüksek. Buna ek olarak; 2014 yılında Wisconsin’de yapılan bir araştırma, kedi sahibi olan üniversite öğrencilerinin daha yüksek notlar aldığını ortaya koymuştur.

Düzenli bir uyku düzeni…

Kimi kediler tüm gece uyumayıp, evin altını üstüne getirerek sahibini de uyutmasa da kimileri kıvrılıp minnoş bir halde uykuya dalıyor. İngiltere’de gerçekleştirilen 4 – 5 ortak araştırmanın sonucunda, kadınların eşleri yerine kedileri ile yatmayı tercih ettiği ortaya çıkmıştır.

Kedilerin geceleri rahatsızlık vermesi ile ilgili yapılan bir başka ankete göre ise kedilerin geceleri rahatsızlık verdiğini ve uyutmadığını söyleyenler yalnızca %20 oranında!

Hayatın mı tehlikede? Kedin varsa, korkma!

Kedilerin sahiplerini umursamadıkları ve kendi başlarına buyruk oldukları, onlar hakkında ileri atılan en büyük safsatalardan biridir. Zira tarihe bakacak olursak, geçmişten günümüze kadar, kedilerin hayatını kurtardığı insanların sayısı bir hayli fazladır. Buna verilebilecek en güzel örnek bir gemi kedisi olan Simon’dur.

Simon, İngiliz donanmasının gemisinde yaşamış efsanevi bir kedidir. İngiliz donanmasına ait geminin bitmeye yüz tutmuş yiyecek stoklarına saldıran farelere geçit vermeyen Simon, bu sayede uzun bir süre askerlerin karnının doymasını sağlamış.

Sakinleştirici, yatıştırıcı etkisinin yanı sıra bir hayli komik ve sevimli halleriyle donanmadaki askerlerin moralini de yüksek tutan Simon, tüm bu gayretleri sonucunda madalya bile almış. Simon, bir kenara, çoğu kedi bazı tehlikeli durumları önceden sezebilmektedir.

Mesela epilepsi nöbeti gelmeden hisseden ve tepkisiyle sahibini uyaran kedilerden tutun da gaz sızıntısı gibi tehlikeleri, keskin burunları sayesinde hemen oracıkta fark eden kedilere kadar bir dizi örnek mevcut.

Kedilerin çocuklara faydaları

Kediler çocuklara sorumluluk bilincini aşılar

Çocuğunuz çevresindekilerle iletişim kuracak kadar büyümüşse, artık evcil hayvanlarınızın bakım görevine de dahil olabilir demektir. Mesela kedinizin mama ve su kabını yenilemek, tazelemek ve kapları yeri geldiğinde temizlemek gibi görevler vererek çocuğunuza sorumluluk bilincini yavaş yavaş aşılamaya başlayabilirsiniz.

Zaman içerisinde çocuğunuz, kedinizi taramaya, onunla ilgilenmeye ve ona birtakım şeyler öğretmeye de başlayacaktır. Dolayısıyla kedi ile çocuğunuz arasında bir bağ oluşacak, kediniz, çocuğunuza güvenecek ve onun söylediği her şeye uyacaktır.

Bu da çocuğunuzun kendini bir lider gibi hissetmesini sağlayıp, ona belirli sorumluluklar yükleyecektir. Bu şekilde yetişen bir çocuğun da ileride sorumluluk sahibi lider ruhlu bir yetişkin olması kaçınılmazdır.

Sabrı ve kendini kontrol edebilmeyi öğretir

İster kedi olsun isterse de köpek, evcil hayvanların pek çoğu her zaman olmasını istediğimiz gibi davranmazlar. Bazen aşırı heyecanlanıp çok fazla zıplarlar, havlarlar, salya aktırlar, pençelerler, ısırırlar, gagalarlar veya kişisel eşyalarınıza zarar verirler. Bir nevi yaramazlık gibi düşünebilirsiniz. Evcil hayvanının tüm yaramazlıklarıyla baş etmeyi öğrenen bir çocuk, sabretmeyi de öğrenmiş demektir.

Her ne kadar evcil hayvanların yaramazlıkları bazen sinir bozucu olsa da bir hayvana karşı sabırlı olmayı öğrenmek, çocuklara aynı zamanda kendi kendini kontrol etmeyi de öğretecektir. Böylelikle çocuklar, dikkatli, sabırlı ve düşünceli davranmanın, bağırmaktan, kırıp, dökmekten ve öfkelenmekten çok daha etkili olduğunu anlayacaklar.

Aile ve kardeşlik bağlarını güçlendirir

Evde evcil hayvan beslemek, ailelerin ve kardeşlerin arasındaki bağın daha da güçlenmesini sağlayabilir. Nasıl mı? Şöyle ki evcil hayvan beslenen evlerde, genellikle ailelerin birlikte yaptığı faaliyetlerin odak noktası yine evcil hayvanlardır. Zira minik dostlarımız, aileler için ömür boyu sürecek birbirinden anlamlı ve özel anıların oluşmasına da vesile olacaktır.

Bunların yanı sıra evde kedi veya köpek besliyor olmak, iş bölümü ve paylaşımı gibi önemli hususları da çocuklara öğretecektir. Mesela kalabalık bir ailede, kardeşlerden biri köpeği yürüyüşe çıkarırken, diğeri temizlik ve beslenme ile ilgilenerek sorumlulukları paylaşacaktır. Bir yandan da hayvanlarla vakit geçirerek, oyunlar oynayacak ve mutlu olacaklardır.

Paylaşmayı öğretir

Çocukların evcil hayvanlarıyla iletişim ve bağ kurma yollarından biri, kendilerine ait olan bir şeyi hayvanlarıyla paylaşmaktır. Kedi veya köpekleriyle yiyecek, içecek ve oyuncaklarını paylaşan çocuklar, böylelikle onlarla sıkı bir bağ kurmaya başlayacaktır.

Bununla birlikte paylaşımcı olmanın güzel bir şey olduğunu öğrenecek ve bundan sonraki hayatlarında paylaşmaya önem veren bireyler olacaklardır. Dolayısıyla evcil hayvanların çocuklara sağladığı en önemli faydalardan biri onlara paylaşmayı öğretmesidir.

Biyolojinin ilk temelleri!

Evcil hayvanlarla büyüyen veya hayvanlar etrafında zaman geçiren çocukların, okula başlamadan önce biyolojinin temellerini anlama olasılığı çok daha yüksektir. Zira çevresinde inceleyebileceği bir hayvan bulunduğundan bu fırsatı kaçırmayacak ve onu tanımaya çalışacaktır.

Mesela kedilerinin bıyıklarını sayacak, kalp atışlarını ve karın gurultularını dinleyecek, patilerini inceleyecekler. Bu sayede başka bir canlının yaşam biçimine şahit olacak ve bu deneyimi okulda bir artı olarak kullanabileceklerdir.

Kedilerle büyüyen çocuklar daha özgüvenli!

Küçük çocuklar, diğer yaşıtlarıyla nasıl iletişim kurmaya çalışıyorlarsa, aynı şekilde hayvanlarla da ilişki kurmaya çalışırlar. Hayvanlarla konuşur, onlarla oynar, kucaklaşır ve hatta onlara sarılırlar. Çocuklar, hayvanlara karşı besledikleri en içten duyguları, yargılanma korkusu olmadan yansıtırlar.

Böylece duygularını özgürce, korkmadan ifade etmeyi öğrenirler. Dolayısıyla bu durum çocukların özgüvenini de büyük oranda arttıracaktır.

Empati ve şefkat

Hayvanlar (özellikle de köpekler) oldukça duygusal canlılardır. Tıpkı çocuklar gibi… Aslında köpekler, lezzetli atıştırmalık istekleri, oyuncakları ile oynamak için sınırsız enerjiye sahip olmaları gibi birçok yönden çocuklara benzetilebilirler. Hayvanlarla bağ kurabilen çocukların duygu temelleri daha sağlam ve mutluluk üzerine kurulur.

Bu durum ileriki hayatlarında diğer insanlarla iletişim kumalarını da kolaylaştırır. Mesela köpekleriyle yakın ilişkisi olan çocukların, arkadaşlık ve dostluk gibi önemli kavramları anlama olasılığı çok daha yüksektir. Bunların yanı sıra evinizde bir evcil hayvan besliyorsanız, çocuğunuz da hayvan bakımını ve ihtiyaçlarını öğrenecektir.

Ayrıca hayvanları anlamaya çalışacak ve aç mı, üşüyor mu, dışarı çıkmak mı istiyor, rüzgardan ya da yağmurdan korkuyor mu gibi bir dizi düşünceyle onlara yardımcı olmaya çalışacaktır. Bu da çocuğunuzda empati yeteneğini geliştirecektir.

Koşulsuz sevgiyi öğretir

Hayvanlar, nasıl göründüğünüzü, zayıf ya da şişman olup olmadığınızı, zengin ya da fakir olup olmadığınızı umursamadan sizi koşulsuz bir şekilde severler. Yeter ki onlara sevgiyle ve şefkatle yaklaşın… Onları incitecek bir şey yapmış olsanız bile her seferinde affedici olur ve incindiklerini hemen unuturlar.

Ne yargılarlar ne de eleştirirler; yalnızca koşulsuz bir şekilde severler. Dolayısıyla evcil hayvanlar, çocuklara, koşulsuz sevginin anlamını, hiçbir kimsenin veya ebeveynin yapamayacağı bir şekilde öğretirler.

Çocukların okuma becerilerini geliştirir

Hayvanlar evde ve okulda, çocuklar için harika birer okuma arkadaşıdır. Bazı okullarda, çocukların bir köpeğe kitap okuyarak alıştırma yapmasının oldukça faydalı olduğunu düşünüyor ve aileleri bu konuda teşvik etmeye çalışıyor.

Çocukların hayvanlara kitap okuması, onların daha rahat bir şekilde, doğrusuyla yanlışıyla, utanmasına gerek kalmadan yapabildikleri bir şeydir. Zira hayvanlar, sınıf arkadaşları veya çevrelerindeki diğer insanlar gibi onları sürekli düzeltip, eleştirmeyecektir.

Dolayısıyla çocuklar, hata yapmaktan çekinmeden, utanmadan hayvan dostlarına kitap okuyacak ve bu sayede okuma becerilerini geliştireceklerdir.

Kedilerin hayatınıza ne gibi artılar katacağını öğrenmek için Yalnızca kedi sahiplerinin anlayacağı şeyler! ve Kedi mi köpek mi? Kedileri öne çıkaran 10 neden! başlıklı yazılarımıza da bir göz atın derim!

https://blog.petibom.com/kedilerin-insanlara-faydalari/

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.