Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

8Mar/110

50 yıl önce 50 yıl sonra…

ZEKİ HACIİBRAHİMOĞLU 008 İstanbul Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezinde Üstün İnanç’ın yönettiği kültür sohbetlerinin bu ayki konuğu olan sitemiz yazarlarından Av. Zeki Hacıibrahimoğlu, 27 Mayıs darbesini, o dönemin MGK üyesi Ahmet Er’in kaleminden dile getirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığının her ay düzenlediği kültür sohbetlerinin Mart programında 50 yıl öncesinin Türkiye’si ve İstanbul’u konuşuldu.

Ahmet Er; anılarını paylaştığı Av. Zeki Hacıibrahimoğlu’na 27 Mayıs 1960 darbesinde Albay Alparslan Türkeş ile birlikte içerisinde yer aldıkları ondörtler grubunun Adnan Menderes ve arkadaşlarının idamına karşı olduklarını ancak askeri cuntanın baskılarına direnemediklerini söylüyor.

İdam cezalarına karşı çıktıkları için 13 Kasım 1960’da Alparslan Türkeş, Ahmet Er, Muzaffer Özdağ’ın da içerisinde yer aldığı 14 subay yurt dışına sürgüne gönderilmişti. Ahmet Er; Alparslan Türkeş’in sürgüne gönderildiği Yeni Delhi’den ihtilali ve idamları eleştiren bir mektubu Genel Kurmay’a yazdığını hatırlatıyor. 27 Mayıs darbesinin aslında ülkenin milli birlik ve bütünlüğünün tehlike altında olduğundan değil CHP’nin menfaatleri doğrultusunda yapıldığını söylüyor. CHP’nin ve İsmet İnönü’nün halkın gücünü arkasına alan Adnan Menderes’i demokratik yolla iktidardan indiremeyince askeri darbe’yi teşvik ettiklerini belirtiyor.

Av. Zeki Hacıibrahimoğlu konuşmasının son bölümünde; “50 yıl önce yaşananlar günümüzde de cereyan etmekte, ancak başarılı olunamamaktadır. Bu tür müdahalelere fırsatta verilmemelidir.” dedi.

ZEKİ HACIİBRAHİMOĞLU 008 Av. Zeki Hacıibrahimoğlu, Üstün İnanç

ZEKİ HACIİBRAHİMOĞLU 009 Ahmet Er’in hayat hikayesi

ZEKİ HACIİBRAHİMOĞLU 011 Av. Zeki Hacıibrahimoğlu 50 yıl öncesini anlatırken

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.