Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

26Nis/220

23 Nisan ve Kuvay-i Milliyeciler… / Av. Zeki HACIİBRAHİMOĞLU

zeki hacıibrahimoğlu23 Nisan ve Kuvay-i Milliyeciler… / Av. Zeki HACIİBRAHİMOĞLU

Bundan tam 102 yıl evvel Anadolu’nun karabağrında Ankara’da Kuvayi Milliyeciler toplandılar. Altı asır üç kıtada dimdik duran ve yedi düvele hükmeden Osmanlı İmparatorluğu çökmüş, dağılmış, vatan parça parça, millet yaralı, imanımızdan, vicdanımızdan, kalbimizden başka her yerimiz gasp edilmiş zaptedilmişti.

İşte böyle bir zamanda heyeti temsiliye adına Mustafa Kemal bütün vilayetlere kuva-i milliye temsilcilerine, kumandanlarına beş maddelik bir telgraf gönderir. Bu telgrafta neler yapılacağı, meclisin nasıl açılacağı anlatıldıktan sonra telgrafın altında heyeti temsiliye adına Mustafa Kemal yazarak telgrafı bütün muhataplara göndermiştir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Nasıl açıldı?
23 Nisan Cuma günü mebuslar ve Ankaralılar Hacı Bayram Veli Camii önünde toplandılar. Cuma namazı kılındıktan sonra üç mebus ve hoca Kuran-ı Kerimden sureler okudular. Duasını da mecliste okumak üzere camiden çıktılar. Hacı Bayram velinin sancağını çıkardılar. Sinop mebusu hoca Abdullah efendi yeşil örtü üzerinde Kuran-ı kerim ve sakal-ı şerif bulunan bir rahleyi başına koydu. Caminin etrafında toplanmış olan halk tekbirler getirerek harekete geçtiler.
İki sıra olmuş askerlerde rahleyi taşıyan mebusun etrafında dizildiler. Alay, Karaoğlan caddesinden ulus meydanına geçti. Bu büyük kalabalık nihayet meclisin önünde durdu. Bursa mebusu hoca Fehmi efendi bir dua okudu. Bundan sonra meclisin kapısı önünde iki kurban kesildi. En önde Ankara mebusu Mustafa Kemal Paşa arkasında mebuslarla birlikte içeri girdiler.

Hoca Bayram Veli’nin sancağını kürsüye diktiler. Kur-an-ı kerim ile sakal-ı şerifi de kürsüye koydular. Mebuslar meclisinin içinde dua ettiler. İşte Ankara’da böyle toplanıldı, işte vatan böyle kurtuldu. Vatanı kurtaran ruh Kuvayı milliye ruhudur. Kısaca din, iman ve gayrettir.

23 Nisan Egemenlik bayramı bunun için çok önemlidir. Bu ruhu mutlaka Türk gençliğine aşılamak gerekmektedir. Bu ruhla üniter devlet yapımız daha iyi korunur. Bayrağımız gönderde şerefle dalgalanır. Türk milleti her zaman mesut ve bahtiyar olacaktır.

İngiliz uşakları Atatürk’e kâfir derler ama kız erkek bakmadan Kur-an öğrenmek isteyen çocuklara tecavüz ederler. Ama Müslümanlığı da kimseye vermezler.

Yüce Allah büyük Türk milletini korusun ve yüceltsin. Amin…

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.