Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

14Şub/220

Elif ve Vav Harflerinin Anlamı Nedir?

unnamed (2)

Elif ve Vav Harflerinin Anlamı Nedir?

İki harf Elif ve Vav; Yaşam denen kısa serüvenin özeti aslında.

Anne karnında Vav şekliyle başlayan serüvenin, dünyadaki dimdik duruşunla Elif oluşun...

Nihayetinde ebediyete göçerken son halin yine Vav şeklini alışın...

Elif, Arapça öğrenmeye başladığınızda ilk karşınıza çıkan harftir. Yazılışında incelik ve asalet taşır, diğer tüm harflere ilham verip kaynak olur. Kendinden sonra hiç bir harfle birleşmez. Tek başına bile Allah'ı sembolize eder Tasavvufta.

Yaradanın sembolüdür Elif, Allah lafzı Elif ile başlar ve aslında Allah'ın birliğine de işaret eder dimdik duruşu, 1 harfine benzeyişiyle. Ebced hesabında da yine Elif Bir harfine tekabül eder.

Elif'in Anlamı Nedir?

Bütün harflere kaynak olan Elif, farklı şekiller alıp kıvrılmasıyla diğer harfleri meydana getirir. Böylece dimdik oluşu diğer harflere de yaşam kaynağı olur. Bazen bükülür, bazen süzülür tıpkı insanoğlunun yaşam serüvenindeki halleri gibi.

Elif'tir o, bir kere sonsuzluktur, baki olan Allah'tır. Her şeyin başıdır Kuran'ın başı olduğu gibi. İster harf olarak ister sayı olarak çıksın karşına, o daima dik yazılır. Elif'tir çünkü o…

Divan şiirlerinde aşkı ve sevgiyi ifade eder Elif, Tasavvufta Allah'ı, Fars edebiyatında ise Doğruluğu. Her daim dik ve asil duruşuyla güzelliği anlatır insanoğluna, doğru yolda oluşu.

Osmanlı döneminde Cülus denilen, Babüssaade önünde yapılan padişahın tahta çıkma törenlerinde ise padişahların alınlarına Elif çekilirdi. Sonrasında halk da bu adeti yaygınlaştırdı ve Elif'i hayatının bir parçası yaptı.

Manilere, şiirlere, şarkılara, aşklara hep konu oldu Elif. Bir söyleyen bin söyledi "Elif" diye…

Gül neyi simgeler?

Gül bazen Allah'ın güzelliği, bazen de Hz. Muhammed'in simgesidir. Güzel koktuğu için Hz. Muhammed'in terine de gül denilmiştir (Uludağ, 2001).

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Kategori: Mesaj Yorum gönder.
Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.