Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

22Oca/220

Kandıra Medyası

Akca-Koca-Anit-Mezari-manset

Kandıra Medyası

Kandıra’nın Gazeteleri, Radyo ve İnternet Siteleri

Medya; radyo, televizyon, gazete, dergi, İnternet gibi bilgi depolamak ve iletmek için kullanılan yazılı, basılı, görsel ve işitsel iletişim araçlarını ve ortamını ifade etmektedir. Medyanın kamuoyunu açıklama, oluşturma, iktidarı, devlet kurum ve kuruluşlarının faaliyetlerini halk adına denetleme, eleştirme gibi önemli görevleri vardır.

İletişim; “Duygu ve düşüncelerin akla uygun biçimde başkalarına aktarılması, bildirim ve haberleşmedir.

İnsanlık var oluşundan beri birtakım araç ve yöntemlerle iletişim halindedir. İletişimin amacı geçmişten günümüze kadar değişmemekle birlikte değişen iletişim araçları ve biçimleri olmuştur.

17. yüzyıldan itibaren yazılı basın alanında meydana gelen gelişmeler basının 4. Güç olarak kabul edilmesine neden olurken, 21. Yüzyılda ise “sosyal medya” 5. Güç olarak karşımıza çıkmıştır.

Kandıra; Kocaeli’nin kuzeyinde Karadeniz’e kıyısı olan, Kocaeli’nin sanayileşmesine paralel şehre göç veren gelenekselliğini koruyan bir ilçesidir. Kandıra medyası ilçe nüfusunun üzerinde bir kitlenin ilgi alanındadır. Dışarıda olanlar için Kandıra’dan haber almak daha da önem kazanmaktadır. 1960 yılında yayın hayatına başlayan “Kandıra’nın Sesi” gazetesi İzmit’te Kandıralı işçilerin çalıştığı SEKA Kağıt Fabrikasında da iş çıkışlarında dağıtılmıştır.

Kandıra’da 1960 yılından beri medya hareketliliğini gözlemlemekteyiz. Kandıra’da çıkan yayın organları yanında Kandıralı gazeteciler Kocaeli gazetelerinde Kandıra’ya özel sayfa hazırlamış, Ulusal Haber ajanslarında muhabirlik yapmıştır.

Basılı Gazeteler:

1-Kandıra’nın Sesi(1960): Kandıra’da yayınlanan ilk gazetedir. Sahibi İzmit Belediye Başkanlığı ve milletvekilliği yapmış Erol Köse’dir. Mesul Müdür Yüksek Mühendis Erhan Yücel’dir. Gazetenin sloganı “Devrimci Müstakil Gazete”dir. Çarşı içi 56 numara Kandıra adresinden idare edilmektedir. Gazete; 20 Temmuz 1960’dan 28 Aralık 1960 tarihine kadar 4 sayfa halinde 24 sayı yayınlanmıştır. İlk sayıları İzmit Azim Matbaasında, son sayıları Adapazarı’nda Teziş Matbaasında basılmıştır.

<IMG src="file:///C:\Users\EKO_14~1\AppData\Local\Temp\msohtmlclip1\01\clip_image002.jpg" width=545 height=640 v:shapes="">

Erol Köse; “1960 darbesi sonrasında durumun daha da sertleşmeye başladığını görünce biz bunu önlemek için bir gazete çıkarmamız gerektiğini mühendis Erhan Yücel arkadaşım ile birlikte düşündük ve Kocaeli Bizimşehir matbaasından yararlanarak Kandıra’nın Sesi gazetesini kurduk ve benim ilk yazım da; “Yaparken Yıkmayalım” idi” dedi. Bu yazı; “Hiçbir parti faaliyetinin olmadığı şu günlerde özlemini duyduğumuz kardeşlik hislerinin günden güne kuvvet bulduğunu görmekle sevinç duyuyor ve yakınlaşmanın parti faaliyetleri başladığı günlerde de devamını en samimi duygularla istiyoruz” cümleleri ile başlamaktadır.

Gazete Erol Köse’nin askerliği sebebi ile 28 Aralık 1960’dan sonra yayınlanamamış ve 24 sayı ile yayın hayatına son vermiştir.

2- Anadolu’da Kandıra Postası Gazetesi(1963): 10 Eylül 1963 yılında yayınlanmaya başlayan gazete Salı ve Cuma olmak üzere haftada iki gün iki sayfa halinde çıkarılmaktaydı. Gazetenin alt başlığı; “Siyasi, İktisadi, Sosyal, Milliyetçi Gazete” iken daha sonra “Tarafsız Siyasi Gazete” yapılmıştır. Gazetenin ebatları 28.5x40.5 tek yaprak 5 sütun idi. Sahibi Hikmet Filiz, Sorumlu Müdürü; Hüsametttin Bakan’dır. İdare yeri önce Türk Ocağı Cad. no: 15 iken daha sonra Kandıra Belediye Sarayı Altı no:4 adresi olmuştur. Gazete 15 Ekim 1963 tarihli 10. sayısından sonra yayınlanmamıştır. “Çıkarken” başlıklı yazıda; “…Kocaeli’nin önemli bir ilçesi olan Kandıra’nın önemli bir eksikliğini gidermek kendi çapımızca bu ilçenin sosyal problemlerini ortaya koymak, yapıcı uyarmalarda bulunmak, yani kısaca bir gazetenin tarafsız bir çalışma sistemi ile bu ilçede yaşayanlara yardımcı ve garanti olabilmesidir…” denilmektedir. <IMG src="file:///C:\Users\EKO_14~1\AppData\Local\Temp\msohtmlclip1\01\clip_image004.jpg" width=293 height=440 v:shapes="">

3- Gazete K. Gazetesi(1967): İdare yeri Orhangazi Caddesidir. “Siyasi Haftalık Mizahi Gazete” alt başlığını taşımaktadır. Sahibi Samim Tara’dır.

4-Yeni Kandıra Gazetesi(1967):“Haftalık Siyasi Gazete”dir. Sahibi Erdoğan Çelebi’dir.

5. Kandıra’nın Sesi Gazetesi (1995): 1995 yılında Ünal CANKURT tarafından 15 günde bir 4 sayfa olarak normal gazete ebadında yayınlanmaya başladı. Erol Köse tarafından aynı adla 1960 yılında çıkarılan Gazete ile ilişkisi yoktur. Önce Çağdaş Kocaeli Gazetesinde daha sonra muhtelif Kocaeli gazetelerinde bir sayfa olarak yayın hayatına başladı. Gazete 2021 yılında Kocaeli Demokrat Gazetesi’nde bir sayfa ayrılmış olarak yayın hayatını devam ettirmektedir. Gazete 2007 yılından beri “Kandıra’nın Sesi” haber portalı şeklinde a günlük olarak da çıkarılmaktadır.

Cankurt, “Kandıra’ya faydalı olabilmek düşüncesiyle gazeteciliğe başladığını ifade etti.

6- Kandıra Haber Gazetesi (2008): İmtiyaz sahibi ve Sorumlu yazı İşleri Müdürü; Çetin Şahin, Yayın Yönetmeni Tarık Özaydın’dır. Kandıra’da şubesi bulunan gazetenin idare adresi; İstiklal Mah. Ekin Sk. No:6 kat 1 daire 2 Ümraniye/İstanbul’dur. Yayın YönetmeniTarık Özaydın’ın; “Seyirci Kalmamalıyız” başlıklı köşe yazısından alıntılanan; Filistin’de Müslüman kardeşlerimizi katleden İsrail’i; Şimdi boykot zamanı..Şimdi üzerimizdeki toprakları silkme zamanı… şimdi harcadığımız paranın nereye gittiğini düşünme zamanı..” ifadeleri gazetenin yayın politikası hakkında bilgi verecek niteliktedir

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.