Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

21Ara/210

Nar Tugan – Doğan güneş bayramı – Yılbaşı KUTLU OLSUN!

Gok-Tanri-Dini-Hayat

Nar Tugan - Doğan güneş bayramı - Yılbaşı KUTLU OLSUN!
*
Nar:güneş, Tugan:doğan '' anlamına gelmektedir.
Kadim atalarımızın kültürüne göre bu bayram 21 Aralık'ı 22 Aralık'a bağlayan en uzun gece ve en kısa gün yaşanır. Türk kültürüne göre 21/ 22 Aralık gecesi ışık karanlığı yeniyor ve günler uzamaya başlıyor. Günün uzamaya başlamasına '' Güneş yenilendi '' deniliyor. Güneş yenilenince yılbaşı oluyor.
*
Türkler Altay da Nar Tugan’ı Akçam ağacı altında kutluyorlar. Hayat ağacı denilen Akçam ağacının dibine adak bırakıyor, dallarına bantlar bağlayarak dilek iletiyorlar. Ateşler yakılıyor, danslar ediliyor. Nar Tugan şenlikleri bugün de Kuzey halklarında kutlanmaktadır.
*
Millat’tan sonra 3. Asırda Hunların önü sıra Orta Asya’dan başlayıp, Kafkaslardan Atlanti’ğe kadar uzanan göç dalgası ile Türklerin tek tanrılı inancı, o zamana kadar Pagan inancı yaşayan Avrupa’yı kökten etkilemiştir.
Nar Tugan güneşin doğum kutlamaları da İsa’nın doğum kutlamalarına Noel’e dönüşmüştür. Noel kelimesi de Noio (yeni) ve Helios (güneş ) kelimelerinden oluşmuştur. Yani Nar Tugan’la özdeşdir. Ayrıca Altaylardaki kutsal KLİSYA tepesi’nden Klise (Eglise, ecclesia) kelimesi türemiştir.
*
Yani yılbaşı kutlamaları Türklere kadim atalarından kalmış olan öz bayramlarındandır. Tarih ve kültür bunu kanıtlıyor, ayrıca Türk kültürü bir çok kültürü etkilemiştir.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Kategori: Mesaj Yorum gönder.
Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.