Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

29Eki/210

Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek yaşayacak.. / Orhan BALCI

orhan balcı

Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek yaşayacak.. / Orhan BALCI

29 Ekim 1923’te kurulan ve sonsuza dek yaşayacak olan Demokratik Laik Sosyal Hukuk Devleti Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 98. Yıldönümü kutlu olsun.

Dünyada emsali görülmemiş bir azim, kararlılık ve kahramanlıkla hayata geçiren Ulusal Kurtuluş Savaşı sonrasında; 28 Ekim 1923 akşamı arkadaşlarıyla yemek yerken ‘Efendiler yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz’ sözleri en yakın arkadaşlarını bile şaşırtmıştı.

Osmanlı İmparatorluğu’ndaki padişahlık anlayışı babadan oğula geçen yönetim anlayışının ortadan kaldırılıp halkın kendi kendini yönetmesi anlamına gelen ‘CUMHURIYET’ ile yönetilmek zorlu bir savaştan başarıyla çıkan yurttaşlarımıza çok önemli bir armağan oldu.

16 Ocak 1923’te İzmit’te Kültür tepesindeki Av köşkünde bir grup gazeteciyle ilk ve tek basın toplantısı düzenleyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk ülkemizin CUMHURİYET ile yönetileceğini ilk kez açıklaması da Kocaeli için önemli bir onur olarak tarihte terini aldı.

Üyesi olduğum Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti bu anlamlı günüde ‘Basın Onur Günü’ olarak kutlanıyor olması da Cumhuriyet savunucuları olarak bizlere ayrı bir mutluluk veriyor.

1923 Türkiye’sindeki koşullarda kurulan Türkiye Cumhuriyeti ‘Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanması sonrasında atılan en önemli adım olarak dünya tarihinde yerini aldı.

Cumhuriyet’in ilan edilmesi sonrasında elde edilen kazanımlar yapılan devrimlerle yaşama monta edilmesi de çağdaş bir Türkiye’nin inşa edilmesini sağlandı.

Bağımsız kendi kendini yöneten her yurttaşın özgür olduğu bir anlayışla yönetilen ülkemiz yüzünü batıya çevirerek her geçen gün yaşanabilir bir ülke haline geldi.

Türkiye Cumhuriyet’ini, kazanımlarını ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Cumhuriyeti ilan ettiği ve TBMM’de ayakta alkışlanarak kabul edildiği günden itibaren eleştirdiler kötülediler verilen özgürlükleri çok buldular kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkını içlerine sindiremediler...

Ancak, Cumhuriyete Demokrasiye çağdaşlığa özgürlüğe din ile devlet işlerinin birbirinden ayrıldığı laikliğe sahip çıkanlar asla ödün vermeden bu kazanımları elinden almak isteyenlerle her koşulda mücadele ederek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının kendisine emanet ettiği, Demokratik Laik Sosyal Hukuk Devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ne sahip çıktı sonsuza dekte sahip çıkacak.

Demokratik, Sosyal , Laik, Hukuka saygılı, ve yakılıp yok edilmek istenilen bir ulusun küllerinden yeniden var oluşun temellerini ifade eden, CUMHURİYET Bayram olmaktan da öte, Türk Milleti’nin, Dünya Tarih sahnesinde yaşadığı en kutsal gündür.

Anlayabilene, sahip çıkabilene, sürdürmek için varlığını ortaya koyabilme ülküsünü yüreğinde yaşatabilene ve varlığını Türk varlığına armağan edebilenlere Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 98. Yılını kutluyor Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere silah arkadaşlarını şehitlerimizi saygıyla anıyorum.

Ve söz veriyorum Demokratik Laik Sosyal Hukuk Devleti olan Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek yaşayacak...

https://www.7x24kocaeli.com/turkiye-cumhuriyeti-sonsuza-dek-yasayacak-makale,1906.html

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.