Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

10Eki/210

Bir hafta sonu nostaljisi; kent aidiyeti, İzmitli olmak… / Duygu MERT

GLR_2437_thumb

Bir hafta sonu nostaljisi; kent aidiyeti, İzmitli olmak... / Duygu MERT

Biz apartman bebelerinin, tek nefes alma noktası vardı Çamlık'tan hariç..

O da Cumhuriyet, eski adıyla 'Çocuk Parkı'...

Daha anaokulunda bir bebe iken, 'dönen merdivene tırmanışım ve tam tepesinde 'kedi gibi' kalıp ne geriye ne ileriye tek adım atamayışım ve yaşadığım 'düşücem' korkusunu unutabilir miyim?

* Oradaki her çiçeğe isim verişimi, içlerinde; büyüyünce öğreneceğim adına 'şimşir' denen, kocaman taç şeklinde yemyeşil ağacı 'kraliçem' belleyip eteğine oturup öyküler kurguladığımı, çocuk aklımla yaptığım totemleri unutabilir miyim?

* Bayramlarda çatapattan tut, birçok çocuk eğlencesine bakmak için oraya ablamlarla gitmemin nasıl keyifli bir iş olduğunu unutabilir miyim?

* Sonra büyüdüğümde, benden önceki jenerasyonların orada akşamları buluştuğunu; bayramlarda seyranlarda orada biraraya gelip; genç hanımlarla beylerin izdivaç için kendilerine eş seçtiğini öğrendiğimde, SADECE benim çocukluğumun değil tüm jenerasyon İzmitlilerin orada birer anısı olduğunu anladığımda yaşadığım 'köklü' olma, kent aidiyeti hissetme duygumu unutabilir miyim?

* Bir kent, hafızası var ise; kenttir. Kentin hafızasını koruyabilmek ve nesillere aktarabilmek olmazsa olmazdır ve bu görev en başta kenti yönetenlerin sorumluluğundadır.

* Geçtiğimiz gün, İzmit Belediyesi ve İzmit Kent Konseyi; çocukluğu ve gençliği Çocuk Parkı’nda geçen İzmit’in çınarları, sembol isimleriyle Çocuk Parkı Aile Çay Bahçesi’nde kahvaltıda buluştu. Benim de içime bir kez daha su serpildi.

Kent hafızasının önemini bilenler tarafından kentin yönetildiğine bir kez daha şahit olup rahatladım doğrusu...

* Yıllardır hoyratça yağmalanan alanlar; silikleştirilen, betonlaştırılan, grileştirilen, hunharca didik didik edilip önemsiz paçavralar gibi yok edilip atıl hale getirilen pek çok şeyin içinde, her gün farklı bir renkle güller açıyor Başkan Hürriyet'in dokunuşlarından...

* İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol'un etkinlik konuşmasındaki sözleri ile bitirelim bu duygulu hafta sonu yazımızı: "Çocuk Parkı'nı İzmit’in elinden almak, bir çocuğu annesinden ayırmak ile eşdeğerdir"

* Ne mutlu İzmitli olana

https://www.7x24kocaeli.com/bir-haftasonu-nostaljisi-kent-aidiyeti-izmitli-olmak-makale,1881.html
7x24 Kocaeli

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.