Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

7Eki/210

Sevgi üzerine… / Av. Zeki HACIİBRAHİMOĞLU

zeki hacıibrahimoğlu

Sevgi üzerine… / Av. Zeki HACIİBRAHİMOĞLU

Sevgi insanın en ince hassas hislerinin meydana getirdiği merhamet ve şefkat duygularının bir eseridir. Vicdan hükmü kalpteki iyi ve kötü bütün varlığı yakarak silip atmış ve orasını ayna gibi termemiz bir hale getirmiş olduğundan Cenab-ı hak o kalbe tecelli tahtını kurmuştur.

Böylece bütün benliği hak sevgisi kaplamış ve o kimse artık sevgiden ibaret olmuştur. Artık o her şeyi her şeyde onu sever olmuştur. Bu nedenle o kimse Cenab-ı haktan dostluk, intibak ve esenlik sıfatları ile sıfatlanıp seçkinler zümresine girmiştir. Artık o insanın her iki dünyada yeri cennet, mekânı ise sefa ve dostluktur.

İslamiyet 8 esasa dayalıdır,

1. Merhamet ve şefkat

2. Doğruluk

3. Sadakat

4. Cömertlik

5. Sabretmek

6. Sır tutmak

7. Fakirliğini ve acizliğini bilmek

8. Allaha şükretmek

İşte bunlar olmadan her iki dünyada huzur, mutluluk olmaz. Bu güzel huylardan, huylanan ve benliğine mal eden bir insan gereği gibi bir Müslüman insan demektir. Çünkü bu güzel huy ve ahlak peygamberimize ait güzel huy ve sıfatlardır.

Bu bağlamda; İslamiyet, camide cennet aramaktan ibaret değildir. Bunlardan biri eksik olursa insan gerçek Müslüman sayılmaz. Bunun içinde hayatın devamı huzur ve mutluluğu bu esaslara bağlıdır. İnsan hayatında daima iyiye, güzele ve doğruya yönelmelidir.

Ölümsüzlük ve ebedilik gerçeklerle mümkündür. İşte bu yüzdendir ki yukarıdaki esaslar insanlığın ve hak yolcularının elinde daima bir ışık ve bir meşale olmuştur. İnsan nasıl ki karanlıkta önünü göremez ve yol alamazsa aynı şekilde yaratanına da varamaz.

İnsanlığa ve beşeri vicdanlara hayat kaynağı olan neşe, huzur ve mutluluk bahşeden bu 8 esastır. Dünyada ne kadar güzel huy ve ahlak varsa hepsi bunların içindedir. Bunlara sahip olanlar cennet hayatı sürerler.

İnsanlara cehennem kapılarını açan huylar ise şunlardır.

1. Gurur

2. Hırs

3. Kıskançlık

4. Bölücülük

5. Dedikodu

6. Şehvet

7. Öfke

İşte dünyada ne kadar kötü huy ve ahlak varsa onlarda bunların içindedir. Onun için her kim iyiyi güzeli ve gerçeği kabul etmezse kişiliği ne olursa olsun ve ne kadar suret-i haktan görünürse görünsün onun gönlünde bunlar yatıyor demektir. İsterse başı secdeden kalkmasın hiçbir önemi yoktur.

Gerek insanlık gerekse İslamiyet gerçeklere dayanmakla olur. Keyfine göre hareket edip benliğe kapılarak riya, gösteriş ve desinler diye İslamiyet olmaz! O takdirde 7 kötü huyun gurur ve isyan kapılarını insan kendisine açmış olur.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.