Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

30Ağu/210

99 Yıl Sonra 30 Ağustos’a Bakış – Emekli Tuğgeneral Ümit YILMAZ

kocaeli-kandrallar-dernei-faaliyet-raporu-35-728

99 Yıl Sonra 30 Ağustos’a Bakış - Emekli Tuğgeneral Ümit YILMAZ

99 yıl sonra 30 Ağustos’a bakış

Bugün 30 Ağustos 1922’de kazanılan müthiş bir zaferin yıldönümü. Hakkını vererek ve tecrübeme dayanarak ifade etmek gerekirse, en mütevazı bir yorum ile bile muhteşem bir ZAFER.

Gençler, 30 Ağustos’a denk gelmesi sebebi ile okulların açık olmadığı bir tarihte kutlanan bu Zafer, üstelik de harman zamanı, fındık zamanı gibi bir tarihte anılan bu Zafer, maalesef hakettiği şekilde sizlere anlatılamamıştır. Hatta zaman içerisinde, sadece askerlerin bayramı gibi bir algı bile oluşmuş olabilir.

Bir zamanlar Avrupa’yı titreten bir imparatorluk kuran atalarımızın, maalesef sebeplerini saymaya kalkarsam siyaset yapmakla itham edilebileceğim nedenler ile, pek çok alanda geri kalması neticesinde, 1’inci Dünya Savaşının sonunda topraklarımızın çoğu işgal edilmiştir. Üstelik şu anki komşu ülkeler tarafından değil, o devrin en büyük yayılmacı ülkeleri olan İngiltere, Fransa, İtalya ve arka planda da ABD tarafından işgal edilmiştir.

İşgalciler, her zamanki stratejilerine uygun olarak kirli ve zahmetli işlerini, o coğrafyaya yakın ve nispeten güçlü bir taşeron ülkeye yaptırmışlardır. Malumunuz olduğu üzere bu ülke de komşumuz Yunanistan’dır. Arkasında güçlü ülkelerin desteği gören komşumuz, maalesef Türk halkının karakterini, Osmanlı İmparatorluğunun yeni yetiştirmiş olduğu Türk Zabitlerin yeteneklerini ve birbirlerine olan sabır ve güvenlerini dikkate almayı unutmuş ve bedelini de ödemiştir.

Neticede Osmanlı İmparatorluğunda en üst düzeyde görev yapan Mareşal Fevzi ÇAKMAK, İsmet İNÖNÜ, Kazım KARABEKİR, Ali Fuat CEBESOY, Refet BELE, Rauf ORBAY, Fahrettin ALTAY… TBMM’nin yetkilendirdiği BAŞKOMUTAN, Gazi Mustafa Kemal’in başarıyla sonuçlandırdığı bir dizi askeri Zafer ile ülkemizi yeniden kurmuşlardır.

Sizlere bu uzun ve karmaşık muharebeler zincirini uzun uzun anlatacak değilim. 81 ilimizden çok sayıda şehidin yanı sıra, Kocaeli’den 195 ve KANDIRA’mızdan 63 şehit vererek ulaştığımız bu Zaferi lütfen NUTUK’tan ve Başöğretmenimizin kendi kaleminden ayrıntıları ile sizler okuyunuz.

Kandıra’dan Izmit’e gider iken, yol boyunca gördüğünüz köy mezarlarında Sizlere listesini taktim ettiğim şehit hemşehrilerimizden birkaçı yatıyor olabilir. Lütfen onları duasız bırakmayın, çünkü fazlasıyla hakkediyorlar.

KANDIRA veya diğer il ve ilçelerimizin hangi savaşta kaç şehit verdiği bilgisi sizi ilgilendiriyorsa aşağıdaki linkten ayrıntılara ulaşabilirsiniz.

https://uyg.tsk.tr/SehitYakini_Kullanici/Sehitlerimiz.aspx?verification=KapsamVeAmacOkundu

Atalarımızı bu özel günde saygı ile anıyor, güzel Vatan’ımız için Şehit ve Gazi olanlara ayrıca minnet ve şükranlarımızı gönderiyoruz.

Unutmayın, emperyalist ülkeler Vatanımızı işgale kalkmasaydı, ne Çanakkale, ne Kut’ül Amare, ne 19 Mayıs, ne Sakarya Meydan Muharebesi ve ne de 30 Ağustos olmayacaktı. Savaşı biz başlatmadık ama ölüm pahasına kazanmak ve Zafer ile bitirmek bize kısmet oldu. Sonucunda Türkiye, sonrasında Cumhuriyet ve Ebedi Başkomutanımız Atatürk’de tarihe böylelikle mal oldu.

Halkı tarafından bu kadar desteklenen bir Ordunun, risk alan ama elindeki imkanları çok iyi yöneten idareciler ile kazandığı bu Zafer, sadece askerlerin değil kadın ve erkek her inançtan bu halkın zaferidir.

30 Ağustos ZAFER BAYRAMI’mızın 99’uncu YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN.

Ümit YILMAZ
Em. J. Tuğgeneral

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.