Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

27Ağu/210

YANILTILDI MI YANILTIYOR MU? – Ruhittin SÖNMEZ

ruhittin s

YANILTILDI MI YANILTIYOR MU? - Ruhittin SÖNMEZ

R.T. Erdoğan’ın açıklamalarında verdiği bilgiler bazen somut gerçeğe açıkça aykırı oluyor. Bu tür haberler -nedense- medyada “Erdoğan yine yanıltıldı” veya “Erdoğan’a doğru bilgi verilmemiş”, “danışmanları Erdoğan’ı yanıltıyor” gibi yorumlarla veriliyor.

Acaba bu söylem ne kadar doğru? Kim kimi yanıltıyor?

Mesela CB Erdoğan "Merkez Bankası rezervlerimiz şu an 109 milyar dolar seviyesindedir” dedi. Ancak, “Erdoğan'ın bahsettiği rakamlar brüt rezervler. Yani içinde borçlar da var. Oysa bir devlet için önemli olan elindeki net rezervlerdir. Zira olağanüstü dönemlerde sadece elinizdeki net para ile iş yapabilirsiniz.”

Peki, Merkez Bankası rezervlerinden borçları çıktıktan sonraki net rezervi ne kadar?

Yeniçağ Gazetesi yazarı Evren Devrim Zelyut’tan alalım: “Bunun için Toplam Döviz borçlarını ve Merkez Bankamızın yaptığı swaplar yani diğer merkez bankalarından aldığı borçları da çıkarmak gerekiyor. Swaplar için TCMB'nin açıkladığı en güncel rakam Haziran ayına ait.

Haziran swapları dahil edildiğinde Merkez Bankası Net Rezervi eksi 51 Milyar Dolardır.

Bu rakamın üstüne bir de Çin ve Güney Kore swaplarını (borçları) da eklemek gerek. Bu durumda eksi olan rakam daha olumsuz çıkacaktır.”

Şimdi, dünyanın en tecrübeli devlet başkanlarından biri olan Erdoğan’ın yanıltıldığını düşünmek mantıklı değildir.

“Erdoğan aslında doğru rakamları biliyor, fakat iktidarını korumak saikiyle, halkı yanıltmak için verileri bu şekilde açıklıyor” dense daha doğru olmaz mı?

*********************************

BAKAN VE DANIŞMANLAR YANILTMIŞ OLAMAZ

Cumhuriyet tarihimizin en büyük orman yangınlarına “envanterimizde söndürme uçağı yok” iken yakalandığımızda da benzer bir durum yaşadık.

Önce yıllardan beri orman yangınlarını söndürmekle görevli olan “Türk Hava Kurumu’nun uçaklarının uçamayacak durumda olduğu” söylendi. Daha sonra “bu uçakların 4 milyon dolar harcanmış olsa idi etkin bir şekilde görev yapabileceği” açığa çıktı.

Erdoğan yangınların başında “5-6 uçakla yangınlara müdahale ediyoruz” demiş, "Uçak konusundaki sıkıntıların ana sebebi THK'nın filosunu yenileyememiş olmasıdır” açıklamasını yapmıştı.

Bakan da biliyordu Erdoğan da. “2019 yılına kadar Orman Genel Müdürlüğü’nün çalıştığı Türk Hava Kurumu’nun (THK) devreden çıkarılmasıyla yangınların tahrip gücü artmıştı.”

“Altısı uçabilir dokuz uçağı olan THK’nın en son görev yaptığı 2018 yılında 5,3 bin hektar orman yanarken 2019’da 11,3 bin hektar, 2020’de ise 20,9 bin hektar ormanlık alanın zarar gördüğü” biliniyordu. Buna rağmen THK uçakları hazır edilmemişti.

Bir haftada çıkan 100’den fazla yangın karşısında, kiralanan 3 Rus uçağı yetersiz kalınca böyle açıklamalar yaptılar. Kiralanan 3 uçağa 203 milyon lira ödeyen devlet, THK uçaklarını uçurmak için, 4 milyon dolar bulamamıştı.

Muhalif medya dahi Erdoğan’ın beyanlarını ve bu bilgileri “Cumhurbaşkanını yanılttılar” diyerek verdi.

Acaba CB’nı Orman Bakanı veya danışmanlar mı yanılttı?”

Bence Cumhurbaşkanı “gerçeğin tamamını hem de bütün çıplaklığı ile biliyordu.” Ama AKP Genel Başkanı sıfatı ağır basıyor ve toplum algısını etkilemek için halkımıza yanlış bilgi veriyor.

*********************************

2023 EKONOMİK HEDEFLERİ

CB Erdoğan konuşmalarında sıkça “2023 hedeflerine ulaşmak için son bir eşik kaldı” gibi açıklamalar yapmayı sever.

2023 ekonomik hedefleri 2013’te 10. Kalkınma Planında şöyle belirlendi: GYSH 2 Trilyon dolar, Kişi Başına Düşen Milli Gelir 25.000 dolar, İşsizlik %5 ve Enflasyon tek haneli rakamlar.

Bu hedeflere ulaşmanın imkânsız olduğu görüldü ve 11. Kalkınma Planında (2019) büyük ölçüde yenilendi.  GYSH 1,1 Trilyon dolar, Kişi Başına Düşen Milli Gelir 12.244 dolar, İşsizlik %9,9 ve Enflasyon %5 olarak belirlendi.

2020 yılında Milli Gelir 720 Milyar dolar, Kişi Başına gelir 8.538 dolar olarak gerçekleşti. (Bu gelir 2013’te 12.614 dolar idi.)

5-7 milyon olduğu söylenen sığınmacı da nüfusa eklendiğinde 2020 yılı için Kişi Başına Milli Gelir 7.500 dolar civarında çıkacaktır.

Türkiye’yi 12 sene önceki milli gelir ve kişi başına milli gelir seviyesine gerileten iktidarın başı hala “2023 hedeflerinden” bahsedebiliyor.

Erdoğan geçen hafta “Türkiye'nin milli gelirini 969 milyar dolara kadar yükseltmeyi başardıklarını” ifade etti. (Son 7 ayda Milli Gelirimizin %35 arttığına inanalım mı?)

“İlk çeyreğe ait büyüme rakamları, ülkemizin başarısının 2021 yılında da sürdüğünü göstermektedir” diye övündü.

Başarısından gurur duyulan ülkemiz bu arada dünyada GSYH sıralamasında 2 sıra geriledi. İlk 20’den düşme riski söz konusu.

****

Erdoğan, Nisan 2021’de yaptığı açıklamada, “işsizlikte iyi bir noktaya geldik diyebilirim. Bu ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir dönemde, (yüzde) 13 civarında bir konumdayız işsizlikte” demişti.

Oysaki “AKP'nin iktidar olduğu 2003 yılında istihdam sayısı 21 milyon, nüfusumuz ise 66,4 milyon idi. 2021 yılı Haziran ayında istihdam 28,6 milyon, nüfusumuz ise 83,6 milyon olmuş.”

“19 yılda AKP artan 17,2 milyon nüfusun 7,6 milyonuna istihdam yaratmış, ama 9,6 milyonumuz işsiz kalmış.”

Sonuçta AKP 19 yılda 9,6 milyon işsiz yarattı.” Bir de buna ne kadarının işsiz olduğunu bilmediğimiz 7 milyona yakın sığınmacı eklemeyi başardılar.

****

R.T. Erdoğan Cumhurbaşkanı sıfatıyla devletin bütün kurumlarına tam hâkimdir. O’nu yanıltmak için yanlış bilgi vermeye kimse cesaret edemez. Mevcut sistemde bürokratlar halktan değil Başkandan korkarlar. Erdoğan kesinlikle rakamların doğrusunu biliyordur.

Ancak AKP Genel Başkanı sıfatı ağır basıyor, iktidarını korumak için, ekonomik verileri de halkımızı yanıltıcı bir şekilde söylemeyi tercih ediyor.

NOT:    1- Önceki yazımda Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’ın partisinin adını yanlış yazmışım. Düzeltiyorum.

            2- İki hafta yazılarıma ara vereceğim. İzninizle.

26 Ağustos 2021

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.