Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

28Şub/210

DELİ VELİ GÜĞÜŞLER BÖYLE GİDER BU İŞLER!!!! – Ali AYNAGÖZ

155402652_10219993013679241_1827412202837228343_n

DELİ VELİ GÜĞÜŞLER BÖYLE GİDER BU İŞLER!!!! - Ali AYNAGÖZ

Bu tekerleme Kandıra İzmit otobüslerinde hizmet veren Kandıralı muavinler tarafından icat edilmiş ve terminolojimize girmiştir.

Ben 60 yaşını devirmiş bir Kandıralı olarak sizlerle çocukluğumun Kandira İzmit seyahatlerini ve köyler arası ulaşımı hakkında yazacağım.

Kandıra’nın dünyaya açılan yolu, İzmit yolu ve bu yolda bizleri taşıyan otobüs şoför ve muavinler. 1960’lı yılların sonları Benzinci Şevket Uztürk yanında Lastikci Bahri, orada bir çay ocağı Fıcık Memet çayları dağıtıyor.

Güven Birlik yazanesinde yolcular İzmit’e gidecek. Sucukçu Esat masanın yanında bacak bacak üstüne atmış nargile keyfinde.. Hoş sohbetler, güler yüzlü insanlar, heyecanla şehire gidecekler. Zaman gelmiş ki birden Motorun Kemal çığırıyor, haydi yolcular otobüs kalkıyor.

Burunlu otobüs, şoför direksiyonda, muavin elinde bir manivelayla motoru harekete geçiriyor ve şarj, marş 2,5 saatlik hareket başlıyor. Yolcular içerde birbirine hayırlı yolculuklar diliyor.

Kandıra’dan yolcularıyla kalkan otobüsü, yolarası duraklarda bekleyen çok yolcu ve bagajları var. Ütük, Beşkeş, Goruklarbaşı, Davuldere Rampası, Çal mevkii, Çubuklu ve İzmit.

Otobüs tıklım tıklım doluydu birbirini tanımayan insanlar boş koltuklara oturur cigaralar yakılır, sohbetler başlar, hangi köydensin? ha orda bizim köyden gelin var filancalarda, ha evet selam söyle sizin köyde de dayımın asker arkadaşı var, öylemi çok iyi insandır tamam selam söyle. Böylece zamanın nasıl geçtiği anlaşılmaz ve mutlu bir seyahat gerçekleşirdi.

Güven Birlik yazanesi Şalilerin Sebattin ve Tuncer abinin işlettikleri bi işletmeydi.

Sonra Mustafa Yılmaz (Volvo Mustafa) abi Yılmaz tur firmasıyla girdi taşımacılık işine 70’li yıllarda Gödekoğlu ailesi Kandıra sahil, Kandıra Tur firmalarıyla girdiler Çubuklu’dan Uzun ailesi Uzun seyahat firmasıyla hizmet verdiler ve Gürkan ailesi Yakup abi Gürkan Turla hizmet verdi.

Bazen tatlı, bazen ölçüsü kaçan rekabetler yaşandı. Bu pandemide Kandıranın şehirlerarası tek yolcu firması Gürkan Tur’da dayanamadı faaliyetine son vermiş. Üzüldüm.

Kandıra’mız artık belediye otobüslerine mahkum. Belediye otobüsleri son firmamız Gürkan Turun konforunu veremez. Kandıra’ya şehirlerarası bir özel firma şart.

İnşallah Gürkan Tür ya da başka bir özel firma bu işi tekrar üstlenir.

Birde Kaynarca Adapazarı Baldan Birlik firması bu yolda hizmet ederdi.

Akçaova Ağva arası hizmet veren otobüsler vardı.

Hediyeli Çerçili Beylerbeyi arası bir otobüs vardı.

Safalı Bağırganlı arası bir otobüs vardı.

Burdan Tuncer ağbi, Sebattin abi, Özkan ağbi gibi aklıma ilk gelen rahmete kavuşmuş şoför muavinlere, Petrolcü Şevket Uztürk, Ergün Uztürk, Lastikçi Bahri abi, Fıcık Memet abi, Sucukçu Esat Koşar Amcamız, motorun Kemal Amcamıza rahmetler dilerim.

Hayatta olup artık emekliliğini yaşayanlara sağlık ve sıhhat dilerim. Niyazi abi (deve Niyazi ) en eski işinin sembollerinden olup sağlık dilerim.

Şimdi aklıma gelenleri yazdım, sizde aklınızda olan, anıları aklıma gelmeyen değerli emektarları katarsanız bu yazının konusu ve kahramanları yad edilir. Hatta küçük bir kitap bile yazılır. Çünkü zengin bir kaynak Kandıramız. Bugün Kasaba değil bir belde anlıyormusunuz farkı, Kasabalı olmanın farkını kavramak için yazdım.

Selamlar sevgiler.

Yorumlar
    Kndrl Kndrl KAYINPEDERİM ŞOFÖR SEYİT ULAŞ HER ZAMAN ŞUNU SÖYLER BU YOLDA ÇOK PARA KAZANDIK OTOBÜSLER ESKİ OLDUĞU İÇİN PARALARI ADAPAZARI'NDA TAMİRCİLERE YATIRDIK, BİR DE BU FİRMALAR ARASI REKABETTE HEP KAYBEDEN OTOBÜS SAHİPLERİ OLMUŞTUR FİRMA SAHİBİ KAZANMIŞTIR DİYE ANLATIR. MAHALEMİZİN BÜYÜKLERİNDEN İSMAİL AMCA VARDI MEMOOĞLU AİLE LAKAPLARIYDI AMA İSMAİL AMCA HA BAKEM İSMAİL DİYE ANILIRDI. ÖZKAN KOCAOĞLU KARA MEMET BEŞGEŞLİV ÇETİN ABİ AKLIMA GELENLER.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.