Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

2Ara/200

Barbaros Tantan: Muhalif, cesur devrimci! – Duygu MERT

129139321_10223087971604478_8972886309336401590_n

Barbaros Tantan: Muhalif, cesur devrimci! – Duygu MERT

‘Saçma’ haberi kız kardeşimden aldım…

Bazı haberler saçmadır.

***

Cemal Kaplan’ı aradım hemen, haber saçmaydı ama doğruydu.

Çok eski dostuydu. Her sabah facebook’undan paylaştığı ‘Günaydın güzel yurdumun direngen insanları” mottosuyla bu sabah paylaşım yapmadığını, ‘günaydın’ demediğini farketmişti eski dostu Cemal Kaplan.

Evinin kapısına gidip, çilingirle kapısını açtırdı. Dosttan öte kardeş olduğu Barbaros Tantan’ın divandaki cansız bedeni karşılayacaktı kendisini.

***

Çok öncesindendi tanışma hukukumuz ama onu radyoculukla buluşturma teklifimi gayet güzel bir şevkle kabul ettiği zaman 2000 yılıydı muhtemelen.

Üşenmeden, erinmeden radyo mikrofonunda saatlerce kent ve ülke gündemine dair yorumlarda bulunur, her sabah aynı şevkle gelir; bir takım ekonomik verileri, asayiş haberlerini dinleyiciye kendine has ses tonu ve üslubu ile anlatır da anlatır, okur da okurdu.

Bir sabah gelemedi, biz hastaneye koştuk. Kalbi gene teklemişti devrimci, muhalif adamın.

***

Hayata yeniden dönüşünün ardından Demokrat Gazetesi’ni kurdular dostlarıyla. Bana köşe yazısı için isim sorduğunda düşünmeksizin ‘DİP NOTLAR’ dedim. Ufuk Saka ile paslaştıkları o harika zaman süresince ekip hiç de fena olmayan bir gazeteciliğe imza atmış oldu.

***

Gazeteciler Cemiyet Başkanlığı yaptığı zamanları, Anadolu Ajansı’nın Anadolu Ajansı olduğu yıllardaki şefliğini, çalışma anılarını kendisinden dinlememişseniz çok şey kaçırmışsınızdır doğrusu.

***

En muhalife bile gına getirecek kadar muhalifti.

Ama nezarethanede yiyeceği dayağı bildiği halde soyadını da akrabasını da kendi çıkarı için kullanmayacak kişi yine Barbaros Tantan’dı.

***

Haksızlıklara en koyu cümlelerle karşı duran, dik duran, korkusuzluğu pervasızca ve donkişotça olan bu büyük yürekli adamın yüreğine çok güzel kadınlar girdi.. Biricik kızını hep çok sevdi.

***

Hocamdı, ağabeyimdi, bazen de en gıcık olduğum marjinal söylemleriyle ‘kafa atasım’ı getirendi. Ama pamuk gibi suratına baktığımda hemencecik yumuşar ve yeni projeleri konuşmaya başlardım, yapabileceklerimizi…

***

Pandemi patlamadan hemen önce 7x24 Kocaeli’nin yeni ofisinde oturup yapacaklarımızı planladık. Kesinlikle bir video program geliyordu! Aslında hayatının en dingin giden sürecindeydi. Çok sevdiği Sibel'i, akşamları mutlaka 'haydi Abbas vakit tamam' deyip demlenmeleri...

***

Video program gelemeden pandemi geldi…

***

Pandemide de durmadı rahat. Defalarca tembih etmeme rağmen telefonlarda bana ‘tamam merak etme’ deyip, yine ordan oraya koşturdu yaşına rağmen içindeki ‘gazetecilik’ güdüsü sahadan bir türlü ayrılmasına müsaade etmedi.

O hiç rahat durmadı ki zaten.

Rahatsızdı. Ama defalarca tekleyen kalbinden falan değil, ruhu rahatsızdı onun. İsyan edilecek şey o kadar çoktu ki; isyan ede ede bitiremediği, ‘yoruldum’ demeden devam ettiği haksızlıklara karşı hep mücadele eden oldu o.

***

En son sevgili eşiyle birlikte; O, Sibel ve ben adliyede buluşmuştuk. Hakkında açılmış iktidara hakaret davalarından biri için. Ben de yanlarında olmak istemiştim. Son fiziki görüşüm o zamandı hocamı.

***

3 gün önce paylaşımıma günaydın yazdı.. Uzundur arayamıyordum. Bari cevabımı arayıp vereyim dedim, sesini duyayım istedim.

Sesi gayet normal geliyordu. Konuştuk. Güldürdüm hatta hatırlamıyorum ne söylediysem… Nerden bileyim son konuşmamız olacağını? 'Hadi aileye katıl' artık dedim, 'Az toparlanayım konuşuruz' dedi... Kapattık.

***

Saçma haber. Ama doğru.

BASIN CAMİASI ciddi bir neferini, SİYASİ CAMİA ciddi bir muhalif kimliğini; ben ve kent ‘doğrucu davut ağabey’ini kaybetti.

Başın sağolsun Kocaeli.

***

Programının ve yıllarca sürdürdüğü köşe yazılarının isim anası olarak bu DİPNOT’u düşmeden bu yazıyı bitiremem:

Sen kadar sesi gür bir devrimci, bu kadar sessiz gitmemeliydi!

İnandığın gibi, ışıklarda uyu dilerim, cesur yürekli gazeteci!

xxx Barbaros Tantan, saygı ve sevgiyle selamlaşıp hal hatır sorduğumuz bir değerimizdi.. Allah rahmet eylesin. Ahsen OKYAR

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.