Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

8Tem/200

Lotus Çiçeği

PHOTO-2020-06-15-08-41-07

Ruhsal Uyanışın Sembolü: Lotus Çiçeği

En çok kullanılan sembollerden biri olan lotus çiçeği, ruhsal temizliği simgelemektedir. En temiz çiçek olma özelliğini taşıyan Lotus nerede yetişir? Nasıl bakılır ve ne anlama gelir? Tüm soruların yanıtları bu yazıda..

Lotus çiçeği bir su bitkisidir. Suyun yüzeyinde, toprak gereksinimi olmadan yaşar. Tertemiz yaprakları ve güzel çiçeği ile bulunduğu kirli sularda hemen belli eder kendini. Hem duygusal hem de madden fayda sağlayan bir bitkidir. Eşi ve benzeri olmayan bir çiçektir anlayacağınız. Peki lotus nasıl bir çiçektir? Biraz daha derinden inceleyelim!

Lotus Çiçeğinin Nasıl Bir Çiçektir? Nerelerde Bulunur?
    Lotus çiçeği kirli sularda yetişir. Bulunduğu sular bulanık ve koyu renklidir. Bataklıklar ve sulak alanlar yetişme alanlarıdır. Ancak Lotus en temiz bitkidir ve kirlilikten etkilenmez. Yapraklarının yapısı gereği toz tutmaz ve en ufak bir yağmur damlası ile bile kendini temizleyebilir. Lotus çiçeğinden esinlenerek yapılan dış mekan kaplama sistemleri ve boyalar vardır. Bu yapılar kendi kendilerini temizleyebilecek şekilde dizayn edilmişlerdir. Aynı lotus çiçeğinin doğal yapısı gibi… Lotus çiçeği ve insan arasında derin bir bağ vardır. Bilhassa Hinduizm ve Budizm’de insanın kendini bulma süreci ve ruh dünyasını temizleme sürecini simgeler. Lotus çiçeğinin genelde 12 taç yaprağı bulunur. 13 yapraklısı ile çok nadir karşılaşılır ve bu çiçeğin şanssızlık getirdiğine inanılır. Lotus çiçeği geceleri yapraklarını kapatır, gündüzleri ise güneşi selamlayarak açar yapraklarını. Yağmur ormanlarında yetişen lotus, bir su bitkisi olması sebebi ile evlerde pek yetiştirilmez. Eğer evde yetiştirilmek isteniyorsa büyük havuzlar ya da fanuslar tercih edilebilir. lotus çiçeği fiyatı değişkendir. 40 TL’den başlayarak 300 – 500 TL seviyesine kadar fiyatlar artabilir.
Lotus Duruşu Nedir?

Lotus çiçeğinin her hali huzur doludur. Birazdan okuyacağınız lotus çiçeğinin anlamı başlığında bunu daha iyi anlayacaksınız. Meditasyonun temel duruşu olan Padmasana yani lotus beyni sakinleştirir. Ayak bileklerini, dizleri ve omurgayı rahatlatır. Bu oturuşun birçok hastalığı tedavi ettiğine inanılır. budist tapınaklarında bu şekilde oturulur.

Bu hareket, dizleri zorlamadan ayak bileklerini çapraz bir şekilde yere yaklaştırarak bağdaş kurmak olarak anlatılabilecek bu duruş lotus çiçeğinden esinlenilerek Padmasana yani lotus duruşu adını almıştır.

Lotus Çiçeği Renklerinin Anlamı

Lotus çiçeğinin renklerine göre anlamı değişir. Özünde ruhsal temizliği ifade eden lotusun beş farklı rengi vardır ve bu beş rengin de kendine has anlamları vardır.

Beyaz lotus anlamı

Beyaz lotus saflığı temsil eder. Manevi mükemmelliği simgeler.

Pembe lotus anlamı

Pembe lotus çiçeği aydınlanmayı simgeler.

Kırmızı lotus anlamı

Kırmızı lotus sevgi ve tutkuyu yani kalbi temsil eder. Merhamet, şefkat gibi anlamları vardır.

Mavi lotus anlamı

Mavi lotus bilgi ve bilgeliği temsil eder. Mısır mitolojisinde kutsal kabul edilen mavi lotus, onlar için saf tutku, yeniden doğuş, bereket ve bolluk anlamlarına gelirdi.

Mor lotus anlamı

Budizm’in de en önemli öğreti sembolü olan mor lotus çiçeği, bazı kültürlerde maneviyatı temsil eder.

Lotus çiçeği anlamı, dövme olarak kullanılmasında da etkili olmuştur. Ruhsal temizliğin simgesi olan Lotus mitolojide de oldukça önemlidir. Lotus çiçeği çizimi bilhassa bel, ayak ve el bileği, parmak gibi bölgelerde dövme olarak fazlaca kullanılır.

Lotus çiçeği dövme, bilek için çok kibar bir tercihtir. Bu sebeple bilhassa yoğa ile ilgilenen ve kendi iç dünyasını temiz tutmaya çalışanların çok sık bu dövmelerden yaptırdığını görebilmek mümkündür.

Budizm’de cennetin kralının 1000 yapraklı bir altın lotusun üzerinde oturduğu düşünülmektedir ve Buda’nın en yüksek öğretilerinden biri olan Sekiz Aşamalı Yüce Yöntem ya da Sekizli Yol olarak bilinen ilkelerinin temelini oluşturur. Bu yöntemler bilgelik, etik (ahlaki) ve doğru davranış ile Konstanstrasyon – Disiplin veya Zihinsel Gelişim esaslarını kapsayan öğretilerdir.

Lotus Çiçeğinin Faydaları

Lotus çiçeği her şeyi ile insanlara fayda sağlar. Tohumundan yağına, kökünden yaprağına her kullanımı ile sağlıklıdır. Tüm parçaları tüketilebilir.

    Lotus çiçek tohumu vitamin ve minerallerce zengindir. Aynı zamanda tatlıdır ve direkt olarak tüketilebilir.Kan dolaşımını artırır ve damarları rahatlatır. Kilo kontrolü için kullanılır. Sindirimi rahatlattığı ve kilo vermeyi hızlandırdığı bilinir. C vitamini bakımından çok zengindir Vücut direncini artırır. Bol miktarda potasyum içeren lotus yorgunluğa ve baş ağrısı, uykusuzluk, stres gibi durumların azaltılmasına yardımcı olur. Cinsel gücü artırır. Kalp sağlığı açısından çok faydalıdır. Kalbi kuvvetlendirir. Cildi güzelleştirme etkisi vardır. Tonik olarak kullanılabilir. Kökleri ishal tedavisinde kullanılabilir. Lotus kokusunun uyku verdiği ve rahatlattığı bilinmektedir.
Nilüfer ve Lotus Aynı Çiçek mi?

Lotus çiçeği ile ilgili en çok merak edilen sorulardan biri “Nilüfer çiçeği ve lotus aynı mı?” sorusudur. Lotus ile nilüfer birbirlerine çok benzer ve birçok özellikleri de aynıdır. Ancak ne aynı takıma ne de aynı familyaya çiçeklerdir. Nilüfer, nilüfergiller yani Nymphaeaceae familyasına bağlı bir su bitkisi cinsi olup en fazla 20 cm kadar boylanabilirken, Lotus, Nelumbonaceae familyasına bağlıdır ve 3 metreye kadar boylanabilir.

İşin bilimsel kısmı geride bırakıldığında iki bitkiyi görünüş olarak birbirinden ayıran şey boylarıdır diyebiliriz ancak lotus çiçeği nilüfer midir derseniz, hayır değildir diyebiliriz.

Lotus çiçeği hem görünümü ile hem de anlamı ile bu kadar güzel olunca, birçok aksesuar ve kıyafette de kendine yer bulmuş.

Lotus çiçeğinden ilham alınan bazı hediyelik eşyalar:
Lotus Çiçek Kolye Lotus Kolye Yoga Kolyesi

Lotus çiçeği kolye sevilerek kullanılan aksesuarlardan biri. Zarif görünümü ile kadınların çok sevdiği ve her yaştan kişi için hediye olarak tercih edilebilecek bir hediye seçeneği.

Özel Tasarım Çerçeveli Tablo Lotus Flower

Evlerinde lotus çiçeğinin huzurunu hissetmek isteyenler için sade ve hoş bir tablo. Evin her odasına yakışabilecek bir lotus tablosu ile huzuru oturma alanlarınıza taşıyabilirsiniz.

Yoga Lotus Bez Postacı Çantası

Yoganın daha doğrusu meditasyonun temel duruşlarından olan lotus duruşu, yogaseverlerin eşyalarında da kendini gösteriyor. Bu postacı çantayı kendiniz ya da yoga yapmaktan keyif alan bir yakınınız için tercih edebilirsiniz.

https://blog.ciceksepeti.com/lotus-cicegi/

PHOTO-2020-06-15-08-41-09

PHOTO-2020-06-15-08-41-11

PHOTO-2020-06-15-08-41-16

PHOTO-2020-06-15-08-41-22

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Kategori: Mesaj Yorum gönder.
Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.