Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

17May/200

Anneler Günü… / Rüyam Alankuş KARGILI

rüyam alankuş kargılıAnneler Günü... / Rüyam Alankuş KARGILI

Dört harf iki hece, bir çırpıda da söylenebiliyor sanki...

Ama ağızdan bir çırpıda söylenerek çıkan kelimeye öyle anlamlar yüklenir ki, şu evreni yörüngeden çıkartacak enerji oluşur anında.

Anne...

Tarif edilmesi imkansız, Yaratan'ın kadınlara verdiği en özel güç, en yüce hediye.

Karşılıksız sevginin pratiğe dönüşmüş hali, evlat için olmazı olduran güçtür annelik.

Daha dünyaya gelmeden aslında kalpte büyütendir evladını. Annelik aslında genetik bağdan öte zaten ilmek ilmek emektir, doğurmak şart değildir, saf çıkarsız buram buram emek kokar ve değerli olanda budur zaten.

Düştüğümüzde şartsız tutan el, moral bozukluğunda en iyi psikiyatr, yolunu kaybetsen sana rota çizecek en iyi navigasyon, en esaslı yol gösteren yaşam koçu, hastalandığında teşhisi asla şaşmayan doktorun (ihtisası ev halkındandır) hak ettiğinde fırçanın en sağlamını atandır anne. İlk öğretmendir kültürünü, sevgiyi, saygıyı öğretir sana.

Ne kadar okursan oku, kendini yetiştir hatta büyü bazen öyle bir an gelir ki annenin bilgeliği karşısında ışık görmüş tavşan gibi kalakalırsın anlamlandırmak için, 30 saniye düşünürsün ben niye bu acıdan düşünemedim diye. Ve hatta öyle hassas bir çizgide yakalar ki senin eksikliğini, ihtiyacını... İşte tam oradan konuşur seninle... İlaç gibi gelir ruhuna. Kafanda çözümleyemediğin o koca problemin anahtarını sana uzatıverir aniden.

Tutumun, becerinin, yoklukta var etmenin, çabanın, uğraşın, üstüste koymanın, biri iki, ikiyi de üç yapmanın betimlemesidir.

Annesi çalışan nadir çocuklardandım o zamanlar tabi zorluğunu da yaşadım kolaylığı da. Bir kere bir kadının ayakları üstünde durması gerektiğini 29 harfle tane tane anlamlı öğrendim annemden.

Üstelik annemin görevi mesaiden sonra bitmezdi.(hala öyle) Hemşiredir annem. Serum takılacak, iğne yapılacak, pansuman yapılacak, doğum yaptırılacak hemen gider annem. Hiç sorgulamadım çünkü öyle bilinçle yetiştim ki annesiz kaldığım anlarda bilirdim ki bir hasta şifa buluyor, bir bebek doğuyor, bir can kurtuluyor...

Bu yüzdendir ki şu pandemi sürecinde en iyi anlayanlardanım sağlıkçı anneleri ve çocuklarını...

Yani annelik sadece iki hece dört harfe değil dünyalara sığmıyordu. Anne demek her şey demekti.

Ben iki kere yaşadım bu güzel duyguyu kızım Şebnem oğlum Metehan ile...

Bir günle dile geliyor ama dünyanın döndüğü her gündür aslında annelik...

Buradan başta bana annelik yapan tüm öğretmenlerimin, annesiz çocuklara annelik yapan onları karnında değil kalbinde büyüten ve layıkı ile annelik yapabilen herkesin Anneler Günü'nü kutlarım.

Ama en çokta aldığım çiçeği, "hediyeyi hediye etmek sünnettir" mantığı ile bir başka anneyi sevindirmek için hassas davranarak komşusuna hediye eden (komşusu sosyal medya da paylaşınca tesadüf farkettim :)) canım annemin Anneler Günü'nü kutlar en kalbi duygularımla ellerinden öperim...

(Ah anne senden öğrenecek ne çok şeyim var hala...)

https://www.bizimyaka.com/makale/4340442/ruyam-alankus-kargili/anneler-gunu#

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.