Ahsen Okyar Söylenmek yerine söylemek lazım… Şikayet edeceğine sen de alternatifini oluştur.

1Mar/200

MUHASEBE VE CEZA! – Sıraç METE SMMM

KB9786054467594MUHASEBE VE CEZA! – Sıraç METE SMMM

Bir market açacağınızı düşünün. Marketinizde 10 işçi çalıştıracaksınız. Bu marketinizin resmi olarak faaliyete başlaması için öncelikle maliyeye işe başlama bildirimi yapmanız gerekir. Başlamayı verdiğiniz gün defter tasdik etmeniz gerekiyor. Tasdik ettirmezseniz CEZA.

Yine aynı gün E- Tebligat' a başvurmanız gerekiyor. Başvurmazsanız CEZA.

İşyeri adınıza kayıtlı değil ise mülk sahibi ile kira kontratı yapacaksınız Bu sözleşmenin damga vergisi var. Vermezseniz yine CEZA...

Başlamayı verdiniz vergi levhanızı aldınız bu sefer oda kaydı yapmanız gerekiyor ayrıca belediyeden işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı almanız gerekiyor almazsanız CEZA.

Hadi bir şekilde bunları cezasız hepsini yaptınız vergi levhanızı alıp işlerinize astınız. Ya Allah Bismillah deyip işlerinizde kullanacağınız raflar, mallar, dolapları aldınız. Bu aldığınız mallar 7.000 ₺ ve üzerinde ise ödemeleri Banka yolu ile yapmanız gerekiyor yoksa yine CEZA.

Bu arada işyerinizde perakende satış olduğu için Yeni nesil yazarkasa almanız için 30 gün süreniz var (bazı yerler 60 gün) Almazsanız yine CEZA.

Bu işyerinizde işçi çalıştıracaksınız; en geç çalıştırmadan bir gün öncesinden SGK'ya bildirimde bulunmanız gerekiyor. Yoksa asgari ücret tutarında bir CEZA.

Bildirgeyi verdiniz SGK dosyanızı açtınız, Bu sefer işçinin işe giriş bildirgesiyle bildirmeniz gerekiyor yoksa CEZA.

İlk dosya açıldığında 30 gün icinde bildirmeniz gerekli yoksa yine CEZA.

Diğer zamanlarda yine işçiyi işe almadan 1 gün önce bildireceksin yoksa CEZA.

İşçiyi aldın; rafları doldurdunuz, müşteri beklemeye başladınız. Müşteri gelip alışveriş yaptı. Kasadan geçerken yazarkasa fişini kestiniz, poşet isteyip istemediğini sordunuz, istiyorsa barkodlu poşeti 25 kuruşa verdiniz. Diyelim ki poşeti ücretsiz verdiniz bunun için marketinizin metrekare başına 10 tl CEZA yersiniz.

Ay sonu geldi faturalarınızı topladınız KDV beyannamesi vermeniz gerekiyor. İşçileriniz için SGK'ya bildirge vereceksiniz, İşçiler ve kiranız için muhtasar beyanname vereceksiniz. Gerçi şimdi Muhtasar SGK tek beyanname ile verilecek. Her birisinin süresi var, vermezseniz CEZA.

Faturalara baktınız ay içerisinde kdv hariç 5.000 tl ve üzerinde; aynı kişiden mal almışsanız BA formu, Satmışsanız BS formu vermeniz gerekiyor yanlış girerseniz veya vermezseniz CEZA.

5.000 ₺ üzeri mükellefe, 30.000 ₺ üzeri mükellef olmayana kesilen fatura; e-arşiv fatura olacak yoksa CEZA.

Ha bu arada işçileriniz için İş Güvenliği Uzmanı ile Sözleşme imzalamanız gerekiyor Yoksa Yine CEZA.

İşçilerinizden birisi 5 günlük rapor aldı. Rapor bitiminden 3 gün içinde SGK'ya bildirmezseniz yine CEZA.

Hani bir yazarkasanız vardı ya işte o yazarkasayı internete bağlatmanız gerekiyor ve Aylık yazarkasadan sattıķlarınızı bildirmeniz gerekiyor.Yoksa Yine CEZA.

İşçilerinizin maaş günü geldi, maaşlarını işçinin hesaplarına göndermeniz gerekiyor. Ama öncesinde BES şirketi ile anlaşma yapmanız gerekiyor ve maaşından %3 kesinti yapmanız gerekiyor yoksa CEZA.

Poşeti sakın unutmayın. Hani o kasada müşteriye kakaladığınız ve cebe indirdiginiz 25 kuruş vardı ya işte o sizin değil. Onu Poşet beyannamesi ile bildirmeniz gerekiyor. Bildirmezseniz 6.000 tl CEZA ve Hapis CEZASI var.

Bu arada marketinizde gıda ürünleri varsa Tarım ve Gıda il müdürlüğünden yine izin almanız gerekiyor yoksa yine CEZA.

Tüm bunları yaptınız ve KDV MUHTASAR SGK tahakkukları çıkardınız. Bunları zamanında yaptırmanız gerekiyor, yoksa özellikle Zalım SGK verdiği indirimleri alıyor yani bir nevi CEZAlandırıyor.

Bu arada BAĞKUR ödemenizi de unutmayın. Bu işçi çalıştırmakta ne zahmetliymiş biz dedik istihdamı artıralım işçi çalıştıralım bir kaç aile ekmeğini çıkarsın, başımıza gelmeyen kalmadı. İş güvenliğiydi, Bes kesintisiydi, e-arşiv faturaydı, maaşların bankadan yatmasıydı, simdi de İşkur bildirgesi vermemiz gerekiyormuş. Onu da vermezsem CEZA.

Haydaaa... Üç ayda bir geçici vergi vermem de gerekiyormuş bu nerden çıktı. Dur hele bir önümüzü görelim kazanalım yılsonu vergimizi veririz diye düşünürken bu nerden çıktı yahu.. bu Marmara depremi için GEÇİCİ olarak gelip KALICI mı kalmış ne.

Kim dedi bana market aç diye yahu. Bilseydim gidip dilencilik yapardım da bu işe girmeyeydim. Allah bana belamı vermişte haberim yok. Şimdide TÜİK diye bir kurum ne sattım ne aldım herşeyi soruyor. Bana bir şifre verdi üç ayda bir bana bilgi ver diyor. Telefondan da tehdit ediyor vermezsen CEZA yazarım diyor.

E ben market mi açtım, devlet mi kurdum belli değil. Bunların tümünü yaparsam ben nasıl ticaretimle uğraşayım. Nasıl para kazanayım. Kazandığım para CEZAlara yetmiyor.

YOK MU BU İŞİN KOLAY YOLU? BEN BU İŞLERİN HEPSİNİ BİRİNE KAKALASAM AYLIK 5-10 KURUŞ VERSEM. BULUR MUYUM BÖYLE BİR KERİZİ ?

HER İŞİME O KOŞSA CEZA YESEM DE ONU AZARLASAM, ONA ÖDETSEM. BIRAK BU İŞLERİ ŞAHSİ İŞLERİMİ BİLE YAPTIRSAM. VALLA GÜZEL FİKİRMİŞ. AMA BUNLARIN HEPSİNİ KİM YAPAR Kİ? BUNLAR BENİM BİLDİKLERİM DAHA SAYAMADIĞIM ALLAH BİLİR KAÇ İŞ DAHA VAR.

- Bahattin abi kendi kendine ne konuşuyon? Ne dert ediyorsun bu işleri. KOMŞUNUN MUHASEBECİSİNİ tut kendine. Sen düşüneceğine, O düşünsün tüm bunları.

-Onlar insan değil uzaydan gelmiş özel kişiler. Tatil yapmaz, Sosyal hayat diye bir kavram bilmez. Bayramda bile çalışır. Aile, Doğum, Düğün kavramı bilmezler. HASTALIK LÜGATLARINDA YOK. GECE GÜNDÜZ NE SIKINTIN VARSA İLETEBİLİRSİNİZ. Eline de üç beş kuruş ver. Onu da zamanında vermesen de olur. Elinden geldiğince zamanında verme. DAHA MUTLU OLURLAR.

SMMM - SIRAÇ METE

Zeki Özbay üstad göndermiş.. Sağolsun..

Bu yazıyı beğendiniz mi?

RSS Kaynağımıza abone olun!

Yorumlar (0) Geri izlemeler (0)

Yorum yapılmadı.


Leave a comment

Geri izleme yok.